Hoitajilla on taas tahdon asia

11

Postilakon rytinät olivat vain alkusoittoa sote-alan käydessä alkuvuodesta työmarkkinapöytiin. Nyt alkaa se todellinen vääntö.

Omalla ammattiliitollani Tehyllä on yhdessä muiden alan liittojen kanssa erittäin perusteltu linja. Siinä halutaan pidemmällä aikajänteellä hoitoalan palkkoja ylös kuopasta. 1,8 prosenttiyksikköä vientialojen liittojen korotusten päälle on vaatimus, jolla saataisiin Suomea tasa-arvoisempaan suuntaan.

Miesten ja naisten palkkaerot ovat kaikkien tiedossa. Ne näkyvät vaikkapa kuntasektorilla siinä, että miesvaltaisissa insinöörien hommissa vedetään keskimäärin lähes tuhat euroa parempaa palkkaa kuin esimerkiksi sairaanhoitajana. Ja sote-alan työntekijöistä edelleen noin 90 prosenttia on naisia. Allekirjoittanut on tilastollinen harvinaisuus.

Palkkatasa-arvon tavoittelu ei ole mikään utopia. Esimerkiksi Saksassa korotettiin viime vuonna sielläkin naisenemmistöisen julkisen sektorin palkkoja kahdeksalla prosenttiyksiköllä tehden samaan aikaan satojen eurojen lisäsatsaukset eritoten hoitoalalle. Palkkaeron kuromiseen velvoittavat Suomessakin jo sekä kansainvälisen tason oikeus ja oma tasa-arvolakimme.

Raha kun ratkaisee hoitoalan veto- ja pitovoiman tulevaisuudessa. Jo nyt elämme katastrofin partaalla, koska osaavia työntekijöitä ei välttämättä löydy. Tulevaisuudessa väestön ikääntyessä ja suuren hoitajajoukon eläköityessä ongelma vain vaikeutuu.

Esimerkiksi viime vuonna PPSHP:n oli todella vaikeaa löytää kesäsijaisia. Vaikka hoitoala tarjoaa upeaa ja ihmisläheistä työtä, raaka fakta on se, että eurot elättävät kutsumuksen sijasta. Eivätkä vanhushoivan kriisistä kertovat uutiset lisää halua hakeutua hoitoalalle. Hoitajien saaminen sinällään tarpeelliseen 0,7 mitoitukseen tulee olemaan kiven alla.

Keskeistä on huomata, että hoitajat eivät ole robottimaisia ”käsipareja” julkisuudessa hoetusta kliseestä huolimatta, vaan käytämme aivoja tärkeimpinä työkalunamme. Hoitotyö on niin henkisesti kuin fyysisesti rankkaa. Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi juuri uudenvuoden puheessaan, niin jos hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajat uupuvat, koko yhteiskuntamme toimivuus vaarantuu.

Tottakai hoitoalan johtamistakin ja työhyvinvointia on parannettava, mutta keskeinen ratkaisu löytyy rahasta. Ja kyllä kansa tietää tämän! Jopa 79 prosenttia suomalaisista kannatti Ylen teettämässä gallupissa sitä, että hoitajat saisivat muita aloja korkeammat palkankorotukset. Ihmisen arvostavat hoitajia, ja tietävät että tämän tulee näkyä lompakoissa juhlapuheiden sijaan.

Tämä kaikki tulee muodostamaan erittäin haastavan yhtälön tuleville kuukausille. Vaikka hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli, uskon valtiovallan varautuvan tehtävän ratkaisun kustannusvaikutuksiin omassa päätöksenteossaan. Kaikkien on siirryttävä nyt puheista tekoihin. Neuvottelupöydissä varmasti vedetään varmasti tiukille, mutta niin pitääkin tarpeen niin vaatiessa. Tämä on taas tahdon asia.

