Anna vedelle arvoa

1

Suomalainen ei kuluta vettä vain omasta hanastaan. Ymmärtämällä mistä vedenkulutus koostuu, voi tehdä valintoja, joilla on merkitystä.

Kanadalla ja pohjoismailla on maailman suurimmat makean veden varannot asukasta kohti. Puhdas kraanavesi onkin meille suomalaisille hyvin itsestään selvä asia. Samaan aikaan maailmalla yli 660 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta juomavettä. Maapallolla olisi kuitenkin riittävästi vettä kaikille, jos makean veden varat vain jakautuisivat tasaisesti.

Emme välttämättä tule ajatelleeksi, että voisimme omalla toiminnallamme helpottaa toisten vesipulaa. Mehän olemme täällä omien vesivarojemme kanssa, ja he ovat siellä jossain kaukana. Suomalaisen kuluttamasta päivittäisestä vedestä lähes puolet on kuitenkin peräisin ulkomailta erilaisten kulutustuotteiden vesijalanjäljen muodossa.

Vaikka Suomessa makeaa vettä riittää tällä hetkellä kaikille tuhlattavaksikin asti, ei
vedenkulutukseen tulisi suhtautua välinpitämättömästi. Makea vesi on hitaasti uusiutuva luonnonvara ja sitä tulisi myös käyttää sen mukaisesti.

Kuinka kuluttaa vastuullisesti?

Ensimmäinen askel veden vastuulliseen kuluttamiseen on tulla tietoiseksi omasta
vedenkulutuksestaan. Veden käytön seuraaminen omassa kotitaloudessa, sekä tutustuminen erilaisten tuotteiden vesijalanjälkeen, auttaa arvioimaan, minkälaisilla valinnoilla omaa vedenkulutusta voi pienentää.

Kotona veden kulutusta voi hillitä investoimalla nykyaikaisiin kodinkoneisiin, jotka käyttävät vähemmän vettä. Vettä käyttäviä kodinkoneita tulisi myös pyrkiä käyttämään vain, kun ne ovat täynnä, jotta jatkuvalta käytöltä vältytään. Lyhyemmillä suihkuilla ja veden juoksuttamisen välttämisellä voi myös vähentää vedenkulutusta litrakaupalla päivittäin.

Kulutukseen liittyvää vesijalanjälkeä voi pienentää vähentämällä kaikkea turhaa kuluttamista. Esimerkiksi tekstiiliteollisuuden tuotteilla on yleisesti suuri vesijalanjälki. Ostamalla kotimaisia elintarvikkeita voit helposti pienentää vesijalanjälkeäsi. Myös satokausituotteita ja luonnonantimia kannattaa suosia, sillä ne eivät yleensä tarvitse keinotekoisia kastelujärjestelmiä. Turhaa kuluttamista tulisi välttää myös elintarvikkeiden osalta, koska pienempi ruokahävikki tarkoittaa samalla pienempää veden hävikkiä.

Vesi on elämänehto, ja siksi se on planeettamme tärkein resurssi. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa vettä vuorokaudessa 4000 litraa, josta lähes puolet on peräisin ulkomailta. Ole siis tietoinen tekemistäsi valinnoista, ja anna vedelle se arvo, jonka se ansaitsee.

Saana Backman

Kirjoittaja on maantieteen opiskelija. Teksti on syntynyt opintoihin kuuluvalla suomen kielen ja viestinnän kurssilla.

Lähteet:
https://www.ekotuki.fi/files/2019/03/Vesijalanj%C3%A4lki-2019.pdf
https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/kestavan-kehityksen-tavoitteet/puhdas-vesi-javiemarointi/
https://wwf.panda.org/our_work/water/
https://wwf.fi/tiedotteet/2012/05/suomalaisten-vesijalanjalki-vaikuttaa-pahasta-vesipulastakarsivilla-alueilla/

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Minä olen vähentänyt vedenkulutusta omassa taloudessani 70-80% entisestä kulutuksesta,ja varsin yksinkertaisin keinoin.Nykyään käyn suihkussa ainoastaan kerran viikossa,pyykkiä pesen ainoastaan kerran kuukaudessa,kuljen kiiltävissä likaisissa rytkyissä niin kauan kuin ne taipuvat päälleni.
    Vessaa vedän vain isommassa tarpeessa,ja vesisäiliössä on lisänä tiiliskivi.
    Kahvinkeitin on Eko-mallia,tarvii puolet vähemmän vettä,ja antaa tosi tuhdit Santokset.Suihkuakin lyhensin,mutta löin siihen aina pääni,joten se piti jatkaa ennalleen.