Kuntavaalit koittavat koronasta huolimatta

19

Kun tässä on ehtinyt reilun vuoden olla vaalittomassa tilassa, niin eiköhän taas mennä!

Tällä kertaa ovat vuorossa nimittäin tasan vuoden päästä häämöttävät kuntavaalit, jossa olen ehdolla. Tämä tempaus ei kyllä nyt sinällään liene mikään yllätys Vasemmistoliiton piirijärjestön puheenjohtajalta ūüôā

Oma kotikuntani Oulu on muiden suomalaisten kuntien tapaan todella suurien haasteiden edessä. Kaupungissa on käsitelty pitkin alkuvuotta konsulttiyritys Perlaconin tekemää saneerauslistaa, josta esiin nostettavat etenevät kaupungin päätöksentekoelimissä ainakin osittain.

En ollut kovinkaan innostunut kokoomuslaisen konsultin tekemästä listasta, koska esimerkiksi siinä esitetyt palvelumaksujen nostamiset sote-palveluissa iskisivät todennäköisesti kaikista eniten pienituloisten ihmisten lompakkoihin.

Jää nähtäväksi, mitkä ”uudistukset” etenevät Oulussa, jonka talous on muuten hyvällä tolalla myös Perlaconin mukaan. Toki Perlaconin esityksessä oli paikallaankin olleita ajatuksia, koska kukaan tuskin esimerkiksi vastustaa satojen tuhansien säästöjä tulostamiseen.

Mutta koronan pirulainen tulee iskemään myös Oulun talouteen, vaikka valtio on tehnyt jo vastaantulonsa kunnille. Verotulojen väheneminen on vääjäämättömyys.

Yhtä kaikki – elämme siis varsin epävakaita aikoja. Eivätkä koronaviruksen tuomat rankataan käänteet ole vielä tässä. Ne vaikuttavat myös kuntien ja sitä kautta niissä asuvien ihmisten arkeen.

Mutta juuri sen takia Oulun kaupunginvaltuustoon tarvitaan tulevaisuudessa hyviä vasemmistolaisia päättäjiä. Uskon olevani sellainen. Eduskuntavaaleissa sain hienosti 430 ääntä, josta yli 300 Oulusta. Suurin osa äänistä kanavoitui listamme kärkinimille, kuten lähes 11000 ääntä vetäneelle Sarkkisen Hannalle. Kuntavaalit ovat aivan oma maailmansa, ja uskon nyt läpimenon olevan nyt erittäin realistinen tavoite yllettyäni viime kerralla varavaltuutetuksi.

Pidän itseäni poliittisesti laajasti asioista kiinnostuneena yleispoliitikkona. Työni puolesta olen perehtynyt sote- ja eritoten mielenterveyden haasteisiin ja edistänytkin tätä toiminnassani. Kaupunginhallitusryhmämme esitti aloitteestani Oulun tämän vuoden budjettiin itsemurhien ehkäisyohjelmaa, jota viranhaltijat vielä jalostivat ilahduttavasti edelleen ja tänä vuonna Oulussa polkaistaan sen tiimoilta käyntiin vielä täsmentyvä mielenterveys- ja päihdeohjelma.

Minua kiinnostaa myös yhteiskunnallisesta omistuksesta ja palveluista huolehtiminen laajemminkin. Vain takaamalla toimivan huoltovarmuuden kaikkialla, myös vesihuollossa, voimme taata elämän perustarpeiden toteutumisen.

Siksi polkaisin alkuvuodesta muutaman kanssa-aktiivin kanssa käyntiin Vesi on meidän –kansalaisaloitteen vesihuollon yksityistämisen estämiseksi. Se onkin jo eduskunnan käsittelyssä saatuaan erittäin nopeasti yli 89000 allekirjoitusta. Kaikkiaan aloitteemme keräsi kolmanneksi nopeiten kansalaisaloitteen käsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta, vain 36 tunnissa.