JAA

11 KOMMENTTIA

 1. täähän pitäs olla selvä juttu kun vasurit hallituksessa? vaan taitaa olla tääkin pelkkää pajkan jauhantaa

 2. Ollilta taas ajankohtainen asia!
  Juuri viime viikolla uutisoidun kyselyn mukaan hoitoalan palkankorotuksia vastustivat eniten persut ja kokoomuslaiset.
  Molemmissa kielteinen kanta lähes 80 prosentissa kyselyssä puoluekannan ilmoittaneista.
  Lukekaa lehtiä, ettei tarvitse tässäkään heti valeeksi väittää.

 3. höpöhöpö ettei ny olis reikä muuallakin kuin vain sukassa

 4. Vasurihallitushan voisi ottaa hukkaan menevästä kehitysavusta,tai miljardeja nielevästä haittamaahanmuutosta nuo miljardit pois ja nostaa hoitajien palkkoja jos vain haluaisi,mutta niinhän ei tule tapahtumaan.
  Feministit ovat kyenneet tekemään hoitajista median lempilapsen, joiden palkkataso ei ole koskaan riittävän suuri. Kuinka suuri hoitajien palkan pitäisi olla, että se olisi tasa-arvoinen muiden ammattiryhmien kanssa?

  15 vuoden päästä jopa 450 000 suomalaista työskentelee sosiaali- ja terveysalalla, kertoo tuore arvio. Työvoiman lisätarve alalla on huikea. 120 000 uuden työntekijän palkkaaminen vaatii, että … töihin tarvitaan kaikki neljän vuoden aikana syntyneet tytöt … terveysalan kasvun moottori on väestön nopea ikääntyminen. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa vuodesta 2005 vuoteen 2025 peräti 70 prosenttia. Samaan aikaan koko väestö kasvaa vain 10 prosenttia. Sosiaali- ja terveyssektorin nopean kasvattamisen ongelmia ovat kustannukset, massiivinen koulutustarve ja työvoiman mahdollinen kaikkoaminen muilta aloilta.

  Eläkejärjestelmä ajautuu talouskriisiin, täräyttää asian kiertelemättä eläkejärjestelmän keskeisiin vaikuttajiin vuosikaudet kuulunut Tarmo Pukkila … Pukkila tietää, mistä puhuu, sillä hän on 16 viime vuotta ollut eläkealaa säätelevän sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja. – Parin vuosikymmenen kuluttua eläkkeellä on 600 000 suomalaista enemmän kuin nyt, ja samaan aikaan työikäisten määrä supistuu sadoilla tuhansilla, tiivistää Pukkila ongelman ytimen.

  KuntaJalonen on täysin oikeassa.Ylisuuret palkankorotukset vähentävät työvoimaa,työpaine tulee kasvamaan jäljellejääneille,hoitajien palkat maksetaan verotuloista jotka vähenee koko ajan,palkat pitäisi maksaa lainarahalla ja julkisen sektorin osuus vain kasvaisi.

  Miehet tekevät jo nyt 30% työtunteja vuodessa enemmän ja pakotettuna 12 miljardia verosiirtoa naisille joka ainoa vuosi. Jos nyt taas nostetaan julkisen, naisvaltaisen alan hoitohenkilökunnan palkkoja tilanne vääristyy vain entisestään – lisäksi ilmiö leviää koko naisvaltaiselle julkiselle sektorille ,yksityisalojen miesten työttömyys onkin noussut voimakkaasti.

  ”Suomessa verotuloin kustannettavan julkisen sektorin TUOTTAVUUS on ollut viime aikoina pikemminkin ALENEVA kuin nouseva. PALKAT eivät kuitenkaan ole laskeneet, vaan päinvastoin NOUSSEET – ja vieläpä enemmän kuin yleisen tuottavuuden määrittämä palkkakehitys. Vuoden 2007 syksyn palkkakierroksen seurauksena julkinen sektori otti jopa palkkajohtajan roolin: viime vuoden loppuun mennessä kunta-alan palkat nousivat korkoa korolle laskettuna keskimäärin 11,7 prosenttia … Myös hyvinvointipalvelujen kysyntä ja laatuvaatimukset kasvavat elintason nousun myötä … Jos velkaantumista ei saada hallintaan, valtio joutuu lainaamaan rahaa myös velan korkojen maksamiseen. Tähän kierteeseen joutuminen romuttaisi varmasti nykyisenkaltaisen hyvinvointivaltion.”

