Muuttaako yliopisto ja OAMK liian nopeasti saman katon alle?

0

Oulun ammattikorkeakoulu aloittaa muuttamisen Linnanmaalle tammikuussa 2020. Tällä hetkellä yliopistossa vaikuttaa olevan hyvin epäselvä tilanne, mitä tapahtuu, kun OAMK ja yliopisto ovat samalla kampuksella.

 

Mielestämme on erikoista, että tässä vaiheessa vuotta asiasta on saatavilla todella vähän tietoa. Ihmettelemme miten parkkipaikat ja ruokapaikat riittävät, sekä miten julkinen liikenne saadaan toimimaan riittävän tehokkaasti, kun ihmismäärä kampuksella lisääntyy.

Opiskelijoille ei ole varattu lukujärjestyksessä aikaa ruokailuun ja monille ruokailuun onkin käytettävissä pahimmillaan vain 15 minuuttia, mikä voi usein kulua pelkästään ruokalaan jonottamiseen.  Opiskelijaravintoloiden tulisi kattaa noin 13 000 yliopisto-opiskelijan ja noin 3000 henkilökunnan jäsenen lisäksi noin 6000 ammattikorkeakoulun opiskelijan ruokailu. Netissä ei ollut saatavilla tietoa, lisätäänkö uusia opiskelijaravintoloita.

Tällä hetkellä julkinen liikenne Linnanmaalle riittää juuri ja juuri vastaaman matkustajamäärää. Oamkin Kotkantien kampuksen ja Teuvo Pakkalan kampuksen muutettua noin 6000 opiskelijaa siirtyy opiskelemaan Linnanmaalle ja tällöin matkustajamäärä keskustan ja Linnanmaan välillä kasvaa 1000 matkustajalla päivässä. Tämä vastaa noin 20-25 linja-auton lisäystä tälle välille (oulunjoukkoliikenne.fi/29.3.2018). Jos julkista liikennettä ei nosteta tarpeeksi nopeasti voi tämä lisätä yksityisautoilua, joka taas vastaavasti aiheuttaa teiden ruuhkautumista.

Teiden ruuhkautumisesta päästäänkin kätevästi viimeiseen epäkohtaan, jota aiomme tekstissämme käsitellä. Nimittäin parkkipaikkojen riittämättömyys. Jo tällä hetkellä parkkipaikan etsintä aiheuttaa harmaita hiuksia etenkin kello kahdeksan jälkeen. Saatavissa olevan tiedon mukaan, kaikki parkkipaikat, joita aiotaan tehdä ammattikorkeakoulun muuttamisen takia, on jo tehty. Eli näillä tiedoilla lisäparkkipaikat jäävät haaveeksi. Mielestämme mielenkiintoista on myös se, että ammattikorkeakoululta on kuulunut huhuja, joiden mukaan edes henkilökunnalle ei voida taata parkkipaikkoja.

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhdistäminen samalle kampukselle luo varmasti uusia hienoja mahdollisuuksia, mutta, tapahtuuko näin suuri muutos liian nopeasti. Kohtuullisen pituisen netin kaivelun tuloksena ja löytyvien tietojen valossa, avoimia asioita vaikuttaa olevan vielä hyvin paljon.

Assi Ahonen (ympäristötekniikka), Fiia Koskela (ympäristötekniikka) ja Hanna Niskanen (prosessitekniikka). Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla

JAA