Anderssonin elvytysseteli nostaisi palvelualoja ja auttaisi ihmisten ahdingossa

16

Koronakriisistä kenties rankimmat taloudelliset iskut ovat kohdistuneet palvelusektorin yrityksiin. Ravintolat on laitettu terveyssyiden takia kiinni, hotelleihin ei riitä matkaajia, kivijalkakaupat ovat tyhjentyneet asiakkaista ja kulttuuritapahtumiakaan ei voi ymmärrettävästi järjestää. Erittäin moni alan työntekijä on joutunut lomautetuksi. Osa jopa irtisanotuiksi ja alan yritykset uhkaavat kaatua konkursseihin.

Hallitus on tehnyt paljon ja nopeasti talouselämän ja tavallisten ihmisten tukemiseksi. Tosin esimerkiksi Business Finlandin ja Elyjen kautta annettu 800 miljoonan tukipaketti ei näytä kaikilta osin menevän oikeisiin tarpeisiin.

Siksi on kehitettävä lisää keinoja tukemaan erityisesti suurimmassa kriisissä olevia tahoja. Tämän takia esimerkiksi Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esittämä 100 euron elvytysseteli esimerkiksi kulttuuri- ja palvelualoille on erittäin tervetullut esitys.
Ihmiset voisivat käyttää sen sopivaksi katsomallaan tavalla ravintoloihin, partureihin tai vaikkapa kaupassa käymiseen.

Anderssonin esitykseen suhtautuivat myönteisellä mielenkiinnolla esimerkiksi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki ja Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka totesi Twitterissä sen tukevan toteutessaan eritoten pienyrittäjiä. Vappuna hyvin samanlaisen esityksen palvelusetelistä toi esiin myös STTK:n ekonomisti Antti Koskela, jonka kirjoitus avaa hyvin aihetta.

Elvytysseteli potkaisi kotimaiseen kulutukseen ja yritystoimintaan vauhtia rajoitusten hellittäessä. Siksi on todellakin toivottavaa, että Anderssonin elvytysseteli toteutuisi auttaen ihmisiä ja yrityksiä. Raha menisi siinä kiertoon ja palaisi osittain valtiolle takaisin verotulojen myötä. Se menisi tavallisten kaduntallaajien kautta kahvilanpitäjille ja kosmetologeille konsulttitoimistojen sijasta.

JAA

16 KOMMENTTIA

 1. Itse käyttäisin tuon satkun ravintolapalveluihin ja ostaisin vappunenän viiksillä, ja örveltelisin ja oksentelisin kuten punikit vappuna piknikillä.
  Suomi on nyt kaatumassa kaikilla rintamilla. Tulossa on huimia verojen korotuksia sekä uusia autonkäyttömaksuja ym. tähän koronasekamelskaan, niin lopullinen romahdus voidaan kirjata vuodelle 2021.
  Hallitus pääsi valheella valtaan,ja valheella se päättyykin.

 2. Miksi vaan satanen jos rahhaa on? Antakaa ainakin tonni per lärvi niin johan talous piristyisi

 3. On se ihmeväkeä nämä vasurit: Kansa velkaantuu ennätysvauhtia kun osaamaton hallitus ottaa uutta velkaa entisten päälle. Kilpalaulannassa pistetään vielä paremmaksi ja jaetaan olematonta rahaa kaikille, sekin velkaa. Umpikahelia porukkaa!

 4. Anderssonin esitys on mielestäni loukkaava köyhiä kohtaan, sillä eivät hyvin toimeentulevat tarvitse vappu- eivätkä joulusatasia. Heillä on vara kuluttaa ja sitä he myös tekevät. Minä luovutan mielelläni tuon summan sellaisille, jotka sitä todella tarvitsevat. Minne se katosi se vasemmistoliiton luokkataistelulinja?

 5. Persukannatus uusimman tänään julkaistun Alma-Median gallupin mukaan on valahtanut 18,4 prosenttiin, demarien taas nousdut 24,1 prosenttiin. Kertoo käynnissä olevasta muutoksesta. Leuhkat eväät ja yhden asian agenda ei vie pitkälle.

 6. Kun vasemmisto on löytänyt rahakaivon, mistä voi nostaa loputtomasti ilmaista rahaa. Saman tien voisi vasemmisto ehdottaa, vähintään parin tonnin jakamista kaikille. Tulisi ainakin baareihin vilskettä,kun ne avautuvat.
  Itse mielellään antaisin Olli Kohoselle vähintään 10 000 €:n stipendin, mielipiteiden suvaitsevaisuuden kannattamisesta. Ollihan suvaitsee kaikki muutkin mielipiteet,kuin omat äärivasemmistolaiset. Sehän olla kyllä tuttua, kaikista sosialistimaista läpi historian.