  Eli eikö nyt vihdoin olisi aika laittaa se tasa-arvolakiemmekin feministien,naisliikkeiden ym. vaatima kansalaispalveluvelvollisuus myös toiselle sukupuolelle. Se voisi olla esimerkiksi yleinen naissiviilipalvelus hoita-alalla vanhustenhoidon parissa (naisethan tulevan eläkepommin ovat luoneetkin).

 5. Vihervasemmistolainen tuhohallitus on ajamassa Suomen talouden alas ilmastohömpötyksineen. Työttömyys tulee lisääntymään. Ulkomaalaiset ,eivätkä kotimaiset firmat investoi Suomeen hallituksen vuoksi. Hallituksella ei ole mitään realismia, eikä käsitystä taloudesta. Rahaa kyllä löytyy turhiin hankkeisiin, avustajien palkaamiseen ja haittamaahanmuuttoon. Varhaiskasvatus on myöskin vihervasemmiston keksimä nimitys sille, etteivät vanhemmat viitsi hoitaa omia lapsiaan. Omana vapaa-aikanaan. Vaan sekin laitetaan veronmaksajien piikkiin.
  Mistähän Kohonen kuvittelee valtiolta ja kunnilta löytyvän rahaa julkisen puolen,suuriin palkankorotuksiin.

 6. Vaikka kansalaisista noin 80 % prosenttia suhtautuu tutkitusti myönteisesti hoitajien tuntuvaan palkankorotukseen (jopa kokoomuslaisista 68%), niin ihmeesti sitä kritisoivat kerääntyvät tänne. Hoitajien työ on vaativaa, vastuullista ja ihmiselämä on jatkuvasti vastuussa siinä. Kuntien taloudellinen tilanne vahvistuu alkaneena vuonna, viime vuosi oli kieltämättä katastrofaalinen. Mutta uusi hallitus laittaa rahaa kuntiin noin miljardin, ja tämä vahvistaa tuntuvasti kuntatalouksia. Tokihan rahoitukseen olisi syytä pohtia laajemminkin vaihtoehtoja. Yksin osinkoverotuksen korjaamisesta ja korkovähennysrajoitusten kiristämisestä voisi saada rahaa valtiolle yli 400 miljoonaa euroa.

 7. Myöskin muut ammatit ovat vaativia,vastuullisia ja ihmiselämä on jatkuvasti vastuussa siinä,esim. linja-auto/taksikuljettajilla,jopa siivoojala,ym.
  Ja valtiovarainministeri Lintilän mukaan kunnilla ei ole lainkaan liikkumavaraa ja talousnäkymät ovat erittäin synkät.
  Tilanne on hänen mukaansa muuttunut huolestuttavaan suuntaan vain muutamassa kuukaudessa. Hallitusohjelmassa on sitouduttu julkisen talouden tasapainottamiseen vuoteen 2023 mennessä.

  – Kulujen lisäämisen puolella ei ole varaa, sillä vuosittainen liikkumatila on hyvin pientä jokaista vuotta kohden. Jos uusia menoja lähdetään miettimään, niin ne tulevat sitten uudelleenkohdennuksen kautta. Tälle ei ole vaihtoehtoja Lintilän mukaan.
  – Julkisen talouden tasapainottaminen tulee olemaan haastavaa, sillä kuntien taloustilanne on huomattavasti heikompi kuin mitä hallitusneuvotteluiden aikana tiedettiin, sanoo Lintilä .

  Valtiovarainministeri kertoi olevansa huolissaan Suomeen kohdistuvien ulkomaisten investointien vähäisestä määrästä. Viime hallituskaudella useita investointihankkeita menetettiin korkean energiaverotuksen vuoksi.(huom. vihreät).