Sydäntäni lähellä on myös koulutus, ja olenkin kuluvalla kuntavaalikaudella toiminut koulutuskuntayhtymä OSAO:n yhtymäkokouksen varapuheenjohtajana. Alkukaudesta jouduimme toteuttamaan säästösyistä irtisanomisia edellisen hallituksen rahoitusleikkauksien takia. Tämä oli erittäin valitettavaa, mutta onneksi nyt suunta on kääntynyt ja myös amikseen satsataan. Oppiminen on tärkeää, eikä kaikki viisaus asu minussakaan J

Ja niin edelleen. Varhaiskasvatus on tuttu perheellisenä palvelunkäyttäjänä, liikuntapalvelut ovat tärkeät jalkapallointoilijana ja intohimoisena lenkkeilijänä ja kylläpä omat kotinurkatkin ovat tärkeitä, koska Meri-Toppila ei ole mikään Veri-Toppila.

Ennen kaikkea olen pitkäjänteiseksi luonnehdittu ihminen. Kun otan asiat hoidettavaksi, pidän huolen siitä, että tapahtuu. Maailmaa enkä välttämättä edes Oulua voi yksin muuttaa aivan toisenlaiseksi, mutta parhaani kuitenkin aion jatkossakin yrittää. Pikavoittoja ei ole luvassa, mutta kyllä tästä hienosta kaupungista voi tehdä vielä hienomman. Siksi pyrin Oulun kaupunginvaltuustoon ja aivan tosissani.

JAA

19 KOMMENTTIA

 1. Huonon ja hyvän poliitikon erottaa selvästi. Huono poliitikko osaa tehdä vain lapsellisen kirjeen joulupukille, mitä tulisi saada. Hyvä poliitikko on sellainen, joka aikuismaisesti osaa myös eritellen esittää, miten nämä lahjat rahoitetaan. Velanotto on pahinta saastetta, joka kohdistuu julmimmin nuorimpaan aikuisväestöön.
  Toivottavasti uusi valtuusto koostuu hyvistä aikuismaisesti ajattelevista luottohenkilöistä.

 2. tää porukka maksaa paljon suomalaiselle veronmaksajalle

 3. Liikkuvana äänestäjänä äänestän puoluetta/henkilöä joka elää reaalimaailmassa,niin Oulussa,Rovaniemellä kuin koko maassa.
  Vain yksi puolue on ollut koko ajan oikeassa,niin valtakunnallisesti kuin OULUSSAKIN.

 4. Kirjoittajien itseään kehuvat vaalikirjoitukset eivät mielestäni kuulu Kalevan blogit-palstalle !

 5. Ollipoika kyllä kertoi,että ei kaikki viisaus asu hänessäkään.

 6. Olen lukenut kiinnostuneena monia kirjoittajan blogikirjoituksia, Niissä on ollut asiaa. Tällä kertaa teko meni pieleen. En halua enää tällaisia vaalikirjoituksia.

  Menetät lukijoita, jos jarkat tällä linjalla. Kirjoita vaaliasiat jollain muulla foorumilla kuin blogina. Luin tämän, koska olet pystyvä kirjoitraja, joa haluat.

 7. Joo, ei todellakaan kaikki viisaus asu minussakaan ūüôā

  Kuntapolitiikka on äärimmäisen keskeinen asia myös poikkeusoloissa, koska arkeemme vaikuttavista palveluista päätetään jatkossakin erittäin paljon kunnan tasolla. Koulut ovat olleet etäopetuksessa, ja terveydenhuoltomme toimivuus vaikuttaa äärimmäisen paljon siihen, miten pandemiasta selviämme. Näistä asioista linjataan paljolti kunnallisissa päätöksentekoelimissä.

  Vaaleihin on tosiaan reilu vuosi aikaa. Poliittisia päätöksentekijöitä tullaan valitsemaan siis jatkossakin noihin tehtäviin. Aika isoja linjauksia on kaupungilla luvassa lähiaikoinakin liittyen mm. nyt käynnistyneisiin yt-neuvotteluihin. Niissä on kyse myös ihan poliittisista valinnoista. Ei Suomi ole lakannut olemasta demokratia, jossa vaaleja järjestetään ihan säännönmukaisesti. Enkä nyt tiedä onko kuinka dramaattinen asia, jos politiikkaa harrastava tästä kirjoittaa, joskin kyllä tottakai ymmärrän, että se saattaa tuntua hassulta. Mutta minusta sille on perustelunsa.

