Kouluväkivalta painettava historiaan Suomessa

1

Kohtaan töissäni mielenterveyden saralla jatkuvasti ihmisiä, jotka ovat kokeneet traumaattista psyykkista ja fyysistä väkivaltaa kouluvuosinaan. Ihmisyytemme ja personallisuutemme rakentuu elämiemme ensimmäisinä vuosina. Olemme tuolloin myös erityisen haavoittuvaisia.

Valitettavasti näita kouluissa syntyneitä haavoja on erityisen hankalaa korjata myöhemmin. Ei toki ylivoimaista, mutta aikamme muotisana ”haastava” voi joskus olla hyvinkin mieto ilmaus tässä yhteydessä.

Siksi olikin erityisen hienoa kuulla, että opetusministeri Li Andersson on kutsumassa kokoon kaikkia eduskuntapuolueita linjaamaan yhdessä keinot koulukiusaamisen ajamiseksi alas Suomessa. Vaikka poliittisilla puolueilla on erilaisista ideologisista näkökulmista johtuen poikkeavia linjauksia – joita myös pitää olla – kovin monessa asiassa, luulisi yhteisen sävelen löytyvän tässä asiassa. Kyse on yksinkertaisesti inhimillisen elämän perusedellytysten takaamisesta pienille ihmisille.

Ja ehkä nyt voitaisiin kutsua koulukiusaamista aivan rehellisesti kouluväkivallaksi, koska sitä se käytännössä on. Fyysinen lyöminen tai potkiminen, henkinen solvaaminen ja piinaaminen ovat aivan suoraa väkivaltaa myös koulun käytävillä ja pihoilla. Tuomattavaa ja vastenmielistä toimintaa, josta soisi saavan tarvittaessa tiukat tuomiot oikeuslaitoksen puolelta.

Turvallisen lapsuuden ja nuoruuden takaaminen kaikille koululaisille ei ole keneltäkään pois. Se takaisi myös terveempiä, iloisempia ja varmasti myös työkykyisempiä kansalaisia, jos kouluväkivalta saadaan painettua yhteistuumin historiaan.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Kiusaajat ovat aina saaneet porskuttaa. Kiva-koulu Team on ihan puppua, paperilla näyttää hyvältä ,käytännössä ei toimi. Ei missään koulussa.
    Sen osoittaa useat oppilaiden itsemurhat.Ollaan viikko järkyttyneitä ja huolissaan asian tilasta, sen jälkeen entinen meno jatkuu…

    Kouluampumiset ovat kiusaamisen seurausta. Kannattaisi kiusaajien ja opettajienkin vähän miettiä miten ”leikki” voisi pahimmillaan päättyä. Toki se on heiltä usein aivan liikaa vaadittu.
    Koulukiusaaminen ei lopu ikinä. Saahan sitä järjestää ”Koulurauhan julistuksia” ja perustaa ”Kiva kouluja”. Yhtä tyhjän kanssa. Mutta aina pitää yrittää. Se on luovuttamista jos ei yritä.

    Ja nykyisten suurten luokkakokojen,avokonttorien ja monikulttuurisuuden vuoksi koulukiusaaminen tulee kasvamaan.