Kokoomuslainen konsultti valmistelee leikkauslistaa Ouluun

20

Kuka on Pälkäneen kunnanhallituksen puheenjohtaja?

On ymmärrettävää, että harva täältä Pohjois-Pohjanmaalta käsin osaa vastata tähän kysymykseen. Pälkäne on Pirkanmaalla oleva noin 6500 asukkaan kunta Tampereen kupeessa, josta harvemmin nousee juttuja esiin Kalevan sivuille. Kunnan ehkä keskeisin poliittinen luottamushenkilö on kuitenkin juuri tuo kunnanhallituksen vetäjä Eero Laesterä, joka edustaa Kansallista Kokoomusta. Samainen Laesterä poseerasi Kalevan sivuilla viime sunnuntaina pohtimassa Ouluun firmansa kautta suunnittelemaansa ja pian julkitulevaa ”kaupungin talouden ja toiminnan arviointia.”

Mielenkiintoista oli sekin, ettei Kalevassa ollut mainittu halaistulla sanalla mainittu Laesterän omaa poliittista taustaa, joka ehkä antaa jotain osviittaa hänen ajatuksistaan. Ei muuten ihme, että Oulussakin Kokoomus on ollut innokkaimmin viemässä eteenpäin Laesterän ja yrityksensä Perlaconin ajatuksia.

Laesterä on tunnettu kuntasaneeraaja. Vast’ikään hänen selvityksiään (suomeksi sanottuna leikkauslistojaan) on tilattu muun muassa Raumalle ja Kouvolaan. Ja punakynä on niissä viuhunut. Kirjastot, koulut, päiväkodit ja muut kuntalaisten arjen kannalta tärkeät palvelut joutuvat niissä leikkauslistan alle. Kulttuuriavustuksia supistetaan, liikuntapalveluiden maksuja nostetaan, leikkipaikoista säästetään ja niin edelleen. Ulkoistamista, yksityistämistä ja ennen kaikkea lakkauttamista on aivan varmasti luvassa.

Toki on niin, että Oulunkin taloudenpitoa on kehitettävä. Palveluverkkokaan ei ole mikään ikuisesti muuttumaton monotoliitti, vaan asuinalueiden kehittyessä sitä voidaan myös muokata. Kouluja tarvitaan alueille, joissa on lapsia ja ikäihmisten palveluita sinne minne on vanhuksia. Samaan aikaan esimerkiksi ulkoa vuokrattujen tilojen käytöstä luopumalla voidaan säästää. Sote-palveluiden integraatio ja tehokkaammat työmuodot takaisivat myös niin toimivammat palvelut, joilla voidaan välttää päällekkäistä työtä ja säästää rahaa.

Ennen kaikkea on tärkeää tehdä ennnaltaehkäisyä, jottei synny tarvetta erittäin kalliille raskaille palveluille tulevaisuudessa. Valitettavasti monessa kunnassa tehdään nyt todella lyhytnäköisiä päätöksiä tässäkin suhteessa. Esimerkiksi juuri Kouvolassa tehtyä päätöstä lomauttaa kaikki koulupsykologit kolmeksi viikoksi samaan aikaan kun jonot heille ovat jopa vuoden mittaiset voi pitää todellisena hölmön tölväyksenä, ja jopa nuorten henkisenä pahoinpitelynä.

Tämä tulee aivan varmasti lisäämään kasvavien ihmisten pahoinvointia, mikä tulee näkymään synkällä tavalla tulevaisuudessa niin inhimillisinä ongelmina kuin taloudelliina kustannuksina. Jää nähtäväksi, onko tulevassa Laesterän (kok) leikkauslistassa sama henki. Pahoin tätä pelkään.

JAA

20 KOMMENTTIA

 1. Oulu on konsulttihakuinen kaupunki, eikö olisi taas aika teettää imagokampanja, alkaa se Capital of Northern Scandinavia olla mennyttä kalua, kun mikään ei tainnut toteutua?

