Luonnollisten monopolien myyminen on maailman suurin typeryys

9

Kulunut päivä on osoittanut sen, että suomalaiset ovat kuitenkin lopulta järkevää kansaa.

Luonnollisista monopoleista on nimittäin pidettävä kiinni. Yhtenä kuudesta alkuun polkaisemani Vesi on meidän -kansalaisaloite on kerännyt hieman yli 17 tunnissa jo yli 26000 allekirjoittajaa, joten yli puolet eduskuntakäsittelyyn tarvittavasta kannattajamäärästä on jo kasassa. Allekirjoittajien joukkoon voi liittyä täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966

Kansalaisaloite tähtää siihen, että aloitetetaan valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa. Asia on ajankohtainen eritoten Jyväskylässä ja Ähtärissä olevien vesihuoltoakin koskevien kauppasuunnitelmien myötä.

Vesihuollon yksityistäminen on aiheuttanut kaikkialla maailmassa vain ja ainoastaan ongelmia. Esimerkiksi Iso-Britanniassa maksajana ovat olleet ennen kaikkia tavalliset kuluttajat veden hinnan noustessa ja laadun huonontuessa. Yhtä lailla Pariisi ja Berliini ovat ottaneet itselleen takaisin kertaalleen yksityistetyn vesihuollon.

Antamalla vesihuollon bisneksen ja voitontavoittelun armoille myös turvallisuus vaarantuu, ympäristöstä nyt puhumattakaan. Kuinka voidaan taata esimerkiksi vesihuollon toimivuus kriisitilanteissa, jos vesilaitoksen omistus on monikansallisella konsernilla jossain kaukana?

Ja ennen kaikkea – kuka rakentaisi toiset vesijohdot ja viemärit jo olemassa olevien tilalle? Vastaus on selvä: ei kukaan. Kilpailu vesihuollossa on siis käytännössä mahdotonta. Sen yksityistäminen olisi käytännössä lupa painaa rahaa kaupalliselle toimijalle.

Mielestäni Carunan myymisen aiheuttamista ongelmista pitäisi ottaa todella tiukka oppi. Varsinkaan elämän perustarpeiden kuten veden ei tule olla missään olosuhteissa kaupan. Vesi on meidän!

JAA

9 KOMMENTTIA

 1. Vihreillä on kaikki myynnissä,kuten Haavistolla joka myi verkot Carunalle.
  Jyväskylässä jyllää Touko Aallon vihreät joilla ei järki päätä pakota,niin mitä vain on odotettavissa.
  Suomen pohjavesialueiden kartoitus on jo aloitettu Sipilän kaudella,merkit ovat selvät.
  Tuttuni ramppasi koko viime kesän valtion toimesta tutkimassa pohjavesivarantoja ja alueita gepsin kanssa jopa erämaa-alueilla.
  -onneksi Perussuomalaiset tulevat sanomaan jyrkän ein tuolle hulluudelle.

 2. Bjorn Wahlroos suositteli joku vuosi sitten pohjavesivarantojen yksityistämistä, joten tämä asia on ollut vireillä ja tulee toteutumaan. Tätä kehitystä ei voi estää, koska taustalla ovat kansainväliset pääomasijoittajat joiden äänitorvia Suomenkin poliitikot ovat, ikävä kyllä. Hyvinvointivaltion rahoittamiseksi tulee kehitellä lisää veroluonteisia maksuja. Amerikan mallia kohti mennään, taas ikävä kyllä!!

 3. Kohosen mielestä varmaan on järkevää talouspolitiikkaa vasemmistohallituksen suunnitelma rahoittaa pysyväisluonteisia menoja, valtion omaisuutta myymällä. Josta rahaa saadaan,vain yhden kerran.
  Kohosen mielestä varmaa on järkevää talouspolitiikkaa vasemmistohallituksen aikomus , helpottaa oleskelulupien saantia. Käyttäen tekosyynä työvoimapulaa. Tosiasiallisena aikomuksen on romuttaa Suomen turvapaikkapäätös menettely.

 4. Ajankohtainen aihe mm. Jyväskylässä, yli puoluerajojen ihmiset ovat olleet huolestuneita kaupungin vesiyhtiön osakkeiden myynnistä. Yksityistämisen ajamisen ovat aloittaneet oikeistopiirit, joten se siitä. Kaupungissa kerätty jo 15000 allekirjoitusta hankkeen torppaamiseksi. Raukkamaiset yksityistäjät piilottelevat virkakoneiston takana.

 5. Näkyypä olevan Jyväkylän kaupungin hallituksessa ja -valtuustossa vihervasemmistolla enemmistö. Joten reikäsukassa kirjoittelee jälleen omiaan ,vasemmistolaiseen tyyliin.
  Valtaosa kansasta varmasti on veden yksityistämistä vastaan. Mutta vasemmisto yrittää ottaa kunniaa sen estämisestä. Vesi ei ole vasemmiston yksinoikeus.

 6. Vesihuollon yksityistämistä Jyväskylässä ajaa mm. kaupunginjohtaja Timo Koivisto SDP. Mutta Kohonen ja reikäsukassa varmaan syyllistävät tästäkin,kuvittelemaansa äärioikeistoa.
  Kohonen myös nyt tekopyhänä moittii Fortumin sähköverkon myyntiä Carunalle. Tämä tapahtui vasemmistoliiton ollessa hallituksessa,Pekka Haaviston toimesta. Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen viihtyivät hyvin hallituksessa, Caruna kauppojen jälkeenkin.

 7. Bisnespiirit näyttää pakoilevan omaa etuaan ja on laittanut kaupungin virkamiehet asialle. Juklkisen omaisuuden polkumyynti yksityisille ei mene läpi eikä sotävastusta pelkästään vasemmisto, sillä se koskettaa kaikkia kaupunkilaisia. Suomalainen yrittäjyys näyttää turvautuvan julkisen omaisuuden ryöstämiseen, aika heikko tulevaisuudennäkymä.

 8. Miksi tässä kommentit ottavat esille puolueiden vastuun? Asiat kuten Carunan tapaus päätettiin usean puolueen hallituksessa, jonka pääministeri edusti Kokoomusta. Tarkoitan sitä, että yksi puolue tai yksi ministeri ei kanna siitä vastuuta.

  Vesi on kaikkia koskeva tärkeä perusoikeus. Siitä on huolehdittava hyvin. Kunnilla on velvollisuus tehdä se kunnolla.

 9. Sanatonlaulu, jos Kohonen nyt tekopyhästelee carunakauppoja, vaikka itse vasemmisto oli siunaamassa kauppoja hallituksessa. Kyllä vasemmistollakin on vastuu siitä,vaikka Kohonen tyypilliseen vasemmiston tyyliin kiistää sen !