Oulun urheiluseurojen herättävä nykypäivään

2
Rynnäkköviikset taistelemassa itsensä tiukkaan voittoon Ratsoftheyearia vastaan Winter Assemblyillä Counter-Strike: Global Offensive -räiskintäpelissä.

Elektroninen urheilu on nostanut itseään askel askeleelta kohti suuria urheilustadioneita, ja sama trendi näyttää rantautuvan myös Suomeen. Esimerkiksi Seinäjoen Jalkapallokerho ilmoitti tammikuun alussa perustavansa elektronisen urheilun joukkueen. Milloin Oulun urheiluseurat oivaltavat tämän?

Elektronisen urheilun suosion lisääntyminen on ollut suuressa nosteessa 2010-luvun aikana. Deloitte raportoi, että vuoden 2015 aikana liikevaihto oli noin 400 miljoonaa, ja vuoden 2016 ennusteet pyörivät noin 500 miljoonassa. Myös suuret urheiluseurat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopan suurmaissa ovat heränneet tähän tilaisuuteen. Esimerkiksi Manchester City ja Paris Saint Germain -jalkapalloseurat ovat haalineet maailman suurlupauksia videopelimaailmasta itsellensä. Suomessa kehitys on ollut olematonta, mutta viimeisen vuoden aikana on tapahtunut muutosta positiivisempaan suuntaan. HIFK ja Tampere Saints perustivat omat joukkueensa vuoden 2016 loppupuolella. Myös SJK perusti oman elektronisen urheilun joukkueensa tämän vuoden alussa ja on suunnittelemassa erilaisia tapahtumia omalla stadionillaan.

Videopelejä pelataan niin tietokoneilla kuin pelikonsoleillakin. Pelit voidaan jakaa eri genreihin kuten ensimmäisen persoonan räiskintäpeleihin ja reaaliaikaisiin strategiapeleihin. Varsinkin jalkapalloseurat ovat panostaneet elektronisille viheriöille FIFA-jalkapallopelisarjan kautta kiinnittämällä maailman parhaita pelaajia seuransa väreihin.

Teknologian kaupungilla, Oululla, ei kuitenkaan ole ainuttakaan urheiluseuraa, joka olisi laajentanut e-urheiluun. Suurten seurojen, kuten Kärpät tai OLS, on herättävä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä. Pelaajakanta on Suomen kokoisessa maassa pieni, joten hyviä pelaajia voi olla vaikeaa saada haalittua sen jälkeen, kun muut seurat ovat menneet jo edellä. Ajankohta on viimeistään nyt hyvä, kun kaupunkiin on suunnitteilla oma elektroniseen urheiluun suuntautunut baarikin. Yhteistyön avulla voidaan saada Oulua maailmankartalle, aktivoida nuoria rakastamansa harrastuksen parissa ja saada myös tuottoisaa liikevaihtoa aikaiseksi.

Urheilu on usein monilla liian kallis harrastus. Kausimaksut, varusteet ja valmennus ovat liian kalliita kuluja yhä useammalle perheelle. Tämä ei ole e-urheilulle ongelma, sillä se on erittäin halpa harrastus. Sillä on kaiken lisäksi vielä vähemmän estäviä tekijöitä, sillä ihmisen pituus, paino tai muu fyysinen ominaisuus ei millään tapaa rajoita harrastusta. Tämä mahdollistaisi myös oululaisille urheiluseuroille suurempaa näkyvyyttä ympäri maailmaa. Turnauksia järjestetään ympäri maailmaa ja ne keräsivätkin vuonna 2015 yli 150 miljoonaa uniikkia katsojaa. Elektroninen urheilu alkaa olla jo niin pinnalla, että sille on alettu järjestää koulutusta erilaisten kurssien muodossa. Olisi viimein aika myös Oulun urheiluseurojen ja kaupungin herätä, ja aloittaa omat toimenpiteensä hyvän asian puolesta. Vielä ei ole liian myöhäistä olla edelläkävijä.

Samuli Kaakinen

Kolmannen vuoden tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja urheilun suurkuluttaja

Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla kirjoitusviestinnän kurssilla.

JAA

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.