 8. Samalla poistin er√§√§nkin kommentin t√§st√§ blogista, koska on eritt√§in asiatonta kutsua mit√§√§n uskontoa ”seksuaalirikolliseksi mafiaksi.”

 9. Hei,
  Se ei ollut ainoa juttu, minkä takia edellinen kommenttisi lähti roskakoriin, vaan samassa kommentissasi jutut siitä kuinka Vasemmisto haluaa antaa suomalaisen alkuperäiskansan jäsenet ulkomaalaisten häväistäväksi ja raiskattavaksi on melkoista tuubaa.

  Tiedoksi alla linkin takaa nimimerkki Elitellekin kirjoitusohjeet, joiden mukaan Kalevan blogistien on noudatettava moderoinnissaan. Jankkauksesi ja toisten aiheeton ns. dissaaminen täyttää kyllä varsin monesti kriteeristön, jolla tekstejäsi poistelen varsin usein.

  https://www.kaleva.fi/juttutupa/ohjeet

  Valitettavasti Kalevan blogeissa ei voi yksittäistä nimimerkkiä laittaa ns. banniin. Joskus tietenkin toivoisi että tällainen olisi mahdollista tässä blogipalvelussa, että tänne voisi kirjoittaa myös omalla nimellä. Mukavaa viikonlopun jatkoa.

 10. Olli hyv√§, ”pitk√§j√§nteinen”? Ja v√§it√§t Oulun talouden olevan ok, jopa Perlaconin niin todenneen? Kopiopapereista saat s√§√§st√∂√§ 600keur? Opettele vaikka kotitaloutesi kautta mit√§ velkaantuminen tarkoittaa, ottaisitko sit√§ lis√§√§ ja lis√§√§? Miten teid√§t sumuttajat saataisiin vastuuseen m√∂l√§ytyksist√§nne…vihervasemmisto tiet√§√§ aina itsekin ett√§ talousyht√§l√∂ns√§ ovat mahdottomia, mutta kun sit√§kin vaalikarjaa on niin pit√§√§ vaan olla tyrkyll√§, jos vaikka saisi vallan my√∂t√§ p√§√§omat muilta uuteen jakoon. √Ą√§nest√§n heti teit√§ kun tulee ensimm√§inen vassari, joka tarjoaa t√∂it√§ ja hyvinvointia muille.

 11. Kyllä minulla nimimerkkejä riittää,ja mitä teet nimelläni?Ainakin tässä kaupungissa minut hyvin tunnetaan monellakin nimellä,ja jos ei muusta ,niin ainakin hajusta.
  T√§ss√§p√§ sitten kolmas korjattu versio…..mit√§h√§n vikaa t√§ll√§ kertaa l√∂ytyy?

  Puolue luotiin vuonna 1990 Suomen Kansan Demokraattisen Liiton ja Suomen Kommunistisen Puolueen pohjalle. Kyseisen vuoden lopulla myös Demokraattisen Vaihtoehdon kansanedustajat liittyivät puolueeseen

  ”Koti, Uskonto ja Is√§nmaa” ovat aate, jota vastaan vasemmisto jatkuvasti hy√∂kk√§√§.

  Vasemmisto onkin tehnyt parhaansa hajoittaakseen ensinn√§kin k√§sitteen ”Koti”, johon perinteisesti on kuulunut vanhempien avioliitto, √§iti, is√§ ja lapset. Vasemmisto aktiivisesti s√§rkee ja hy√∂kk√§√§ t√§t√§ perinnett√§ vastaan.

  ”Uskonto”. Kommunismi on ateistinen talousoppi. Eli se ei ole vain talousoppi, vaan sis√§lt√§√§ my√∂s ateismin. Kommunismiin ei kuulu uskonto. Tied√§mme kommunismin teot my√∂s Suomessa, jossa se tahtoo h√§vitt√§√§ kristinuskon, k√§ytt√§en tukenaan v√§kivaltaista islamia, joka ei perusolemukseltaan edes ole uskonto……………………………………………………….. T√§ss√§ siis s√§ret√§√§n kerralla sek√§ koti ett√§ uskonto.