  Onneksi valtiovarainministerimme on keskustalainen eikä vihervasemmistolainen.
  -Ja reikä sukassa puhuu taas tyypilliseen tapaansa läpiä päähänsä,kuten Ollin prosentitkin sen osoittaa.

 8. Kohonen missä kirjoituksessa olet nähnyt,ettei hoitajien työtä arvosteta. Joten kirjoittelet siinäkin omiasi.
  Nyt Kohonen löytää josta ”ilmaista rahaa” miljardin. Pysyväislunteisiin menoihin ,kertaluontoinen rahoitus. Tyypillistä vasemmiston talousajattelua. Kuten valtion ja kuntien ”ilmainen raha”.
  Hallituksen toimet tulevat varmasti lisäämään työttömyyttä. Se ajaa valtion ja kuntien taloutta,entistäkin ahtaammalle. Sosiaalimenojenkin kasvun muodossa. Samoin hallituksen ajamat tasaveroluontoiset maksut, tuntuvat etenkin köyhemmälle väestöosalle. Energia-ja polttoaineverojen korotus, nostaa myös peruselintervikkeiden hintaa.
  Ensi töikseen hallitus nosti kehitysapua 63 milj. euroa. Sillä summalla olisi saatu paikkattua poliisivajetta ja nostettua omaishoitajien palkkausta.
  Osinkoverotusta kiristämällä ei pitkällä tähtäimellä saada lisää verotuloja.Päinvastoin investoinnit vähenvät. Samoin korkovähennykset poistuvat !
  Seuraavaksi kohonen varmaan ehdottaa , että otetaan rahaa taikaseinästä.

 9. Tottahan toki moni ala ansaitsee palkankorotuksensa. Uskon, että tänään julkistettavassa teknologiateollisuuden esityksessä ei Teollisuusliitto esimerkiksi tule suostumaan nollalinjaan. Kuntien talous kohenee tänä vuonna, verorekisterin ongelmat ja edellisen hallituksen leikkauslinja on ollut voimassa. Valtionosuuksia lisätään tälle vuodelle, toki taustalla on palveluiden kohentaminen muutenkin. Valtionvarainministeri pitää tiukkaa linjaa, mutta ratkaisu löytyy vamasti. Hänen nimensä ei muuten ole Mika Lintilä 🙂

  Lisäksi esitin vallan toteuttamiskelpoisen esityksen, johon on laskettu tuottavan vuositasolla yli 400 miljoonaa euroa. Jos joku pitää sitä taikaseinänä, ok. Kommentaattorit eivät ehkä hoksaa, että hoiva-alan kriisi on todellinen. Alalle tarvitaan entistä enemmän väkeä, ja ala ei vedä. Ei ymmärrettävästi, koska työ on erittäin raskasta monella tapaa, ja korvaus on huono. Ainutkertaista elämää ei välttämättä halua käyttää ns. vaikeimman reitin kautta.

 10. Kohonen ei hoksaa sitä, että kommentoijat kyllä kriisin ymmärtävät. Kohonen taas ei ymmärrä rahoituskriisiä,joka aiheutuu hallituksen toimista. Hallitukselta kyllä löytyy rahaa ilmastovouhotukseen ja haittamaahanmuuttoon. Joka tule vaan lisääntymään, nykyisen tuhohallituksen aikana.
  Omaishoitajienkin palkkausta olisi voitu parantaa,mutta hallitus päätti tukea väestönkasvua ja metsien polttoa Afrikassa.

 11. Osikonverotuksen kiristäminen,johtaa pääomien karkaamiseen ulkomaille ja korkovähennykset ovat muutenkin poistumassa. Siinä meni nekin Kohosen 400 miljoonaa.
  Onneksi vasemmiston hallitsema KOIJAAMO (muka kojamo), ehti kuitata verovapaat osingot.