Lisää tiedotusta, kiitos!

0

Oli taas se aika kesästä, kun pääsi ilmoittautumaan syksyn kursseille. Kirjauduin tuttuun tapaan yliopiston järjestelmään ja aloin selaamaan syksyn kurssitarjontaa. Mutta kappas vaan, suurin osa opintosuunnitelmaani syksylle merkatuista kursseista oli siirretty keväälle 2019. Anteeksi mitä?

Ilmeisesti tiedekunnassamme oli kaikessa hiljaisuudessa tehty tutkinto-ohjelmamme rakennetta koskeva uudistus. Tämän myötä kaikki aiemmin 3. vuoden syksyllä järjestetyt kurssit oli siirretty keväällä suoritettaviksi. Ajatuksena oli kaiketi ollut, että kurssien järjestystä muutettaisiin tulevia uusia opiskelijoita varten.

Monella vuosikurssilaisellani, minulla mukaan lukien, iski tässä vaiheessa paniikki. Miten käy syksyn kurssien suhteen? Kun tiedekunnasta kysyttiin aiheesta, sieltä tuli vastaus, että joitain kursseja voi suorittaa itsenäisesti syksyllä. Toinen vaihtoehto olisi tietenkin käydä kurssit vasta keväällä. Itse pidän itsenäisesti suorittamista huonona ratkaisuna. Se on aina huomattavasti raskaampaa ja vaativampaa, kuin kurssin käyminen opetuksen kanssa. Tiedekunnasta vastattiin myös, että vaikka näitä muutoksia ei olisi tehty, suuri osa ei olisi silti valmistumassa keväällä kandiksi. No, eipä tällainen toiminta valmistumista ainakaan edesauta.

Omituista tässä tiedekunnan asenteessa on sen muutos verrattuna vanhaan. Ennen meitä kannustettiin aktiivisesti suorittamaan 55 opintopistettä vuodessa ja valmistumaan ajallaan. Nämä haaveet voitaneen kuopata.

Kaikki joiden kanssa olen aiheesta keskustellut, ovat kertoneet kandidaatiksi valmistumisen lykkääntyneen vuodella tai puolella vuodella. Keväästä tulisi yksinkertaisesti liian raskas. On paljon vaadittu, että joutuisi suorittamaan vuoden verran opintopisteitä puolessa vuodessa. Sellainen ei ole järkevää niin jaksamisen kuin mielenterveydenkään kannalta. Ottaen huomioon opintotukikuukausien rajatun määrän ja opintolainahyvityksen, ei ole ihmekään, jos valmistumisen siirtyminen voi aiheuttaa “pientä” stressiä opiskelijoilla. Näkisin, että opiskelijoiden kaikki vaihtoehdot tässä tilanteessa ovat olleet huonoja.

Miten tiedekunta viesti näistä muutoksista kolmannen vuoden opiskelijoille, joiden valmistumiseen muutokset vaikuttivat eniten? Ei mitenkään. Suuri osa huomasi muutokset vasta aloittaessaan ilmoittautumisen kursseille. Tämä muutos on ollut suunnitelmissa varmasti pitkään, joten miksi siitä ei ole tiedotettu? Pyydän hartaasti, että meidän tiedekunnassamme, kuin myös muissakin tiedekunnissa, pohdittaisiin sitä omaa tiedottamista ja sen laatua. Tällä helpotettaisiin rutkasti opiskelijoiden jo muutenkin stressaavaa elämää.

Atte Tornberg

Tietojenkäsittelytieteen tutkinto-ohjelman opiskelija

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.