  ”Is√§nmaa”. Tied√§mme vasemmiston hy√∂kk√§ykset is√§nmaallisia suomalaisia vastaan. Vasemmisto k√§ytt√§√§ toiminnassaan keppihevosenaan ”rasismia”, jolla se muka perustelee is√§nmaan petoksen, alkuper√§iskansan oikeudet omaan, isiens√§ ja itsens√§ rakentamaan maahan……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Ja viestien poisto ja sensurointi tulkitaan h√§vinneen merkiksi,ja edelinen kommentoija on kyll√§ v√§√§r√§ss√§ sanoessaan ettei vasemmisto ole luonut t√∂it√§ ja hyvinvointia.On luonut.Satoja ellei tuhansia TEHTYJ√Ą ty√∂paikkoja somaleille….valitettavasti suomalaisten verorahoilla.

 12. Hei Elite,

  Ihan mielenkiintoistahan on se, ett√§ jaksat nimimerkin takaa minua alituisesti pommittaa, aiheesta kuin aiheesta ūüôā

  Ei siin√§ mit√§√§n, kyse ei ole mist√§√§n ”h√§vi√∂st√§”, kuten minun mielest√§ ei ihmisten v√§lisest√§ keskustelussa tulisi muutenkaan olla. Vierastan t√§llaista ajattelua, ett√§ ihmisten v√§listen kommunikaation tulisi olla jonkin sortin taistelua, kuten ilmeisesti sen asemoit olevan. On varmasti niin, ett√§ maailma ei ole mustavalkoinen paikka. Tai ainakin min√§ olen sit√§ mielt√§. Toisekseen Kalevan bloggaajia ohjaavat lehden meille antavat m√§√§r√§ykset, joiden mukaan meid√§n on noudatettava moderoinnissa Juttutuvan ohjeita, jotka yll√§ linkkasin.

  Mitä edes tuohon kristinuskoon tulee, niin itse kyllä hieman ihmettelen tuotakin näkemystäsi näin Pohjois-Suomen jäsenmäärältään suurimman ev-lut. seurakunnan eli Tuiran seurakuntaneuvoston jäsenenä, Jumalaan uskovana ihmisenä. Meitä on muuten varsin paljon, ja mainittakoon pienenä esimerkkinä se, että kaikki kolme vasemmistoliittolaista kh-jäsentä joutuivat poistumaan esteellisenä kaupungin tehdessä maakauppoja seurakuntayhtymän kanssa Oulussa, kaikki kun olivat myös kirkollisia luottamushenkilöitä täällä. Ymmärtääkseni mistään muusta puolueesta ei ollut yhtään kirkollista luottamushenkilöä, joiden olisi tuolloin pitänyt itsensä jäävätä.

  Nimimerkki Naisyrittäjälle se, että Perlacon on kyllä todennut Oulun taloudellisen aseman olevan vahva. Se löytyy esimerkiksi kirjoitettuna alla olevan linkin takaa, sivu 20. Edelleen Perlacon esittää Oulun elinvoiman olevan valtakunnan parhaita ja kaupungin tase on vahva (sivu 32), vaikka todella Perlacon esittää myös kovin kriittisiä havaintoja (ja heidän esittämistä keinoista olen todella osin eri mieltä), niin raportin punainen lanka (myös kirjoitettuna) on se, että Oululla ei ole meno- vaan tulo-ongelma.

  https://www.ouka.fi/documents/50266/0/Ulkoisen+arvioinnin+loppuraportti+20.1.2020.pptx.pdf/3bee03ed-9ca6-4d32-9bcd-2505d99dff8a

 13. Olin ilmeisesti väärässä siinä, että juttu ei kiinnostaisi. Politiikasta yleensä kirjoitetaan paljon ja puolueitakin on aika monta. Herätit heti mielenkiintoa lukijoissa.

  Blogeissa on se hyvä puoli, että kirjoittajat on jaettu kolmeen selkeään ryhmään: Pohjoisen ääni, Pallolla ja Kampus-Kaleva. Olen huomannut, että kirjoittajat ovat aika hyvin noudattanee niihin sopivaa tyyliä.