 7. Jos kaikille suomalaisille annetaan sata euroa, paljonko se maksaa verotuksessa satasen saajille? 150 euroa, 200 euroa vai enemmän?

 8. Siellä vissiin Lii avustaja komppaniansa kanssa pinen ”sidukkapitoisen” illanistujaisen jälkeen päätynyt, kun nämä valtion äärettömästi paisuva velka muuttui lähes saatavaksi, ”satasen” lahjaan kaikille kansalaisille.

  Moraalisesti tuostakin potista olisi vaikkapa 10-osalla voinut vaikkapa Hurstin ja muiden vastaavien, pyyteetöntä työtä ihmisten ahdingon keskellä tekevien pataan laittamalla todella tehokkaampi apu kansalaisille.

  niissä porukoissa ei tietenkää niitä aktiivisimpia äänestäjiä ole joten tällainen härski ”vaali-ase” valittiin, tosin saattahan siitä muodostua oikea savuava- ase mahdottomana toteuttaa, Antin satasen tapaan.

 9. Taitaapa olla tämä yhden asian liike. Eli Suomen tuhoamisen liike, vasemmistoliitto. Olla todellä hädissään 6%:n marginaalikannatuksen vuoksi. Kun tälläisiä populistisia lupauksia vetää hiasta!

 10. Kiitokset kommenteista 🙂

  Aika moni asia jää huomioimatta keskustelussa. Vasemmistoliitostahan saa olla toki sitä mieltä mitä haluaa, mutta kun itse asiaan ottaa kantaa, on hyvä huomioida, että tätähän toteutetaan jo esimerkiksi Hong Kongissa, jossa väestölle jaetaan kohdistamatonta helikopterirahaa koronakriisin johdosta tukemaan kulutusta.

  Helikopterirahaa toisella tapaa on Suomessakin jo esimerkiksi taloustieteilijä Vesa Vihriälän, Etlan ja Evan pitkäaikaisen toimitusjohtajan esittämä ratkaisu koronakriisiin. Laajemmin ottaen se on taloudellisen liberalismin ja Reaganin neuvonantajan, taloustieteen Nobelistin Milton Friedmanin idea. Häntäkään en nyt ihan vassarina pitäisi 🙂

  Anderssonin esittämä elvytysseteli olisi sinällään toisenlainen esitys, koska se olisi ennen kaikkea näin palvelusektorin yritystuki kohdistettuna helikopterirahan muotona, eikä yritäkään olla uusi sosiaaliturvan muoto, vaan ne ovat asia erikseen. Samalla kyllä se lisäisi omalla pienellä, mutta monelle merkittävällä tavalla hyvinvointia. Sitä ilmoitti tänään kannattavansa myös Risto Siilasmaa, Nokian hallituksen pj.

  Kaikki yritystuethan mitä nykyisessä kriisissä on annettu, eivät ole onnistuneet, esim BF:n ja Elyjen tuet ovat haasteelliset tässä. Kokoomus tosin iloitsi niistä ja otti omaan piikkinsä, ja Perussuomalaiset olisivat halunneet vielä 300 miljoonaa euroa lisää pottiin. Ihmekö tuo, kun kahden ko. puolueen kansanedustajan firmatkin olivat niitä hakeneet. Minusta tosin elvytykseen vääjäämättä tarvittavaa rahaa ei tule suunnata kovapalkkaisten kansanedustajien firmoihin (joista Ano Turtiaisen liiketoiminnassa ei oltu edes tilinpäätöksiä PRH:lle huolehdittu), vaan hierojille, partureihin ja ravintoloihin.

  Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille!

 11. Itse mietiskelen kuinka paljon tällaisen setelin infra tulisi maksamaan. Suunnittelu, jakelu, valvonta ja tilitykset. Kenelle annetaan oikeus ottaa vastaan maksuja setelillä. Hyvistä puolistaan huolimatta voisi olla kallis tapa tukea yrityksiä.

 12. Yhdysvallat jakaa 1200 dollarin elvytysshekkejä koronakriisissä. Esimerkin innoittamana ministeri Andersson haluaa jakaa Suomessa elvytysseteleitä, tosin pienen maan ministerinä vain 100 euron suuruisia.
  Yhdysvalloissa jaettaviin 1200 dollarin elvytysshekkeihin aiotaan painaa presidentti Donald Trumpin nimi? Voisiko Suomen 100 euron elvytysseteleihin vastaavasti painaa ministeri Li Anderssonin nimen?

