Anna lapsesi pelata! Pelaamisen hyödyt ovat haittoja suuremmat?

3

Pidätkö lapsesi tietokonepelien pelaamista tyhjänpäiväisenä? Onko pelaaminen mielestäsi vain turhaa ajanhaaskausta, jolla ei ole minkäänlaisia positiivisia vaikutuksia vaan pikemminkin pelkkiä haittoja? Tämä ei pidä paikkaansa, sillä pelaamisesta on huomattavasti hyötyä useilla elämän eri osa-alueilla.

Lapsesi on huoneessaan tietokoneella ja ruoka on valmis. Huudat häntä syömään, mutta et saa vastausta. Koputat ovelle ja kurkistat sisään. Siellä hän taas istuu tietokoneen ääressä, kuulokkeet korvilla ja pelaa samaa peliä kuin aina. Kutsut lastasi syömään, mutta hän sanoo vain tulevansa ’tämän pelin jälkeen’, kuten aina.

Tähän vanhemmat reagoivat hyvin erilailla. Jotkut vain toteavat lapselleen, että syököön sitten kun ehtii. Vaihtoehtoisesti jotkut eivät hyväksy nuoren vastausta, vaan muuttavat kutsun käskyksi ja jäävät väittelemään, jolloin nuoren keskittyminen herpaantuu, hän tekee virheen pelissä ja alkaa kiukuttelemaan.

Joskus vanhemmat tekevät ratkaisevan virheen ja repivät tietokoneen virtajohdon pois seinästä kesken pelin. Tämä voi olla vanhemman kannalta ymmärrettävä ratkaisu, mutta nuori ei tätä helpolla sulata. Hän saattoi olla juuri voittamassa peliä ystäviensä kanssa ja sitten häneltä riistetään pois saavutus, jonka eteen hän on tehnyt jo yli tunnin ajan töitä. Tästä seuraa usein riitoja ja tappelua, huutoa ja parkua.

Tällaisten tilanteiden välttämiseksi vanhemman tulee tutustua lapsensa pelaamiin peleihin ennen kuin alkaa tekemään päätöksiä esimerkiksi tietokoneen käyttöajoista. Vanhemmilla tuntuu olevan usein vaikeuksia ymmärtää nuorten runsasta tietokoneen käyttöä ja monesti säännöllisessä pelaamisessa nähdään pelkkiä haittoja unohtaen sen hyödyt kokonaan. On tietysti totta, että liiallisella näytön tuijottamisella ja ruudun edessä istumisella on myös tunnettuja haittavaikutuksia (Linkki), mutta tietokonepelien ja pelaamisen hyödyt tuntuvat usein jäävän täysin niiden varjoon.

Pelaaminen ja runsas tietokoneen käyttö kehittävät varsinkin nuorella ihmisellä silmien ja käsien välistä koordinaatiokykyä ja muita hienomotorisia (Linkki) taitoja. Jos kyseessä ovat internetissä pelattavat moninpelit, joita pelataan ryhmässä ja joukkueina toisten ihmispelaajien kanssa, pelaaminen voi parantaa myös nuoren yhteistyö- ja johtamistaitoja. Useimmat pelit ovat nykyään englanninkielisiä ja moninpeleissä pelaajien välinen kanssakäyminen tapahtuu usein englanniksi, mistä seuraa väistämättä myös kielitaidon paraneminen. Nämä ovat vain muutamia niistä hyödyistä, joita pelaamisella on.

Jokainen meistä on joskus ainakin kokeillut tietokone- tai konsolipelejä. Oli kyseessä sitten vanha matopeli tai uusista uusin Battlefield, pelaaminen tuo monelle tärkeän irtioton arjesta. Useat vanhemmat eivät kuitenkaan kykene näkemään pelaamisen hyviä puolia, vaan he haluavat lapsensa unohtavan tietokonepelien kaltaiset hömpötykset. Pelaajalle itselle pelikokemus on usein positiivinen, joten vanhemmankin on syytä yrittää asettua nuoren asemaan ja nähdä myös pelaamisen hyvät puolet.

Ville Javanainen

toisen vuoden englantilaisen filologian opiskelija

Teksti on kirjoitettu suomen kielen ja viestinnän kurssilla

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Muuvistaarplanetti on aivan mahtava pelI! äiti ei tykkää jos en tule syömään heti kun pyydetään… minulla voi olla vaikka elokuvan teko kesken jossa esiintyy joni steppi ja leo capripöksy. mikä neuvoksi?? :c
    -Heppamuidu_03

  2. Kirjoitus oli hieno kommentti pelaajien puolesta. Lähes kaikki tutkimukset puoltavat kahden tunnin media-aikaa vuorokaudessa. Pelaaminen on usein positiivinen kokemus ja mukavaa, mutta myös aikaa vievää. Äitinä voin kommentoida, että niin kauan kun lapsi itse osaa lopettaa pelaamisen kahden tunnin jälkeen ilman, että asiasta täytyy muistuttaa viisi kertaa, niin kaikki on hyvin. Sitten kun lapsi laittaa herätyskellon soimaan aikaisemmin, että ehtii pelata ennen koulun alkua ja viikonloppuisin istuu aamulla pimeässä huoneessa pelaamassa ennen äidin heräämistä on vastuuntuntoisen huoltajan syytä patistaa lasta keksimään myös muita harrastuksia. Pelaamien on hauskaa, kehittävää ja sosiaalistakin – sopivassa määrin annosteltuna.