Olisiko pitänyt opiskella?

0

On vuosi 2015. 19-vuotias kalajokinen, ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva lukiolainen miettii tulevaisuuden suunnitelmia. Tietokoneilla leikkiminen on kivaa, joten miksi ei tietojenkäsittelytiede. Sehän on vain tiedon käpistelyä, joten ei se voi olla vaikeaa. Kuinkas siinä sitten kävikään?

Opintojen alussa lähdin liian optimistisesti liikkeelle. ”Lukio lukematta läpi” -periaatteella ajattelin, että kyllä sitä yliopistossa pärjää vähemmälläkin vaivalla. Lukiossa pärjäsin loistavasti kuuntelemalla oppitunneilla. Kotona ei tarvinnut tehdä töitä juuri ollenkaan. Lisäksi työt kiinnostivat huomattavasti enemmän, kuin koulun penkillä kökkiminen. Jos kurssi tuntui liian työläältä, tiputin sen pois. Nopeasti tajusin, että noppia ei herunut yhtä nopeasti verrattuna kavereihin. Lukuvuoden lopussa huomasin tehneeni virheen. Toiselle vuodelle olisi edessä järjetön määrä rästejä.

Jälkeenpäin olen joutunut kärsimään fuksivuoden virheistä ja opinnotkin viivästyvät vuodella. Onnekseni vahvuuksiani on ajankäytön hallinta ja tehokkuus, joiden avulla olen onnistunut kirimään aikaa kiinni. Näiden vahvuuksien avulla olisin helposti selvinnyt fuksivuodesta kunnialla, mutta laiskuus vei voiton. Tekisi mieli päästä kuittailemaan itselleni, joten seuraa viesti pari vuotta ajassa taaksepäin osoitettuna itselleni:

Mitä oikein olet tekemässä? Nämä kurssit eivät ole liian vaativia ja niistä selviää kuka tahansa, joka jaksaa vähän paneutua asiaan. Yliopisto ei ole lukio, vaan täällä asioihin pitää jo paneutua tosissaan. Sinulla on nyt mahdollisuus tehdä elämästäsi helpompaa, mutta päätät ennemmin lorvailla. Tutkinnon suorittaminen vaatii työtä, joten avaa luentomateriaali ja ala lukemaan tenttiin. Näin opiskelu on paljon kevyempää verrattuna tuurilla yrittämiseen.

Ystävällisin terveisin

Tulevaisuuden sinä

En tiedä, olisinko ottanut tällaisen viestin tosissaan, mutta se olisi voinut toimia herätteenä. Jälkiviisaana olen tajunnut ottaa itseäni niskasta kiinni ja paiskia töitä koulun eteen. Tällä alalla on erityisen tärkeää hommata vankka ammattitaito, jotta yritykset olisivat kiinnostuneita palkkaamaan. Tutkinto on suunniteltu siten, että tämä ammattitaito on mahdollista hankkia, jos vain on motivoitunut opiskelemaan. Haluankin sanoa kaikille tuleville tietojenkäsittelyn opiskelijoille, että ottakaa opinnot vakavasti. Kurssit kannattaa suorittaa, eikä niitä kannata puskea tulevaisuuteen. Tulevaisuudessa kiitätte itseänne, jos vain jaksatte tehdä töitä oman ammattitaidon kehittämiseksi.

Aleksi Hytönen

Tietojenkäsittelytieteiden opiskelija

Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.