Ralf Rothmann: Kuolema keväällä, Atena

Kun sivistys romahtaa, jäljelle jää sadismi

0
Ralf Rothmann: Kuolema keväällä

Walter ja Fiete ovat 17-vuotiaita karjahoitajia. Keväällä Saksan 1945 SS-joukkoihin värvätään kaikki aiemmin palveluksesta vapautetut ja armeijaan kelpaamattomat, ikämiehet ja lähes lapset. Vapaaehtoiset kerätään sotilaiden saartamilta koulujen pihoilta, elokuvateattereista ja julkisista tapahtumista.

Olkavarren sisäsivuun tatuoidaan jokaiselle veriryhmä. Kainin merkki. Lääkäri neuvoo, että tarvittaessa tumppaatte siihen tupakan. Äiti kirjoittaa pojalleen toiveikkaana, että ehkä Saksan lopullinen voitto tulee pian ja lapsen ei tarvitse lähteä rintamalle. Turhaan

Kun rintama romahtaa jokainen haavoittunut, joka edes kykenee ryömimään kelpaa etulinjaan. Konekivääriampujat koikkelehtivat kainalosauvojen kanssa ja yksikätinen kelpaa panssarikuskiksi. Upseerit heittävät käsikranaatteja omien miestensä perää, jotta nämä etenisivät. Kaikki tietävät, että sota ei toimita enää mitään. Kun taisteluissa on taukoa, sotilaat väsäävät koivuristejä varastoon.

Siviilikohteita pommitetaan ankarasti. Fosforipommit levittivät iholle kautsukerroksen, joka reagoi hapen kanssa. Ihmiset juoksivat soihtuina hyiseen veteen, järvi sihisee ja sauhuaa. Mutta heti kun ihminen nousee pintaan, iho alkaa jälleen palaa. Aamulla joki ajelehti täynnä ruumiita.

Siviiliväestö jää perääntyvän armeijan jalkoihin. Vaikka kaupungeissa ei ole kiveä kiven päällä ja rintama murtuu, kenttäposti kulkee. Sellainen on saksalainen.

Rothmann on Saksan nykykirjailijoita. Toisesta maailmansodasta ja natsien kauhuteoista on kirjoitettu paljon. Kun kerran saksalaiset äänestivät kansallissosialistit valtaan ja alistuivat totalitarismiin, sotasyyllisyys on kollektiivista. Kolmas sodan jälkeinen sukupolvi rikkoo hiljaisuuden omertan ja kertoo minkä hinnan tavallinen saksalainen maksoi sodasta.

Kirja kuvaa Walterin sotakokemusten kautta ihmisen kykyä sadismiin, mitä saksalainen teki toiselle saksalaiselle. Se kertoo hetkestä, jolloin ihminen kadottaa kyvyn empatiaan, sääliin, arvokkuuteen ja kunniallisuuteen. Kun yhteiskuntajärjestys romahtaa, valtaan pääsee pahuus, helvetin sisäpiiri avautuu.

Walter selviää sodasta hengissä ja joutuu länsiliittoutuneiden vangiksi. Vankileirillä ei ollut ruokaa tai juomaa. Kun jano kävi sietämättömäksi, oli imettävä vettä lätäköstä, jonka liejussa kiilteli arvomerkkejä, mitaleja ja lähitaistelumerkkejä. Walter repi omat tunnuksensa pois.      

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.