Shinrin-yoku – Metsäkylpylä on aina avoinna

1
Kuva: Nikolett Emmert , Pexels

Mene metsään. Ihan oikeasti, mene ja koe sen rauhoittava vaikutus. Kaiken kiireen keskellä pieni irtiotto on aina paikallaan. Mikä olisikaan parempi paikka rauhoittua kuin metsä, jossa ihmisen äänet vaikenevat luonnon hiljaisuuden voimasta. Vai onko se kuitenkaan hiljaisuutta? Kuuntele tarkasti. Varvut rapisevat, tuuli humisee puiden latvoissa.

Terveysvaikutukset – Metsässä mieli rauhoittuu

On todistettu, että metsässä oleskelu vähentää stressitasoa huomattavasti. Jo 15 minuutin kävelyllä metsässä on suuri positiivinen vaikutus stressitasoon ja muihin kehon toimintoihin, kuten sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineeseen. Sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia.

Metsässä kylpemistä voi harrastaa yksin tai asiaan perehtyneen oppaan kanssa. Tärkeintä on löytää paikka, jossa metsän rauhoittava vaikutus on huipussaan. Tavoite on unohtaa kiireet ja ahdistuksen aiheet sekä kokea metsä koko kauneudessaan. Se on hyväksi sekä keholle että mielelle.

Mitä on shinrin-yoku? – Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa Japanin malliin

Shinrin-yoku tarkoittaa kirjaimellisesti metsäkylpyä. Se ei välttämättä ole vaeltamista tai kuntoilua. Sen keskiössä on metsän kokeminen kokonaisuutena. Se on kuuntelemista, näkemistä ja hajuja. Tekemistä löytyy kaikille aisteille.

Termi shinrin-yoku on lähtöisin Japanista, jossa metsän terveysvaikutuksia on tutkittu ja käytetty hyväksi jo pitkään. Alun perin shinrin-yokussa on ollut kyse metsän olemuksen ymmärtämisestä ja sen sisäistämisestä. Hiljalleen se on noussut tärkeäksi osaksi Japanin ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Nykyään käsitteen ympärille on muodostettu ohjelmatuotteita, ja metsäkylpy on osa monen matkailuyrityksen ohjelma-kokonaisuutta ympäri maailmaa.

Shinrin-yoku Suomessa – Täällä kelpaa kylpeä

Suomi on erinomainen maa metsässä kylpemiseen. Täällä metsäkylvyn periaatteita on otettu käyttöön jo useammassa luontomatkailuun keskittyvässä yrityksessä. Eri toimijoiden kuvaukset omista metsäkylpyretkistään pitävät sisällään muun muassa metsäjoogaa, jossa käytetään hyväksi metsän omia rakenteita sekä esimerkiksi keskustelua luonnosta ja sen merkityksistä. Meillä riittää metsiä, joissa kylpeä.  Varaahan kalenteristasi aikaa pienelle rentoutumishetkelle ja kehosi kiittää.

Topi Vellonen

Kirjoittaja on maantieteen opiskelija. Teksti on syntynyt Digitaalisen viestinnän kurssilla.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Hyvä artikkeli, kiitos! Oulussa on vielä jäljellä muutamia hienoja metsäisiä puistoja, joihin voi mennä kävelemään tai oleskelemaan ja samalla ympäristöä aistimaan. Toivon mukaan tietoisuus metsäkylpyjen terveysvaikutuksista rantautuu tänne Ouluunkin ennen kuin nämä metsäiset puistot hävitetään tai rakennetaan täyteen. Kaikillahan ei ole mahdollisuutta mennä kauemmaksi oikeisiin metsiin!:(

    Suomessa on uskoakseni paljon paremmat mahdollisuudet metsäkylpyihin, koska täällä on vielä enemmän ns oikeita metsiä Japaniin verrattuna! Toisaalta kammoan kuitenkin tuota metsäkylpyjen liiallista ohjelmallistamista ja kaupallistamista! Kuinka moni pystyy rentoumaan tai rauhoittumaan, jos metsäretket on liian ohjelmallistettuja? Koko Shinrin-yoku -ideahan sisältää ajatuksen ’hitaasti, ympäristöä aistien ja tunnustellen’.