Lahjotko lapsesi pilalle?

0

Muistele lapsuuttasi. Ovatko lapsuutesi mukavimmat muistot yhdessä vietettyjä hetkiä perheen kanssa vai uusien lelujen tuoma hohto? Useimmat eivät muista lapsuudestaan kuin muutaman lempilelun, joilla on eniten leikkinyt. Suomalaisten kasvanut varallisuus ja sen myötä lisääntyneet mahdollisuudet kuluttaa, herättävät keskustelua. Materialistiset arvot lapsuudessa lisäävät huomattavasti lapsen itsekkyyttä, sekä vähentävät avuliaisuutta ja empatiakykyä. Jo päiväkoti-ikäisen lapsen elämässä materialla on suuri merkitys: lelupäivänä lapset vertailevat suosikkilelujaan, jolloin vähävaraisesta perheestä tuleva lapsi voi kokea olonsa ulkopuliseksi. Milloin aineelliset arvot tulivat henkisiä arvoja tärkeämmiksi?

Lapsiperheet ovat ihanteellisia mainonnan ja markkinoinnin kannalta, sillä vauva maksaa vanhemmille noin 7000 euroa jo ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tulevien perheiden kuluttaminen muuttuu jo raskauden aikana vauvoille tehtävien hankintojen kautta eli baby shoppailun kautta. Vanhempien olisi hyvä miettiä kulutustottumuksiaan tarkemmin.

Lapset oppivat jo varhain alkeita siitä, miten rahaa käytetään, miten säästetään ja miten tuhlataan. Kulutuksen vaikutusta lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa ei saisi vähätellä ja olisi hyvä, että vanhemmat jo raskausaikana miettisivät millaisen tavan kuluttaa he haluavat lapsilleen opettaa. Haluammeko kasvattaa lapsistamme ekologisia ja vastuuntuntoisia kuluttajia vai holtittomia pikavippeilijöitä?

Materialistisiin palkintoihin tottuminen tapahtuu nopeasti niin lapsilla kuin aikuisillakin. Tulee tunne, että elämä on kurjaa, mikäli ei ole paljon tavaraa. Lapsilla kaikki mikä tänään on mahtavaa ja hienoa, on kuitenkin jo huomenna itsestäänselvyys ja näin tavaran arvo unohtuu nopeasti. Kannattaa siis miettiä joulun lähestyessä haluaako antaa lapselleen lahjan, joka viihdyttää muutaman hetken, vai lahjan jonka hän voisi muistaa vielä monen vuoden jälkeen.

Teksti on syntynyt suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

Varhaiskasvatuksen opiskelijat: Iida-Sofia Tahkola, Hanna Länkinen, Milka Kiilakoski, Anna Uusimäki

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.