Pussituttaako?

0

Oletko sinä banaanien pussittaja? Sujahtavatko mandariinit automaattisesti uuteen pikkupussiin? Muovipussien käyttö, esimerkiksi kuorellisten hedelmien pakkaamiseen, on perusteetonta.

Miksi useimmat sitten valitsevat pienen muovipussin? Niiden käytöstä on tullut kuluttajien keskuudessa normi, ne ovat usein helposti ensimmäisenä tarjolla, eikä asiakas välttämättä kyseenalaista valintaansa. Muovipussien käyttö voi olla myös hygieniakysymys; ei haluta, että hedelmät tai vihannekset ovat kosketuksissa muihin pintoihin. Myös esimerkiksi sipulipussin pakkaaminen pikkupussiin estää roskien tippumisen repun pohjalle.

Pussittaminen ei ole pakollista. Jos et kuitenkaan ole valmis kuljettamaan pakkaamattomia hedelmiäsi erillisinä, voit myös valita kestävämmin. Kaupoissa ei vaadita irtohedelmien punnitusta omassa läpinäkyvässä pussissa, joten voit lastata eri hedelmät punnituksen jälkeen samaan pussiin. Useissa kaupoissa tarjotaan vaihtoehdoiksi bio-, paperi- ja kestopusseja. Lisäksi tuotteita voi kääriä esimerkiksi sanomalehteen tai ottaa vanhat leipä- tai hedelmäpussit, joita useimmille kertyy, mukaan ja pakata ostokset niihin. Hedelmäkestopussia voi käyttää monta kertaa ja sen voi pestäkin. Biopussin voi kompostoida ja paperipussi on helppo kierrättää. Monista taloyhtiöistä löytyy pihalta paperin kierrätysastia, mutta harvoissa on muovinkierrätys mahdollisuutta.

Kuluttajan valinnoilla on paljon valtaa. Kaupat tarjoavat sitä, mitä asiakkaat pyytävät. Useissa kaupoissa ei ole uskallettu luopua pikkupusseista, koska asiakkaat vaativat niitä. Voisiko kauppa kuitenkin tehdä omia valintojaan? Miksi paperipusseja on vain muutamassa nurkassa tarjolla, eikä keskimmäisenä kirkkaassa valossa?

Moni perustelee muovipussia sillä, että ei sillä yhdellä pussilla ole mitään väliä. Usean henkilön valinnat kuitenkin ohjaavat kauppojen ratkaisuja. Sinä voit olla osa kassajonon malliesimerkkiä, jonka ansiosta tulevaisuudessa meitä odottaa muovipussiton hedelmäosasto.

Jos joka tapauksessa päädyt muoviin, kierrätä edes se!

Veera Haikonen, Emma Keskinen ja Olli Peräaho

Kirjoittajat ovat ympäristötekniikan opiskelijoita

Teksti on syntynyt kieli- ja viestintäkoulutuksen suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.