Heijastimet hengenpelastajina

1

Joulu alkaa taas lähestyä hurjaa vauhtia ja se tarkoittaa myös sitä että vuoden pimein aika on jälleen koittanut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että sinunkin tarvitsisi pimeänä tarpoa pimeillä kaduilla, vaan voit valaista hämärää käyttämällä heijastinta. Samalla tulet valaisseeksi omalta osaltasi tieliikennetapaturmien synkkiä lukuja. Jokainen tapaturma on liikaa.

Heijastimen käyttö ei ole ainoastaan oma valinta parantaa omaa turvallisuutta liikenteessä. Tieliikennelain kolmannen luvun 13 § mukaan “jalankulkijan on pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta”. Myös laki siis velvoittaa sen käyttöön. Tästä huolimatta taajama-alueilla keskimäärin vain joka toinen käyttää heijastinta. Käyttöastetta saataisiin nostettua helposti, jos käytön valvontaa tehostettaisiin hieman. Lähivaloilla ajaessa heijastimeton jalankulkija havaitaan vasta 50 metrin päästä kun taas heijastinta käyttävä jalankulkija voidaan havaita jo 350 metrin päästä. Jäisellä tienpinnalla pysähtymismatkat ovat huomattavan pitkiä ja esimerkiksi ajettaessa jäisellä tienpinnalla 40 km/h pysähtymismatka on Liikenneturvan mukaan yli 50 metriä. Heijastinta käyttämätön jalankulkija siis jäisi esimerkkitapauksessa auton alle, vaikka nopeusrajoitus on alhainen.

Vahinkovakuutusyhtiön Ifin toimeksiannosta toteutettu kysely selvitti yleisempiä syitä miksi ihmiset eivät käytä heijastinta. Kyselyyn vastasi 1008 suomalaista. Yleisimmäksi syyksi olla käyttämättä heijastinta paljastui se, että sen käyttö unohtuu helposti. Muita mainittuja syitä olivat, että henkilö ei omista heijastinta, se on epäkäytännöllinen tai nolo ja näyttää rumalta tai henkilö ei koe, että sen käyttö parantaa turvallisuutta. Liikenneonnettomuuksien tutkijat kuitenkin arvioivat että noin joka kolmas pimeällä tapahtunut jalankulkijan kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus vuosina 2013-2017 olisi voitu välttää heijastimen käytöllä.

Tässä valinnassa on kyse omasta turvallisuudestasi. Mikään syy olla käyttämättä heijastinta ei varmasti paina vaakakupissa yhtä paljon kuin ihmishenki. Jos et siis vielä käytä heijastinta, tiedät mitä tehdä. Kun heijastimen kerran laittaa takkiin, se ei sen jälkeen aiheuta mitää vaivaa ja auttaa sinua erottumaan selkeästi liikenteessä. Heijastimia löytyy myös moneen lähtöön, joten jokainen varmasti löytää sieltä mieleisensä sekä tyyliinsä sopivan. Myös läheisesi varmasti arvostavat elettä, jos annat heillekin heijastimen koska haluat taata heidän turvallisuutensa. Siinäpä mainio lisäys joululahjaan.

Työn kirjoittivat Oulun yliopiston ympäristötekniikan opiskelijat Juha Lapinlampi, Taru Sarajärvi, Roosa Rajala sekä Pietari Pöykkö

Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla tekniikan viestinnän kurssilla

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Tuossahan nuo on taas hyllyssä,nuo työnantajan antamat ja firman logolla varustetut heijastimet,kuten ennenkin.Paras heijastin on vaatteisiin jo tehtaalla ympätyt heijastinnauhat,ne kulkee aina mukana,eikä ole häiritseviä.