 2. Kuka tai mikä taho on tämän konsultin valinnut? Mikäli kaupungin hallitus, niin onhan siellä vasemmistoliitonkin edustus. Eikö ole otettu selvää siinä vaiheessa kun valinta on tehty? Tuosta hinnasta niin pitänee selvittää sekin ennen toimeksi antoa. Eikö näissä jutuissa enää toimikkaan se edullisin tarjous?

 3. Minusta on kovin outoa tuomita konsultti puoluekannan perusteella. Tekeekö kokoomuksen tai minkä tahansa puolueen jäsenyys jostakin ihmisestä pahiksen – ainakin joidenkin silmissä? Karrikoiden tuon vain esille, että jos kysymyksessä olisikin vasemmistoliittolainen konsultti, olisiko hän väistämättä sitä mieltä, että veroja ei saa korottaa, palveluja ei saa supistaa eikä muutenkaan puuttua olemassa oleviin rakenteisiin? Laesterä on muistaakseni perännyt rohkeita ratkaisuja kuntapäättäjiltä silläkin uhalla, että valtuustotaival päättyy siihen. Tosiasia taitaa olla, että uljaassa Oulussakin joudutaan tekemään ikäviä päätöksiä ja sittenkin jäädään vielä velan puolelle.

 4. Viestihän on selvä, kaikki mahdollinen pyritään yksityistämän, ja miyä ei voi mietitään lakkauttamista.
  Itse pääasiaan, kaupungin virkamiesorganisaatio on kädetön: kun oma osaaminen ei riitä hankesuunnitelmien tekoon, otetaanpa konsultti. Millaisia ihmisiä ja millä pätevyyksillä sinne on palkattu? Poliittisen suuntautumisenko perusteella.

 5. Onhan tämä konsultti toiminut myös Tampereella. Sinne on saatu mm. kansi rautatien päälle ja raitiovaunut. Ei tässä nyt pelkkää kurjuuttaa ja leikkauslistoja ole tulossa. Pitää katsoa, mihin kaupungin kannattaa panostaa. Lienee selvää, että Oulun kaupunkirakenne on täysin hajalla ja se maksaa. Siitä tulee joka vuosi iso lasku veronmaksajille joka vuosi. Kaupunkirakenteen tiivistämisestä on lähdettävä liikkeelle. Jos esimerkiksi yliopisto haluaa keskustaan, sitä pitää tukea jne. Kaupungistuminen on globaali megatrendi. Jos Oulu tippuu sen kyydistä, niin se näkyy taloudessa ja se näkyy jo Oulun taloudessa. Nyt tarvitaan viisautta. Samanlaista viisautta kuin Ilmo Paanasella ja kumppaneilla aikoinaan, kun lähtivät ajamaan Teknologiakylää Ouluun. Lainaus Ilmo Paanasen muistokirjoituksesta: ”Oulun kaupungille esitettiin taantuvan teollisuuspaikkakunnan etujen hakemista. Ilmo Paananen torjui tämän, koska hänen mielestään kaupunki ei voinut rakentaa ongelmien vaan vahvuuksiensa varaan.” Loppu on historiaa. Samanlaista viisautta tarvitaan nyt.

 6. Suomen perustuslaki
  Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

  Olli Kohonen arvostelee ja tuomitsee konsultin valinnan ja työn sillä perusteella, että valitulla konsultilla on poliittinen vakaumus ja luottamustoimi.
  Mielestäni Olli Kohonen blogikirjoituksellaan syyllistyy perustuslain vastaiseen syrjintään. Väärin on sekin, että Kohonen tuomitsee konsultin selvitystyön etukäteen ennen kuin työ on valmis.

 7. Jos Kohonen olisi ottanut jutusta esille sen oleellisimman niin se olisi ollut se, että konsultti tulee nyt kertomaan sen mitä olisi pitänyt tehdä jo kymmenen vuotta sitten. Valtuustossa ei ole siihen ollut selkärankaa ja nyt tämä konsulttitoimisto tulee olemaan suojakilpenä valtuutetuille. Päätöksiä on pakko tehdä ja jappasu on saatava loppumaan. Ei siellä valtuustossa ole typeriä ihmisiä, oman puolueensa ja alueensa populisteja kyllä. Tieto on heillä olemassa, mutta rohkeutta päätöksiin ei ole. Ja siihen ei ole puoluetaustalla vaikutusta, on sitten Vas., PS. tai Kok.