  Varmaankin seuraavien vaalien lähestyessä kirjoittelu niistä lisääntyy. Hyvää jatkoa!

 14. Oulussa j√§rjestettiin turvainfo tammikuussa 2019. Koska kansalaiset olivat huolissaan mukaturvapaikanhakijoiden aiheuttamasta turvattomuudesta, jatkuvien raiskausten, ahdistelujen ja pahoinpitelyjen johdosta. Vasemmistoliiton ryhm√§puheenvuorossa, vasemmiston ”√§lykk√∂” Hanna Sarkkinen, vaati LIS√Ą√Ą RAHAA kotoukseen. Eli selkosuomella lis√§√§ rahaa mukaturvapaikanhaijoiden huvituksiin, harrastuksiin ja el√§m√§nmenoon. Vasemmisto oli vaatimassa lis√§√§ rahaa siit√§kin huolimatta, ett√§ Suomessa on maailman anteliain ja tuhlaileva turvapaikkaj√§rjestelm√§.

 15. Viimeksi,kun vasemmisto oli hallituksessa. Nyt Kohonen tekopyhästelee ja luulee, että poliittinen muisti on lyhyt. Vasemmiston toimet vaikuttivat etenkin,pienituloisten lompakoihin. Nämä toimet mm. vasemmistoliitto yhdessä vihreiden kanssa olivat siunaamassa ALV nousi, sähkö- ja polttoainevero nousi,eläkkeitä leikattiin,lääkekorvauksia leikattiin,vanhustenhoidosta pois 300 milj, koulutuksesta pois 260 milj, kunnnilta pois miljardi, Espanjan ja Kyproksen pankkien kasikapitalismin tukeminen, Fortumin sähköverkon myynti,pankkiunioniin liittäminen, valtio velkaantui yli 20 miljardia.
  Sen on myöntänyt vasemmistolainenkin taloustutkija, että tasaverot vaikuttavat pienituloisille. ALV- veron nosto suurimpana köyhdyttävänä. Joten Kohonen kirjoittaa taas suoranaista progandaa,ilman faktaa.
  JK. vai harkitsee Kohonen banneja,joillekin kirjoittajille. Sensuuri ja propaganda ovat ollet aina vasemmiston käyttämiä aseita, totuutta vastaa!

 16. Olli Kohonen toivoo, ett√§ Kalevan juttutuvan s√§√§nt√∂j√§ noudatetaan ja ett√§ kommentoijat rohkenevat kirjoittaa omalla nimell√§√§n. Kohosen toiveissa on ilmeinen ristiriita, sill√§ Kalevan asettamien s√§√§nt√∂jen mukaan kirjoituksia, jotka ”on kirjoitettu nimell√§ tai oikealta vaikuttavalla nimell√§” ei julkaista. Toisaalta tulisi olla niin, ett√§ kommentin sis√§lt√∂ merkitsee, ei se kuka kommentin on kirjoittanut.

  Edelleenkin olen sitä mieltä, että kirjoittajien itseään kehuvat vaalikirjoitukset eivät kuulu Kalevan blogit-palstalle. Jos vaalikirjoitusten tielle lähdetään, Kalevan blogit täyttyvät lähikuukausina kirjoituksista, joissa kunnallisvaaliehdokkaat kehuvat estoitta itseään ja puoluettaan.

 17. Hei,

  Nimimerkki Bellavista on siinä oikeassa, että blogipalvelussa on sääntö, jonka mukaan omalla nimellä ei voi kommentoida. Hän on oikeassa, joten muokkasin kommenttiani yllä. Joskin ihmettelen tätä sääntöä, koska esimerkiksi erittäin laajassa Uuden Suomen blogipalvelussa on kaikkien kirjoitettava kommentinsakin omalla nimellään.

