Lapsiperhehelvetti tappaa syntyvyyden?

6

Yövalvominen, koliikkihuuto, vaipparalli, Prisman jonot ja todellisen elämän loppuminen. Lapsen syntymisestä perheeseen maalaillaan kaameaa kuvaa milloin missäkin.
Ei ihme, että syntyvyys on laskenut todella reippaasti viime vuosina. Välillä tuntuu, että tietty syy-yhteys on löydettävissä yleistyneiden iltapäivälehtien nettiversioiden lapsikauhisteluiden ja laskeneiden lapsimäärien kanssa.

Toki samaan aikaan selvää on, että lapsien saaminen on äärimmäisen henkilökohtainen asia. Vapaaehtoinen lapsettomuus on aivan yhtä ok kuin on lapsiperhe-elämän eläminen. Myös naiset pystyvät vaikuttamaan aivan oikein siihen, montako lasta he synnyttävät.
Mutta ei se lapsiperhe-elämä ole mitään ankeutta keskimäärin ole. Omalta kohdaltani koen, että elämä olisi äärimmäisen köyhää ilman jälkikasvun edustajaa. Eikä kukaan ainakaan toivottavasti tee lapsia rahan, vaan rakkauden takia. Se on maailman upein tunne.

Rakkaudesta huolimatta perhettä keskimäärin lähdetään perustamaan silloin, kun elämä on vakaammalla pohjalla. Elämässä on hyvä olla myös selkeämmät tulevaisuuden näköalat, ja juuri siksi työelämän joustavoittaminen esimerkiksi osa-aikatyön osalta ja perhevapaauudistus ovat merkittävässä roolissa rakennettaessa lapsiystävällisempää yhteiskuntaa. Emme elä onneksi enää ajassa entisessä, jossa lapsia tehtiin vanhuudenpäivien turvaksi.

Suomessa on tehty sadassa vuodessa valtavan paljon hyviä ja maailmalla kadehtittuja asioita lapsiperheiden arjen parantamiseksi. Äitiyspakkaukset, lapsilisät ja neuvolat ovat niistä hyviä esimerkkejä. Nekään eivät ole kuitenkaan mitään itsestäänselvyyksiä, vaan poliittisen vasemmiston ja keskustan yhteistyöllä syntyneitä työn hedelmiä. Pidetään myös niistä kiinni ja tehdään Suomesta paljon parempi paikka toistemme syyllistämisen sijasta.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Myöskin vihervasemmiston rummuttama ilmastohömppä,ja on ekoteko olla tekemättä lapsi vaikuttavat asiaan.Liikakansoitus on maailman tuho.
  Jos tämä trendi jatkuu,niin 2040 voidaan sulkea viimeinenkin synnytyssairaala on eräskin asiantuntija laskenut.
  Onneksi vihervasemmisto täyttää maan matuilla,hehän sikiävät kuin kanit.

 2. Paljon on tästä tällä viikola puhuttu. On puhuttu työelämän joustoista ja lapsiperheiden tuesta. Myös epävarmuudesta, minkä vuoksi lapsia ei uskalla hankkia. Vaikkakaan lapsia ei hankita, vaan ne saadaan, jos saadaan. Kaikelal edellä sanotulla on vaikutusta. Mutta siitä ei puhuta, että on satojatuhansia ihmisiä, joilla ei ole kumppania. Eikä mistään löydy. Netti on täynnä sinkkuja, mutta se on sellaista vilinää, että siihen massaan hukkuu. On kuin olisi autiolla valtamerellä soutuveneellä – kukaan ei näe eikä kuule. Kun koulut on käyty, ja ikää on yli 30, normaalielämässä ei enää kohtaa juuri ketään. Itse olen jo 49-vuotias mies, eikä minullakaan ole lapsia eikä kumppania. Ei ole ketään, jota voisi edes puolisoksi ajatella. Taitaa olla jo liian myöhäistä, kun ei osannut toimia silloin, kun herätti vielä itse kiinnostusta vastakkaisessa sukupuolessa.

 3. Nuoret tarvitsevat turvallisen ja vakituisen työsuhteen ennenkuin lapsia halutaan tehdä.
  90 luvun jälkeen alkaneet pätkätyösuhteet vei työ ja lapsihalut.
  Ei koe ja pätkäsuhteissa elävä ala lapsia tekemään kun ei tiedä mikä ensi viikolla odottaa, ja saa tai joutuu tekemään.

 4. Lapsiperheen vanhempana ei voi kuin allekirjoittaa nuo väittämät. Individuaali lakkaa olemasta, omat toiveet ja tavoitteet on painettava syvälle taka-alalle ja pimentoon, odottamaan eläkettä, jota ei koskaan tule ainakaan rahallisessa muodossa näkemään. Vaikka lapset on hienoja tyyppejä, niin iso, elämänmittainen uhraus vanhemmuus kuitenkin on, ottaa paljon enemmän kuin antaa.

 5. Eiköhän se ole suurin syy itsekkyys? Sääliksi käy monia nyt eläkeiässä olevia entisiä työkavereita. He valitsivat silloin aikoinaan tietoisesti lapsettomuuden. Nyt he valittavat tavatessamme, meillä ei ole ketään, kuka meistä välittäisi! Jos nyt teillä nuorilla ”menee lujaa” ja ollaan huolista vapaina ilman lapsia, tulee se joskus päivä, että aikoinaan tehdyt valinnat kaduttavat karvaasti?

 6. Kirjoittaja 42. Olisitko riippuliitämässä Himalajalla kaikki päivät vai? Kyllä pitää olla pessimistinen lama-ajan tulispa eläke maailmankatsomus. Onko sitä edes elänyt jos ei ole lapsia?