Onko muoviton viikko mahdoton

0

Euroopassa syntyy vuodessa yli 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, mikä tarkoittaa lähes kymmentä  tuhatta roska-autollista päivittäin (Aalto-yliopisto/15.8.2019). Ympäristö- ja prosessitekniikan  opiskelijoina tieto syntyvän muovijätteen määrästä järkyttää, sillä tiedämme esimerkiksi  mikromuovien käsittelyyn liittyvistä ongelmista. Muun muassa tehokas mikromuovien poistaminen jätevedestä kaipaa hienojakoisemman materian suodatus- ja puhdistuslaitteistoa, sillä mikromuovit pääsevät kulkeutumaan vesistöihin nykyisten laitteistojen läpi. Ympäristöön  päätynyt muovijäte köyhdyttää eläin- ja kasvilajistoa, mikä johtaa ekosysteemien  epävakaistumiseen ja siten muovijäte on globaali ongelma. Seurasimme viikon ajan kulutuksemme  tuottamaa muovijätteen määrää ja totesimme muovittoman viikon olevan lähes mahdoton.

”Kertakäyttökulutus” tuottaa nopeasti suurenkin määrän jätettä. Päivittäisen take away -kahvin  kertakäyttömuki voi näyttää pahviselta, mutta on usein pinnoitettu muovilla sekä sisä- että  ulkopuolelta. Myös viikossa tehtyjen ruokaostosten myötä huomasimme kantavamme kotiin  suuren määrän muovisia ruokapakkauksia ja muovipusseja. Kulutuksemme mikromuovijätteen  lähteitä olivat muun muassa  auton renkaiden kuluminen ajossa, hygienia tuotteiden, kuten  kuorinta-aineiden, sisältämät mikrohelmet sekä pesun yhteydessä keinokuituvaatteista irtoavat  mikromuovikuidut. Suomen luonnonsuojeluliiton perustutkimusten perusteella fleecetakista  irtoaa yhden pesukerran yhteydessä jopa 200 000 alle viiden millimetrin kokoista  mikromuovipalaa (Yle.fi/14.12.2017).

EU:n tavoitteena on, että kaikki Euroopassa käytettävät muovipakkaukset ovat kierrätettävissä  vuoteen 2030 mennessä (Euroopan-parlamentti/19.12.2018). EU:n tavoite on kunnianhimoinen,  sillä  vuosittain syntyvän muovijätteen määrä on hurja. Tavoitteen saavuttaminen vaatii  lainsäädännöllisiä keinoja, tutkimustyötä, parempaa tuotesuunnittelua, kuluttajavalistusta sekä  tietoa tuotteiden oikeasta käytöstä ja hävittämisestä. Näiden eri organisaatiotasojen toiminnan  lisäksi muovijätteen määrää voidaan vähentää myös yksilötasolla.

Kouluttautumisen myötä me olemme yhä tietoisempia kulutuksestamme ja sen aiheuttamasta  ympäristön kuormituksesta. Tavat, joilla pyrimme jatkossa vähentämään muovijätteen määrää  ovat kieltäytyminen turhasta tilpehööristä ja erilaisista mainostuotteista, tuotteiden uudelleen  käyttäminen, kierrätys ja laadukkaiden tuotteiden ostaminen halvempien sijaan.  Viitseliäisyydelläkin on osansa. Sinäkin voit tehdä arkisia valintoja yhteisen tulevaisuuden ja  puhtaan luonnon puolesta.

Kirjoittajat: Julia Raudasoja, Lauri Peltokorpi, Aapo Montin, Atte Mulari ja Ville Keskitalo

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.