Mielettömän hienoja panostuksia mielenterveyteen

3

Pidän mielenterveyden edistämistä eräänä poliittisen toimintani kulmakivistä. Mielen hyvinvointi toki rakentuu monesta palasesta, mutta täällä maapallolla viettämämme aika ei taida olla kovin hääviä, jos se kuluu esimerkiksi ahdistuksen tai masennuksen vallassa. Oman mielen hyvinvointimme vaikutamme itse erittäin paljon yhdessä läheistemme kanssa. Mutta on yhteiskunnallakin roolinsa tässä.

Siksi olen erittäin iloinen siitä, että Oulun kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle ensi vuoden kaupungin talousarvioon erillisiin, vielä täsmentyviin toimenpiteisiin johtavan mielenterveys- ja päihdeohjelman käynnistämistä. Toivottavasti tämä työ aloitetaan jo ensi vuonna, jos ja uskoakseni kun kansallinen mielenterveysstrategia valmistuu tuolloin, ja kaupunginvaltuusto vahvistaa ohjelman käynnistämisen lopullisessa budjettikäsittelyssään. Tämä on erittäin todennäköistä ohjelman tultua lisättyä yksimielisesti kaupungin talousarvioon budjettikokouksessa 31.10. kaupunginhallituksen toimesta.

Tämän asian taustalla on allekirjoittaneen Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä tekemä aloite itsemurhien ehkäisyohjelmasta. Edustajiemme vietyä tämän esityksen kaupunginhallituksen budjettiriihen viranhaltijat mitä ilmeisimmin innostuivat asiasta ja esittivät todella ilahduttavalla tavalla aloitteeni laajentamista. Kiitos tästä!

Nyt aivan keskeistä on seurata ja varmistaa, että alkaessaan tämä työ tulisi konkreettisella tavalla johtamaan myös aitoihin mielenterveyspanostuksiin Oulussa tulevina vuosina. Tällä hetkellä kaupungin mielenterveyspalvelut ovat erittäin ruuhkautuneet ja esimerkiksi avohoitoon pääseminen voi kestää helposti puolikin vuotta. Tämä on dramaattisen pitkä aika, ja psyykkinen vointi harvemmin paranee odotellessa ilman apuja. Paineet ovat kovat, ja niistä kärsivät rankalla tavalla myös hienoa työtä tekevät mielenterveysalan ammattilaiset.

Mutta mitä nämä satsaukset tarkoittaisivat konkreettisesti? Se on siis vielä avoinna, ja kuviota varmasti täydentäisi Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteinen hanke, jossa tarkoituksena on integroida keskenään niiden mielenterveys- ja päihdepalveluita ja muodostaa niistä yhtenäinen palvelukokonaisuus. Raja-aitojen kaatamista on siis ollut joka tapauksessa meneillään.

Lisäresurssit työntekijäpuolelle olisivat siis tarpeen. Mutta näkisin, että keskeistä voisi olla esimerkiksi lisätä läheterumbasta vapaita matalan kynnyksen palveluita, sujuvoittaa ja nopeuttaa itsemurhaa esimerkiksi itsemurhaa yrittäneiden hoitopolkuja sekä kouluttaa koulutus- sekä sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöä ottamaan mielenterveysasiat puheeksi ilman kainostelua.

Lisäksi mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien ihmisten omaisten jaksamiseen olisi panostettava ja järjestettävä myös laaja tiedotuskampanja oululaisille mielenterveyden tiimoilta. Oulussakin olisi myös vahvasti varauduttava terapiatakuun toteuttamiseen. Kansalaisaloitteena eduskunnan käsittelyyn tulevalle aloitteelle on vahva konsensus. Esimerkiksi ennen viime huhtikuun vaaleja kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta tukivat sitä.

Toivottavasti siis todennäköiseen mielenterveys- ja päihdepuolen toimintaohjelmaan sisältyy yllä olevan kaltaisia konkreettisia linjauksia. Ilmaiseksi niitä ei voi toteuttaa, joten lisäsatsauksia tarvitaan todellakin oululaisten mielenterveyteen eurojen muodossa tulevina vuosina. Kaupungissamme on esimerkiksi poikkeavan paljon työkyvyttömyyseläkkeellä olevia ihmisiä, ja noin puolet heistä on sillä juuri mielenterveysongelmien takia.

Eivät mielenterveys- ja päihdeongelmat katoaisi kokonaan Oulusta tämänkään ohjelman myötä. Keskeistä olisi kuitenkin se, että sen myötä asiat menisivät parempaan suuntaan. Se olisi mielettömän hyvä asia.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. hohhoijaa ja sitten heräsin

 2. Asia, josta tässä puhutaan, on tärkeä. Tässä se on selvästi poliittisen toimijan näkökulma, jossa otetaan omalle puolueelle osa kunniasta.

  Tavallinen mielenterveyden ongelmista kärsivä ei tiedä, mitä tarkoittaa ”palvelujen integrointi keskenään”. Auttaako vai heikentääkö se hänen osaansa? Kyse on kirjoittajan uskosta ei tiedosta.

  Katsokaa miten hyvän mielen talo toimii. Auttakaa noita vapaaehtoisia auttamaan muita mielenterveysasioissa. Oma kokemukseni psykiatreista ei ollut pelkästään positiivinen. Yksi halusi paljon käyntejä saadakseen rahaa, toinen antoi lääkemääräyksiä näkemättä potilasta. Muutakin tiedän mutta en kerro enempää.

 3. Psykiatri Ben Furman oli Suomen johtava psykoterapeutti ja psykiatrian alan kirjailija. Hän on useassa yhteydessä kertonut odottavansa psykiatrian kuolemaa, joka on vain ajan kysymys. Psykiatria tullaan hänen mukaansa korvaamaan siten, että ihmiset saavat opetella ongelmista selvinneiden avulla positiivista elämänotetta turhan kaivelun sijasta.

  Psykiatrinen ”diagnoosi” ei ole oikea diagnoosi vaan luokittelu, tai leima.
  Ne jotka uskovat että psykiatreilla on järkkymätön totuus ja tieto hallinnassa kunkin yksilön näkymättömästä sisimmästä voivat vapaasti käydä puoskaroituttamassa itseään.
  Psykiatriaa, marxismia, darvinismia ei vaan saa pakkotuputtaa niille jotka ajattelee omilla aivoillaan he ei usko.

  Psykiatria ja psykologia ovat tieteinä lähinnä huuhaata. Oikeastaan ne ovat työkaluja, joilla ihmisiä ohjataan olemaan hyödyllisiä mahdollisimman pitkään. Ellei yksiö pysty enää tahkoamaan rahaa työnantajille, saadaan hänestä harmiton lääkkeiden käyttäjä. Siinä roolissa hän edelleen hyödyttää lääketeollisuutta ja mahdollisesti työllistää mielenterveysalan ammattihenkilöitä eli on systeemille hyödyksi.

  ”Soittaja”…juurikin näin.Viisas vaikenee.Lonkerot ulottuvat kaikkialle.