Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Koronakriisi iskee lujaa myös mielenterveyteen

3

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/html/wp-content/plugins/amazon-s3-and-cloudfront/classes/filters/as3cf-local-to-s3.php on line 130

Koronauutistulvan varjoon jäi viime viikolla tieto siitä, että mielenterveysongelmat ovat nousseet suurimmiksi syiksi työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen. 

Ihmiset voivat siis monessa paikkaa erittäin huonosti jo nyt. Monen elämänpiiri on todella kapeutunut, oli pandemia tai ei.  Erääseen jyväskyläläiseen taloon onkin ilmestynyt erittäin kuvaava graffitti ”Sinun karanteenisi on minun arkeni.”

Jonain päivänä koronakriisin akuutti vaihe tulee joka tapauksessa loppumaan, ja sen jälkihoito alkamaan. Isot taloudelliset haasteet yhdistyvät tuolloin terveydelliseen kriisiin, joka ei tosin välttämättä tuolloin oirehdi vaatien liikkumisen rajoittamista tai ravintoloiden sulkemista.

Kun koronan takia konkurssiin joutuvien yrittäjät tai työttömäksi jäävien elämä käy psyykkisesti liian raskaaksi, voidaan hyvinkin nähdä paljon ahdistusta, masennusta ja itsetuhoisuuttakin.

Tosin tilanne on osittain akutisoitunut jo nyt, koska esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan koronaeristäytyminen ja yhteiskunnan pysähtyminen on johtunut sairaalan potilasvirran kasvuun pääsiäisen alla.

On aivan selvää, että normaalit päivärutiinit ja mielekäs tekeminen pitää monen mielen vireämpänä. Koronan takia ei enää tarjolla ole samanlaisia arjen toimintoja kuin ennen, vaikka netin kautta voi rakentaa kontakteja ja sen kautta on tarjolla valtavasti esimerkiksi Sekaisin-chatin tai Mielenterveystalon kautta.

Mielen haasteiden takia aiheutuneiden työkyvyttömyyseläkkeiden kasvu on lisääntynyt vuoden 2016 jälkeen, ja erityisesti nuorten osalta. He ovat nytkin erityisen haavoittuvassa asemassa, ja jos koronakriisin jälkihoitoa ei tehdä kunnolla, tämä kehitys voi hyvinkin todennäköisesti vain kiihtyä. Historia voi toistaa itseään, koska 1990-luvun laman lapsien surulliset kohtalot eivät ole mitään löysää höpötystä.

Yhteiskunnan pysyessä kotona myös tarve lastensuojelulle kasvaa. Poliisit ovat nähneet kotihälytyksien yhteydessä yhä rankempia tilanteita. Ongelmaperheissä riidat vain kärjistyvät. Psyykkisen sekä fyysisen väkivallan uhka on monelle suurempi. Ja lasista lapsuutta elävät saavat yhä syvempiä haavoja sieluunsa.

Suomi pystyy kyllä nousemaan tästäkin kriisistä ylös. Mutta tulevaisuudessa emme saa unohtaa ketään. Emme varsinkaan haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Siksi tulevina vuosina on yhä tärkeämpää lähteä toteuttamaan terapiatakuuta. Sen hinta on kansantalouden näkökulmastsa kohtuullinen 35 miljoonaa euroa. Se säästäisi myös itsensä takaisin raskaiden palveluiden tarpeen vähentyessä ja työkykyisten määrän lisääntyessä.

Samalla kaikkialla on panostettava entistä enemmän ennaltaehkäisyyn kansan mielenterveyttä kohennettaessa. On panostettava niin neuvoloihin, varhaiskasvatukseen, urheiluseuroihin, lastenkulttuuriin kuin koulutukseen. Ketään ei saa unohtaa.

On syytä myös muistaa, että jos lähitulevaisuudessa yhteiskunnassa lähdetään leikkauslistojen tielle, eriarvoisuus tulee kasvamaan ennennäkemättömästi. Sen lisääminen supistamalla elintärkeitä sosiaali- ja terveysmenoja olisi aivan tietoinen poliittinen valinta.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Kaikki nämä korjaavat toimenpiteet tarvitsevat rahoitusta,ja kuten tiedämme kassa on tyhjä.
  Vanhukset ja kehitysvammaiset lääkitään hiljaisiksi vuoteihinsa,varmaan myöskin Kela vaatii myös lääkityksen mielenterveyspotilaille ennen myönnettyä eläkettä.
  Elämme koko ajan velkarahalla,ja sitä on otettava koronan takia kovasti lisää.Puolustusvoimat tarvii koneensa,korvettinsa,ym. tykötarpeet,ja puhutaan kaikkinensa vähintään 30-40 miljardin summasta elinkaarineen,ja kaikki velkarahalla.
  Maahanmuutosta ja kehitysavusta löytyisi heti 4-5 miljardia suomalaisten käyttöön,ja Veikkaus ja RAY voisi myös alkaa rahoittamaan suomalaisia,eikä esim. niitä satoja somaliyhdistyksiä joita on rahan toivossa syntynyt kuin sieniä sateella ja jotka lähettävät meidän rahaa kotimaahansa sotimisiin.Raha ratkaisee…joka asian.

