Tietoturvaa tavikselle – Miten suojautua?

0

Omien yksityistietojen tai tiedostojen joutuminen vääriin käsiin on jokaiselle henkilölle nykypäivänä uhka. Tietoturvarikollisten kohteena on niin yritykset kuin myös yksityishenkilöt. Tästä syystä jokaisen on tärkeää omata tietoturvaa edistäviä taitoja.  Tietoturvauhkia ei aina voi kuitenkaan estää, joten niiden tuomiin haittoihin on hyvä varautua.

Tietoturvauhkiin kuuluu kaikenlaisia eri tapoja, joilla voidaan päästä uhrin tietoihin käsiksi tai aiheuttaa muuta haittaa. Tunnetuimpia uhkia ovat ehkäpä haittaohjelmat tai roskapostihuijaukset, joihin laitteiden käyttäjät voivat langeta.

Uhkien aiheuttamat haitat vaihtelevat laajasti, esimerkiksi rikollisjärjestöt voivat tavoitella henkilötietojen saamista suurilta yrityksiltä. Vaihtoehtoisesti amatöörimainen hakkeri voi haluta tehdä vain jäynää omaksi ilokseen ilman tavoitetta, esimerkiksi tekemällä tiedostoja tuhoavan haittaohjelman, joka levittyy tavallisten käyttäjien tietokoneisiin.

Vaikka haitta ei olisikaan aina suuri, tuskin kukaan meistä haluaa oman tietoturvan murtuvan. Seuraava kerta voikin olla huomattavasti haitallisempi. Yrityksien tietoturvan taas pitää olla aina mahdollisimman hyvä, sillä tietoturvamurrot ovat huomattavasti vaarallisempia niille. Yrityksen maine ja luotettavuus on pelissä tietoturvaan liittyvissä asioissa. Yritysten tietoturvaan asiakkaat eivät voi vaikuttaa, joten yrityksen luotettavuus on tärkeää.

Neljä tärkeää askelta omaan tietoturvalliseen käyttäytymiseen

  1. Niin sanotulla maalaisjärjellä pärjää usein pitkälle tietoturvaan liittyvissä asioissa. Tässä kontekstissa maalaisjärki tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei käyttäjä lataa mitään epäilyttäviä tiedostoja sivustoilta tai huijaussähköposteista ja ei klikkaa mainoksia sivustoilla. Mieti kahdesti ennen kuin toimit.
  2. Virustentorjuntaohjelmat auttavat myös paljon, varsinkin kokemattomampia käyttäjiä. Nämä voivat joskus pelastaa laitteen saastumiselta, jos oma tietoturvakäyttäytyminen epäonnistuisikin.
  3. Tietoturvauhkat voivat toteutua myös enemmän teknisillä tavoilla, kuten päivittämättömien ohjelmistojen tai käyttöjärjestelmien haavoittuvaisuuksilla, joten laitteiden –ja ohjelmistojen päivittäminen on myös tärkeää.
  4. Ennaltaehkäisemisen lisäksi on myös hyvä pitää itselle tärkeistä tiedostoista varmuuskopioita, koska osa haittaohjelmista voivat tuhota tai kaapata tiedostosi. Tietoturvauhkiin varautuminen tällä tavoin on myös tärkeää, koska kaikkia uhkia ei voi estää, jos ne esimerkiksi käyttävät hyväksi haavoittuvaisuuksia, joita ei ole vielä korjattu.

Ville Lehtovirta

Tietojenkäsittelytieteiden opiskelija

Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.