Arjen sankarit huomataan vasta poikkeusoloissa

12

Viime viikkoina muun muassa hoitajat, siivoojat, kaupan kassat ja bussikuljettajat ovat nousseet entistä arvostetuimmiksi.

Heidän ammateissaan ei voi tehdä etätöitä, joiden pariin iso osa suomalaisista on siirtynyt. Poikkeusoloissakin on vaihdettava vaippoja, myytävä kaurahiutaleita tai siivottava sotkut Zoom- tai Teams-palavereiden ulkopuolella. Nämä työt eivät odota koronan jälkeiseen aikaan, vaan yhteiskuntamme jatkuvuuden kannalta näiden perustoimintojen on pyörittävä.

Näiden töiden tekijät ovat jatkuvassa kontaktissa toisten ihmisten ja jopa heidän eritteidensä kanssa.

Hoitohenkilökunnan jäsenet osaavat kyllä jo pohjakoulutuksensa puolesta suojautua pöpöiltä ja onpa kauppojen asiakkaita ja myyjiä rakennettu erottamaan pleksejä, mutta silti virukset voivat päästä liikkumaan erilaisista varotoimista huolimatta. Ja korona ei ole vitsi, koska taloutta ei todellakaan ajeta alas ja poikkeustilaa julisteta heppoisin perustein.

Kunta-aloilla siirryttiinkin eilen aprillipäivänä sopimuksettomaan tilaan. Työehtosopimusväännöt jatkuvat valtakunnansovittelijan siivittämänä, vaikka kansakunta seuraakin tällä hetkellä koronatilanteen kehittymistä. Esimerkiksi KVTES ei ole voimassa, mutta sen määräykset pätevät edelleen.

Neuvottelupöytien ulkopuolella hoitajat siis pelastavat henkiä päivästä päivään. Suurin hatunnosto kuuluu juuri niille teho-osastoilla pakertaville kollegoille, jotka ovat aikamme vakavimman tartuntataudin kanssa ihan oikeassa etulinjassa. Tehy ja Super eivät ole lähdössä koronakriisissä työtaisteluun, koska ihmisten terveys on kaikista tärkein asia.

Vastuuta siis kannetaan kaikella tapaa. Nyt olisi todellakin syytä huomioida juhlapuhearvostukset myös palkassa ja kiky-tuntien heivaamisessa historiaan. Tähän tarvitaan apuun myös valtion väliintuloa, koska aidossa talouskurimuksessa olevien kuntien kontolle ei kuviota voi kaataa. Ensi viikon kehysriihestä on saatava kunnille joka tapauksessa miljardiluokan lisätuki. Julkinen sektori on kantanut vastuuta yrityksistä koronan iskiessä, mutta myös oma kotipesä on pidettävä puhtaana.

Samaan aikaan on todettava välittömästi, että kaikkia tarvitaan. Hoitajakaan ei tule toimeen ilman kaupasta ostamaansa ruokaa tai sitä, että poliisi varmistaa turvallisuuden valtakunnassa. Myös heille olisi taattava nykyistä parempi palkkaus kaikella tapaa. Arjen sankarit ansaitsevat sen.

JAA

12 KOMMENTTIA

 1. mitä puolueesi on hallituksessa aikaansaanut?lyhyt vastaus ei mitään .mitä saitte oppositiossa aikaiseksi vastaus ette mitään.hohhoijaa vaan näillekin

 2. Nyt tarvitaan aikuisten näkökulmaa. Julkinen sektori on pohjimmiltaan sama asia kuin veronmaksajat. He ovat investoineet tiet, koulut, sairaalat. He maksavat sosiaalikulut, opetuksen, hallinnon. He ovat rahoittaneet monet säätiöt, Vr:n ja osin Fortumit.

  Jotta Suomi voi toimia edelleen ja kehittyen, on harjoitettava KESTÄVÄN KEHITYKSEN taloutta. On sanottu, että hullukin voi elää hetken hyvin lainalla. Velalla eläminen on taas SAASTUTTAMISTA. Haitat tulevat vuorenvarmasti eivätkä jakaannu tasaisesti maapallolle.