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de9122d8-3f89-423e-a041-adf2ef42d192
  Yhdysvallat elvyttää koronaviruskriisissä talouttaan tarjoamalla kertamaksushekit kaikille alle 75 000 dollaria vuodessa tienaaville kansalaisilleen. Alle 17-vuotiaista lapsista saa lisärahaa.
  1 200 dollarin (noin 1 100 euron) shekit postitetaan noin 70 miljoonalle yhdysvaltalaiselle. Postitus aloitetaan pienituloisimmista kansalaisista ja viiden miljoonan shekin viikkovauhdilla.

 13. Mistähän Andersson kaivaa eurot tähän huutokauppaan,täysin vastuutonta toimintaan,jos muu olisi ehdottanut tällaista kuin vasemistolainen,kolkuteltaisi käräjäsaleja.

 14. Hei!

  Tvtimpalla tärkeä pointti. Varmasti näiden seteleiden infran kehittely olisi omanlaisensa urakka. Toisaalta meillä on olemassa jo järjestelmät esimerkiksi lounas-, liikunta- tai kulttuuriseteleille, josta voitaisiin hakea pohjaratkaisu myös lainsäädännöllisesti.

  Ja kuten toisaalta täällä on kirjoitettu, niin moni maa on jo vienyt tällaista elvytysseteliä eteenpäin. Macao (osa Kiinaa) on itse asiassa ymmärtääkseni vauhdittamassa oman palvelusektorinsa uutta nousua näin.

  Rahaahan tämä maksaisi, mutta koronasta noustaksemme sitä nyt on vain satsattava. Näin tehdään kaikkialla maailmassa, ja se on aivan oikein. Mieluummin laittaisin palvelusektorille satoja miljoonia euroja, jotka helpottaisivat eritoten pk-yrityksiä.

 15. Eli lisää lainaa,ja velkaa maksettavaksi jälkipolville,siinä vasemmiston lääke.Pistänpä tähän samat asiat jotka olen aikaisemmin laittanut vasemmistoliiton tulevalle ministerille Hannatädille mistä rahaa löytyisi SUOMALAISILLE,ja ilman velkaa,mutta maailmanparantajillehan tämä ei käy,sillä muu maailma on näille aina etusijalla.

  Vasemmiston taikaseinä on ollut aina tuo lisäverotus ja lainanotto jolla näännytetään jo ennestäänkin valtavan verotaakan alla olevat näännyksiin ja kadotetaan ostovoima jolla tämä maa pyörii pitkälti.
  No tuleepahan kyllä kovasti vasemmistoliiton kannattajia,kun ihmiset ovat persaukisia ja sehän se tietysti on tarkoituskin,vasurit tarvitsee köyhiä äänestäjiä.
  Oletteko kuulleet koskaan leikkauksista?Kehitysmäärärahat yli miljardi/vuosi jotka menee sotiin ja heimopäälliköille.Maahanmuutto kaikkine lieveilmiöineen 3-4 miljardia,ja summa kasvaa koko ajan.Venäjän lähialuetuet????maailman rikkaimmalle valtiolle,työnnetty yli miljardi.Ylisuuret yritystuet,jotka menevät osinkoihin,taas ennätyssuuret 13-14 miljardia.Ahvenanmaan rahoitusta pienennettävä /lopetettava kokonaan.Voisitte aloittaa karsinnan sieltä omasta hyvävelikerhosta ja ylisuuresta ”avustaja” laumasta,ja kaiken maailman typeristä kerhoista ja etuisuuksista joita olette .ahneuksissanne itsellenne haalineet
  Kymmenen miljardia löytyisi helposti,sillä tekisi ihmeitä kotimaassa….mutta siihenhän ei ole haluja,sillä ,niin köyhiä tarvitaan,eli potentiaalisia äänestäjiä.

  Lastensairaalaan ei löytynyt valtiolta 270-miljoonaa ,eikä Heinolan reumasairaalaan 50-miljoonaa joka piti lopettaa.Siinä nähdään eri hallituksien arvostus ja välittäminen Suomalaisia kohtaan.

 16. ei vasurit huolta taloudesta kanna kun se pieniporukka jotka heitä äänestävät ovat suurin osa kelan asiakkaita joita nää joita nää omastamielestään älyköt vievät kuin kuoriämpäriä lupauksillaan.kaippa tänki blogistin jorinoihin joku uskoo?minä en