 8. Veronmaksajana sanoisin, että alkaa olla pää vetävän kädessä. Huoltosuhde heikkenee koko ajan, ja punavihreät keksivät koko ajan lisää setelireikiä halutessaan pelastaa maailman. Hoitajat ovat vailla muutamaa miljardia. Mistään ei saisi kuitenkaan leikata, vaan päinvastoin antaa lisää saamapuolelle. Olisi ihan mukava kuulla, että mistä ajattelitte ottaa nämä rahat? Kulutukseen jää koko ajan vähemmän, ja sitähän te haluatte, mutta se tarkoittaa myös vähemmän työpaikkoja yksityisellä sektorilla, ja sitä kautta enemmän elätettäviä ja vähemmän verotuloja. Kauhian palijon tulee kitinää leikkauksista, mutta vaihtoehtoiset mallit on nolla… eiku niin ne veronkorotukset… Mutta hei, etsitään joku virhe Halla-ahon puheissa ja nokitaan sitä, niin oikeat asiat unohtuu!

 9. Kyllä oulun kaupungilla on liikaa kaikenmaailman paperinpyörittäjää ja esimiestä jotka tulisi laittaa kilometritehtaalle välittömästi ja toivonkin että leikkauksissa ei käytäisi heti pienipalkkaisten työläisten kimppuun.Samoin kaupungin päättäjien kokouspalkkioita tulisi laittaa suurennuslasin alle ja leikata myös sieltä tarvittaessa.

 10. Vasemmistohan nostaisi vaan veroja ja jakaisi saadut rahat taivaan tuliin lisäämällä menoja.

 11. Voi olla, voi olla… mutta oikeisto porskuttelisi vaan velanotolla kun ei itse tarvitse maksaa, tätähän se Orpo ja Sipilä käyttivät, mutta loppui lento lyhyeen. Orpolla näyttää jatkuvan vakkei ehkä muistakaan miksi. Kumpi tässä veroja on nostamassa?

 12. Kiitokset kaikille kommentaattoreille arvokkaasta keskustelusta.

  Kenenkään ammatinharjoittamista ei tule tietenkään rajata hänen poliittisten näkemystensä takia. Tämä on päivänselvä asia. Samaan aikaan olen kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä sanoa ääneen kuntakentän konsultoinnista hyvin vahvasti kautta Suomen elantonsa saavan henkilön olevan itse myös poliittisesti hyvin aktiivinen toimija tietyn poliittisen liikkeen rivissä.

  Tokihan sitten kussakin kunnassa tehdään vapaasti myös päätökset siitä, mihin palvelutarjoajaan tartutaan. Oulu on päätynyt Perlaconiin, ja kyllä, tästä asiasta on ollut yksimielinen päätöksenteko. On selvää (kuten itsekin kirjoitin), että palveluverkon ei tule olla mikän muuttumaton kokonaisuus. Perlaconilla ei kuitenkaan ole mitään esitysoikeutta, se kunnassa herra paratkoon tehdään itse. Monet tahot ovat kuitenkin nyt jo ajaneet konsultin esityksiä kuin käärmettä pyssyyn valmiiksi, että ne tulisi niellä pureksimatta. Selvää on se, että Vasemmistoliitto ei ole mihinkään tiettyihin esityksiin sitoutunut. Valtuustoryhmämme pj Mikko Raudaskoski on tämän Kalevallekin moneen otteeseen sanonut. Meistä ei ole järkevää romuttaa lyhytnäköisesti palveluita alas, koska tämä tulee erittäin suurena hintana maksuun tulevaisuudessa. Jos nostamme vaikkapa liikunnan kustannuksia kaupungissamme, kyllä terveysongelmiat mitä todennäköisemmin lisääntyvät.