  Se est√§√§ huomattavan tehokkaasti sit√§, ett√§ kirjoitellaan n√§kemyksi√§ siit√§, ett√§ esim. jokin uskonto on v√§kivaltainen, ”seksuaalirikollinen mafia” tai ett√§ jonkun poliittisen ryhm√§n takana olevat ihmiset haluavat antaa jonkun ihmisryhm√§n h√§v√§ist√§v√§ksi ja raiskattavaksi. En tied√§, kenen mielest√§ t√§llainen on asiallista teksti√§ ja rohkenisiko joku sanoa suoraan t√§m√§n omalla nimell√§√§n?

  Mitä vaalikirjoituksiin tulee, Kaleva varmastikin tulee asettamaan karanteenin joskus sopivaksi katsomallaan tavalla vaaliehdokkaille. Itse noudatin tätä aivan selkeästi ohjeistetulla tavalla ek-vaalien aikaan.

  Enk√§ n√§e ongelmallisena sit√§k√§√§n, ett√§ vuotta ennen nostetaan esille vaalien tuleminen, kertaalleen. Ei n√§m√§ kaikki blogit tule koskemaan vaaleja, ensimm√§inen kerta varmaan vuoteen kun moista aihepiiri√§ ehk√§ k√§sittelen ūüôā Valtuustot ovat kuite nkin merkitt√§v√§ vaikuttamisen paikka, oli mit√§ poliittista mielt√§ vain.

  Sitten se, mikä on järkevää itsensä kehumista tai ei ole, jää varmasti itse kunkin lukijan pohdittavaksi. Voi olla, että minunkin tekstin kokee väärää poliittista linjaa edustavana tai muuten vain tyhmänä. Siihen on kaikilla oikeus, ja hyvä niin, koska näin tulee ollakin demokratiassa.

 18. Niin,eikös vain olekkin mielenkiintoista,että ELite jaksaa pommittaa Ollipoikaa,Jos luet eri plokeja voit huomata,että ELite on kovin pommittaja erinäisten kirjoittajien plokirintamalla,ja joissakin Ollipojan kyhäelmissä ei ELiteä näy.Minä olen luullut,että nämä kirjoitukset ovat kommentointia varten kuten muissakin lehdissä ,mutta täällä vihervasemmiston sensuuri näkyy pelaavan.
  Ja Uudessa Suomessa kyllä kirjoitellaan omalla nimellä usein,jopa erittäin törkeästi lähes kunnianloukkausmaisesti eri kirjoittajia kohtaan,mutta ilman sensuuria.

  Vanha vasemmisto on tänään katoavaa luonnonvaraa seitsemän prosentin kannatuksellaan, se on huonommassa asemassa kuin valkoselkätikat,liito-oravat,apilokirjokääriäiset tai muut uhanalaiset ötökät koska niiden määrä on suojelun ansiosta alkanut kasvaa Suomessa mutta WWF tuskin ottaa suojelukseensa vanhoja vasemmistopuolueita!

  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/professori-ihmettelee-kansanedustajien-epapyhaa-allianssia-miksi-vasemmisto-vaatii-tarveharkinnan-poistoa-palkathan-laskevat/ca9a63f5-cd38-383a-99d5-5ff7544289cb

  Kaikki puheet Vasemmistoliitosta SUOMALAISTEN työntekijöiden ja vähäosaisten edustajina voidaan nyttemmin lopettaa, ihan tyhjää puhetta. Ollikin on jatkuvasti vaatimassa hoitajille(itselleen) parempaa palkkaa,mutta ampuu itseään jalkaan vasemmistoliiton puolueohjelmalla.

  ”-t√§m√§ oli semmonen 50 kg,n lentopommi”.

 19. Joo, tosiaankin yllämainitulla tavalla tästäkin blogista joutuu poistaman kirjoituksia, joissa on äärimmäistä alatyyliä esimerkiksi seksuaalirikollisesta mafiasta, ehkä se on tosiaan jonkun mielestä asiallista kielenkäyttöä.

  Mit√§ tulee Vasemmistoon, taisipa viimekin eduskuntavaaleissa ja kuntavaaleissa tulla vaalivoitto, ja puolue on hallituksessa. Sep√§s Elite√§ varmasti mukavasti harmittaa ūüôā

  Tämän bloggauksen kommentointi on puolestaan tällä kertaa tässä.