  Hallituksen ja kuntapäättäjien kyvykkyys on nyt kovassa testissä. Nyt on pakko elvyttää mutta vauhtisokeudelle ei saa antaa jalansijaa. Pelkään, että hallituksen toimintaa ennen koronaa käytetään viiden vuoden kuluttua luennoilla varoittavana esimerkkinä ja kymmenen vuoden kuluttua juhlapuheen kevennyksenä.

 3. Onpa hyvä kirjoitus jossa ei tuomita ketää. Halutaan vain hieman arvostusta noille koronavirusta vastaan taisteleville. Hyvä. Toisin kuin nuo kaksi.

 4. Kiitokset Olli Kohoselle asiallisesta ja tärkeitä asioita esiin nostavasta kirjoituksesta. Arvostetaan niitä, jotka tekevät hyvää työtä kanssaihmisten hyväksi näinä vaikeina aikoina ja muistetaan myös itse kukin omalla käyttäytymisellämme hygienian ja suojavälien merkitys. Näin suojaamme osaltamme myös näitä työntekijöitä, joilla tartunnan vaara saattaa olla suurempi kuin muilla.
  Kohoselle ja kommentoijille toivotan voimia ja terveyttä!

 5. Ammattiliitot olivat hyväksymässä Kiky-sopimuksen. Joten kohonen älä aina itke ja valita siitä.
  Kerrankin julkisen alan työntekijät joutuivat osallistumaan lamatalkoisiin,kun lomarahoja hieman leikattiin.
  Valtaosa julkisen alan työntekijöistä ei koskaa ole kokenut Yt-neuvotteluja,pakkolomia tai irtisanomisia.Kuten yksityisellä puolella. Mutta siitäkin siitäkin leikkauksesta,jaksetaan itkeä. En ole koskaan nähnyt mitään sympatiaa julkisen työntekijöiltä,kun jossain yksityisellä on aloitettu Yt-neuvottelut.

 6. Olli ottanut tärkeän esimerkin keskuudestamme, huoli tärkeää työtä pelottomasti tekevistä lähimmäisistämme. Nimimerkki ”suomisuomalaisille” edustaa taas oikeistomilitanttien älykkyydellä kyhättyä kirjoitelmaa, joka ei sovi suomalaiseen ajatusmaailmaan ja toimintatapaan.

 7. Valevalla on rajoittunut muisti. Minulla on täysi kopio Sipilän puheesta. Jos liitot eivät hyväksy kikyä. Siinä uhataan suoraan jyrkemmillä hallituksen toimenpiteillä. Eli uhkailulla pakotettiin hyväksymään

 8. taisi nim.reikäsukassa tehä kipeetä tosiasiat?

 9. Ei sitä kikyä puheissa sovittu. Kyllä siitä ihan mustaa valkoisella on ja ammattiliitot olivat hyväksymässä.
  Kummallista,etteivät vasemmistolaiset voi hyväksyä,mitään faktoja. Varmaan kieltävät kommunistien sadat miljoonat uhritkin !

 10. Kiitoksia kaikille kommenteista.

  Vasemmistoliitto kyllä on saanut paljon aikaan – esimerkiksi sosiaaliturvaan tehdyt tasoparannukset, aktiivimallin purun ja varhaiskasvatukseen tehdyt parannukset esim. ryhmäkokojen pienentämisen osalta. Osoittavat osaltaan politiikan suunnanmuutosta.

  Mitä tulee ay-liikkeen toimintaan, muistikuvani mukaan ay-liikettä uhattiin melko suoraan pakkolaeilla, joissa suunniteltiin mm. perussuomalaisten ja kokoomuksen linjaamana ensimmäisen sairasloman tekemistä palkattomaksi. Ei kovin asiallinen esitys ajatellen esimerkiksi nykyistä koronatilannetta.

  Mukavaa viikonloppua kaikille, ulkoillaan turvavälit huomioiden, pysytään terveinä!

 11. Todellisuus näyttää oikealla laidalla sumentuneen. Mikä teidän panos on yhteisen Suomen eteen – plus miinus nolla?

 12. onko lihaa muussakin kuin vain kielessä kun noin leukavia puhutaan