  Mitä Oulun talouteen tulee, ei täällä olla missään maailmanlopussa. Tämä vuosi on ollut ongelmallinen monenkin asian takia, mutta ensi vuonna näkyvät myönteisesti uuden hallituspohjan linjaus parantaa valtionosuuksia. Ja kaupunkikonsernin osalta viime kesän juttu on edelleen hyvä. Valitettavasti maksumuurin takana. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/oulun-talous-on-yha-tolpillaan-mutta-lisaa-osaajia-kaivataan/46842f6c-fcee-4b9e-a0bc-33656fc07b47

 13. Niin, veronmaksaja se maksaa ne valtionosuudetkin. Onneksi on mistä ottaa?

 14. SDP ja vas, rikkovat jatkuvalla syötöllä perustuslakia maalittamalla ja vihaamalla poliittisen vakaumuksen perusteella. Sosialistien iljettävä tapa on mennä erimielisyyksissä kuten työrintamaal henkilökohtaisuuksiin ja nujertaa näin yksilön ihmisoikeus.Tämän he ovat oppineet edesmenneestä Neukkulasta. Todisteita on eduskunnan työskentelystä jossa vas ja sossuthyökkäilevät pääministeriä myöden. Heikommat sortuvat vihan kylvöön tähän kuten Olli Kohonen.

 15. Olipas harvinaisen yksisilmäisten otsikko. Vai onko niin, että valtakunnan kuntaongemien ongelmien ratkomiseen kykenevät ovat Kokoomuksessa. Säälittävä otsikko.

 16. Kirjoitappa käsitystäsi KE Anne Kontulan julkitulleista lakien rikkomuksista.

 17. Olli hei – vetäisepäs kätesi pois toisten taskuilta! Kirjoituksestasi puuttuu enää kaiken ratkaiseva viisas vinkki: Valtio tulee määrätä maksamaan verot. Tätähän merkitsee mainintasi, että ”… mutta ensi vuonna näkyvät myönteisesti uuden hallituspohjan linjaus parantaa valtionosuuksia”.
  Valtionosuushan on käytännössä kiertotie saada valtio ”maksamaan” kuntaveroja – eikö niin Olli. Mitä myönteistä siinä yleisellä tasolla on? Tuollainenhan on uudelta hallituspohjalta nimenomaan kestämätön toimintamalli saattaa kansakunnan talous kestäväksi. Ajatukseesi kätkeytyy ajatelma siitä, että valtio tosiaan maksaisi verot.
  Jostain pitänee keksiä ratkaisu siihen, että Suomen valtiollekin joku Suomen ulkopuolinen taho maksaa ”valtionosuuksia” kulujen kattamiseksi. Ollin mielestä lisävelanotto lienee ratkaisu – omalla työllä verokertymän kartuttaminen on joillekin puolueille vastenmielinen tapa pitää yllä yhteiskuntaamme?

 18. Persut toimii taas kuin huono kopiokone: tulee ulos virtakatkoksen sisäänjättämät paperit. Siis vioelä kerran: oikeisto on Sipilän_Orpon kaudella ottanut niin paljon velkaa kuin sielu sieti, ja sitten annetaan ymmärtää että nykyhallitus se on oikea velanottaja.
  Persupopulaatiota en ole koskaan oikein älykkäänä pitänytkään, näyttää että se on lopullisesti menettänyt oman ajattelukykynsä Halla-aho ja epämääräisten oikeistomoottoripyöräporukoiden ohjailtavana.

 19. Reikäsukassa toteuttaa taas hallituspuolueiden agendaa; loppuu argumentit niin hyökätään halla-aholla ja persutellaan. Kätevää öyhötystä. Kysymys kuuluu, että mistä rahat mm. hoitajille, jos ei mistään leikata?

 20. Eipä hämmästytä lainkaan, että konsulttien muodostama leikkauslista tyrmätään jo ennen kuin se julkistetaan.
  Myös pelko, että tämän jälkeen ajettaisiin oikeistolaista politiikkaa on tuulesta temmattu. Kaupunki ei ole pystynyt tekemään yhtään leikkausta vuosikymmeneen. Eikä nytkään yhdenkään puolueen yksikään ehdokas tule vähentämään koulujen määrää. Vai pelkäätkö todella, että Lyseo tai jokin muu keskustan lukioista lopetettaisiin?