Onko säteily piilevä vaara?

1

Nykyaikana erilaiset elektroniset laitteet ovat isossa roolissa arjessamme. Käytämme erilaisia elektronisia laitteita pitkin päivää, mutta tulemmeko ajatelleeksi, miten laitteista tuleva säteily vaikuttaa meihin. Säteilevällä elektroniikalla on väitetty olevan vaikutuksia terveyteemme.

Älypuhelimet, tietokoneet ja tabletit saattavat kulkea pitkin päivää mukanamme. Monet meistä kantavat puhelinta taskussaan tai alle metrin päässä itsestään. Suurin osa ihmisistä on tietoisia säteilyn olemassaolosta, mutta käsitelläänkö säteilyä tarpeeksi vakavasti? Säteily on nimittäin vaara, joka on näkymättömyytensä vuoksi mahdollista sivuuttaa sitä tarkemmin pohtimatta.

DNA:n tekemään tutkimukseen vastanneet (Tamminen, 2015) tuskin ajattelivat, että älypuhelin altistaa mikroaaltosäteilylle enemmän, kuin tavallinen peruspuhelin ja älypuhelimen Wlan-toiminto lisää altistusta entisestään. Säteilyn vaarallisuudesta huolimatta älypuhelinteknologia kehittyy, mutta samalla unohdamme sen, että lapset ja nuoret ovat aikuisia herkempiä säteilylle. Siitä huolimatta vanhemmat ostavat älypuhelimia yhä nuoremmille lapsille.

Lapsen hermosto on aikuisen hermostoa nestepitoisempi, minkä seurauksena se imee säteilyä enemmän. Lisäksi lapsen luusto on ohuempi ja läpäisevämpi kuin aikuisen, mikä mahdollistaa säteilyn pääsyn kallon läpi aivoihin (Tamminen, 2015). Tulemmeko myöskään ajatelleeksi sitä, että nykyajan lapset altistuvat säteilylle elinaikanaan enemmän ja pidempään kuin aiemmat sukupolvet?

Esimerkiksi matkapuhelinten tuottaman säteilyn terveysvaikutuksista tehtyjen tutkimusten tulokset ovat kuitenkin keskenään ristiriitaisia. Myös puhelinten tuottaman säteilyn määrään vaikuttavat useat tekijät, kuten laitteen etäisyys käyttäjästä, matkapuhelinverkon kuuluvuus ja esimerkiksi internetyhteyden jakaminen matkapuhelimesta muille laitteille. Tämän vuoksi on vaikeaa arvioida tarkkaan teknologiasta aiheutuvan säteilyn määrää ja siitä aiheutuvia terveysvaikutuksia tai niiden todellista vakavuutta. Joka tapauksessa jatkuvasti kehittyvän ja lisääntyvän teknologian käytön myötä tulisi tarkemmin tutkia säteilyn vaikutuksia terveyteemme.

Lähde:
Tamminen, E. (2015). Älypuhelimen vaikutus lasten aivoihin. Haettu osoitteesta 9.4.2020: https://fi.sott.net/article/208-Alypuhelimen-vaikutus-lasten-aivoihin

 

Kirjoittajat: Johanna Hietala, Heidi Määttä, Nelli Ruotsalainen ja Maria Sorvali

Teksti on syntynyt osana tutkintoon kuuluvaa viestinnän kurssia.

JAA

1 KOMMENTTI

 1. Säteilyä on joka puolella,ja esineessä(paitsi hallituksessa,ja eduskunnassa),suurin altistaja tulee maaperästä radonin myötä.Myös avaruus säteilee,ja ”annoksia” saa parhaiten lentokoneessa,ja korkeilla paikoilla,myös ihmisten elimistössä on luonnostaan säteilyä ravintoketjun vuoksi.
  Säteilyä on Alfa,Beeta ja Gammasäteilyä.Alfalta suojautumiseen riittää paperi,Beetaan esim. alumiinilevy,ja Gammaan betoni tai teräskuori.
  Itse saan tuota Beetaa lähes viikottain,varsinkin Mig ja Tighitsauksessa.

  Säteilyn suoran vaikutuksen arvo on 0,5 Sieverttiä.Hengenvaarallinen raja keholle on lyhytaikaisessa altistuksessa 4 Sv.Röntgenkoneessa saamme 0,1 msv. annoksen.

  Matkapuhelimista,korkeajännitelinjoista,5G,stä,tmv. ei tutkimuksissa ole löydetty mitään vaarallista,tai terveyshaittojen aiheuttajaa ,ainoastaan salaliittoteorioita.Mutta kovasti on myös vastakkaista kuppikuntaa.Tutkimuksissa on löytynyt päänsärkyä,muistihäiriöitä,ja aivosyöpää.
  Matkapuhelimien käytön yleistyminen ja älypuhelinten tulo markkinoille on kasvattanut huolta voimakkaasti lisääntyneen mikroaaltoaltistuksen terveysvaikutuksista. Jotkut maat kuten esimerkiksi Ranska, Kanada ja Venäjä ovat rajoittaneet siksi matkapuhelinten käyttöä tai niiden mainostamista. Ranskassa astui vuonna 2015 voimaan laki, joka kieltää WiFi-verkon asentamisen lastentarhoihin ja rajoittaa sen käyttöä peruskouluissa.
  Suojautuminen on varmaankin tärkeää juurikin lasten kohdalla koska heidän altistumisaikansa tulee olemaan pitkä,toisin kuin aikuisilla,varsinkin,kun täysin tutkittua ja luotettavaa tutkimustietoa ei ole vielä saatavilla.