Parhaat reseptit etäopiskeluun

0

Koronaviruksen aiheuttaman koulujen sulkeutumisen takia monet opiskelijat voivat kokea olevansa hukassa opintojensa kanssa. Tärkeintä on säilyttää oma arjen rytmi ja luoda itselleen aikataulu.

Kolme esseetä, esitelmä videolle, puhe äänitteelle ja tentti nurkan takana. Mistä edes aloittaisin? Kun etäopetus alkoi, voin tunnustaa olleeni täysin hukassa. Tuntui että hukuin siihen tekemisen määrään mitä minulla oli edessäni ja enemmänkin lamaannuin, kun en tiennyt mistä aloittaa. Nyt parin viikon opettelun jälkeen koen löytäneeni tavat työskennellä, olen tottunut tilanteeseen ja saan asioita tehtyä. Aion seuraavaksi jakaa omat oivallukseni ja vinkkini etäopiskelua varten. 

Kun määrätty lukujärjestys koululta ei enää tuo rakennetta päiviin, täytyy se luoda itse. Jos et ole käyttänyt kalenteria jo ennen tätä tilannetta, suosittelen aloittamaan sen hyödyntämisen viimeistään nyt. “To do” -listat ovat käteviä jäsentämään sitä, mitä kaikkea täytyy esim. viikon aikana saada tehtyä, puhumattakaan siitä tyydytyksestä minkä saa, kun saa rastia jonkin asian tehdyksi. Kalenteriin voi myös merkitä eri kellonajoille eri tehtäviä, kuten esimerkiksi: “klo 12-14: tenttiin lukemista”. Oman rytmin luominen ja sen noudattaminen vaatii itsekuria, mutta lieventää kasaantuvien tehtävien aiheuttamaa stressiä. Toisaalta tästä itsemääräämisoikeudesta löytyy myös hyvä puoli, sillä nyt on mahdollista esimerkiksi siirtää opiskelut illemmalle, jos myöhäisempi rytmi sopii itselle paremmin. 

Seuraava vinkki on pieni panostus, mutta sillä voi olla suuri merkitys. Suosittelen vaihtamaan pyjaman pois ja laittamaan päälle vaatteet, joilla voisit lähteä esimerkiksi kouluun. Tämä voi auttaa mieltä suuntautumaan työnteon tunnelmaan. Pyjamat viestivät keholle rentoutumista ja löhöilyä, kun taas esimerkiksi farkut ja huppari luovat toisenlaisen “mindsetin” ja voivat auttaa motivoitumisessa. 

Pidä lounas- ja kahvitaukoja, niin kuin tekisit koulullakin. Hyvän ruokailurytmin säilyttäminen on mielestäni tärkeää ihan jokaiselle, jaksamisen ja mielen kannalta, on kyse sitten opiskelijasta tai työntekijästäkin. Voit myös asettaa itsellesi palkinnon, jonka saat sitten, kun olet tehnyt jonkin tietyn asian. Esimerkiksi tähän malliin: “Kun olen kirjoittanut puolet esseestäni ja lukenut 5 sivua tenttiin, saan katsoa jakson lempisarjaani.”. Sarjan katsominenkin tuntuu paremmalta, kun se on ansaittu.  

Viimeinen vinkki voi helpottaa keskittymistä. Kotona on tietenkin kaikenlaisia häiriötekijöitä, kuten rojahtaminen sängylle ja TV:n ääreen ja jopa suursiivous voi alkaa houkuttelemaan opiskelua vältellessä. Olen todennut tehokkaaksi asettaa itselleni ajastimeen ajan, jonka aikana en katso puhelinta tai tee mitään muutakaan, kuin opiskelen. Esimerkiksi 30 minuuttia kerrallaan on toimiva aika, jonka jälkeen voi pitää esimerkiksi 5 minuutin tauon tehden mitä huvittaa, jonka jälkeen kelloon voi laittaa uudet 30 minuuttia.

Ota käyttöön nämä vinkit, voin taata että etäopiskelu helpottuu edes 1% prosentin verran! 

Pinja Räinä

Kirjoittaja on ruotsin kielen opiskelija. Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

JAA