 2. Ketkä ne lauloivatkaan: ”Ensin meillä tehdään sairaala ja sitten sairaita. Menee hienosti.”
  Olemme rakentaneet taloudellisesti hyvinvointiyhteiskunna , mutta unohtaneet ihmiset. Olisiko sen voinut tehdä ihmisiä unohtamatta. Otetaan vertailuun USA, jossa terveydenhuolto on vakuutuspohjaista toimintaa ja liiketaloutta. Sen seurauksena liittovaltiossa on kymmeniämiljoonia ihmisiä, jotka ovat terveydenhuollon ulkopuolella ja tässä mielessä heitteillä. Samaa voidaan sanoa koulutusjärjestelmästä ja infrastruktuurista,joka toimii rikkailla alueilla mutta periferiassa tullaan toimeen kukuin omillaan.

  Kyllä meilla terveydenhuolto, kolulutus ja yhteiskunnan toiminnot ulottuvat koko maahan. Ulkoisesta hyvinvoinnista huolimatta moni ihmien voi henkisesti huonosti. Sodan jälkeen jälleenrakentamisen sukupolvella oli toivo paremmasta elämästä ja toivon avulla selvittiin eteen päin. Kyllä silloinkin heikoimmat sortuivat, mutta miksi niitä heikkoja, sortuvia ja avutomia ihmisiä nyt tulee lisää ulkoisesta hyvinvoinnista huolimatta. Mihin suuntaan yhteiskuntaa on kehitettävä, että ihmisillä olisi tulevaisuus ja toivo ihmisarvoisesta elämästä.

 3. Sodan jälkeen ihmisillä oli kädet täynnä töitä,kun maata piti jälleenrakentaa.Eipä silloin juuri puhuttu masennuksesta.70-luvulla jolloin menin työelämään työpaikan sai valita,ja minutkin haettiin baarista istumasta hyvään,ja ”elinikäiseen” työpaikkaan,jossa olen vieläkin.
  Jo 90-luvulla tehtiin tutkimuksia,että valtiovalta ja ammattiliitot ylläpitävät työttömyyttä tarkoituksella.

  Suomessa on 600 000 työtöntä,ja työttömyysprosentti on 28% joka tulee koronan vuoksi kasvamaan jyrkästi.Osa työttömistä on täysin ulkopuolella,heidät on potkittu pois kortistosta.100 000 nuoren miehen elämä on täysin näköalatonta,heidät on lähes unohdettu,ja heidän elämällään ei juuri ole tarkoitusta.

  Kaiken pahan alku oli juuri tuo eu,ja euro.Meillä loppu rahat heti joka paikasta tuohon hulluuteen mennessä,ja joka paikassa alkoi hirveät leikkaukset,ja irtisanomiset.Työttömyys kasvoi tasaisesti euron myötä,vaikka hallituksen(haataisen) mukaan meillä on työvoimapula.
  Vapaa liikkuvuus vei suomalaisten työpaikat,kun tilalle tuli kolmen/viiden euron ulkolaista halpatyövoimaa.

  Vasemmiston lääkkeet tähän ovat täysin vääriä,kun se haluaa poistaa tarvehankinnan,ja täyttää työpaikat ulkolaisella halpatyövoimalla.
  Suomalaisethan pannaan nykyään TE-keskusten kautta VUOKRAFIRMOIHIN töihin nollasopimuksella,jolloin ”palkan” maksaa vuokrafirma,ei kyseessä oleva yritys,ja kaikki etuudet jäävät saamatta,ainoastaan pieni riittämätön tili tulee joskus.

  Suomessa kyllä töitä olisi pilvin pimein,muttei ole maksajia.Siksi EK,ja sosialistihallitus haluaa työmarkkinoille halpatyövoimaa,joka sitten kuormittaa sosiaalipuolta,ja lisää suomalaisten tuskaa.
  Työ ja kunnon palkka jolla tulee toimeen on paras lääke masennuksen ja syrjäytymisen estämiseen.Tämä lääke on halpa,ja tuo veromarkkoina kaiken takaisin yhteiskunnalle.

  Itse tämän kyllä tiedän ollessani onnekas ,kun pääsin kunnon työpaikkaan,jossa tili on aina tullut säännöllisesti,palkka on jopa hyvä,ja erinäisistä lisistä,ja korvauksista ei ole tarvinnut koskaan tapella.
  Työpaikalla pääsin irti niistä nuoruuteni kolttosista,ja hairahduksista,kun ei ollut rahaa,eikä muutakaan tekemistä.