Esperöinnin jälkeen kohti parempaa vanhushoivassa

2

Tiedätkö, mihin usean hoitotyöhön koulutetun ammattilaisen työaika kuluu monessa hoiva-alan työpaikassa? Jos siis heitä on ylipäätään ollut työvuoroissa läsnä. Viime talvena kun Esperi Caren ja muiden sote-konsernien tapaukset opettivat koko kansalle käsitteen haamuhoitajasta, joka on työvuorolistalle tekaistu hoitaja.

Joka tapauksessa tällä hetkellä läheskään aina esimerkiksi lähihoitajan tehtäviin eivät kuulu yksinomaan ihmisten aito hoitaminen kuten vaikkapa hygieniasta huolehtiminen tai lääkehoidon sekä ravitsemuksen tarjoaminen. Vielä nyt vallalla on systeemi, jossa monessa paikkaa vanhushoivalaitoksia hoitajat joutuvat pyykkäämään ja kokkaamaan, mikä on taas suoraan pois hoitotyöstä. Inhimillisestä, kiireettömästä kohtaamisesta nyt puhumattakaan.

Tähän tulee mitä todennäköisimmin onneksi muutos sosiaali- ja terveysministeriön uuden vanhustenhoivan henkilöstömitoitusta koskevan lainsäädännön myötä. Nyt lausunnoille lähtevä asiantuntijaryhmän esitys on saanut runsaasti kiitoksia alan ammattiliitoilta. Niin JHL, Super kuin oma ammattiliittoni Tehy antavat laille suuret kehunsa.

Uskoisinkin, että työntekijäosapuoli tuntee parhaiten sen, mikä on parasta niin hoitajien kuin vanhusten näkökulmasta. Oppositiopuolueet ovat tietenkin hyökänneet uuden esityksen kimppuun, mikä tietenkin kuuluu heidän rooliinsa. Ilmeisesti Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo ovat hyvinkin nopealla aikataululla pätevöityneet paremmiksi hoitoalan asiantuntijoiksi kuin iso nippu sosiaali- ja terveysministeriölle tuoreen esityksen tehneitä alan huippuosaajia.

Nurinkurista toki myös on, että perussuomalaisten ja kokoomuksen ollessa hallituksessa ikäihmisten tilanne jätettiin tietoisesti retuperälle, ja nyt tuntuvia lisäpanostuksia arvokkaaseen vanhuuteen suunniteltaessa kaikki on väärin.

Onneksi suunta kuitenkin vaihtuu. Aikaa se vaatii muutaman vuoden verran, koska lisätyövoimaa ei aivan hetkessä rekrytä täyttämään sitovaksi tulevaa 0,7 henkilöstömitoitusta. Mutta nyt paremman vanhushoivan juna on laitettu liikkeelle.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Kiurun ”tunnin hommassa” menee neljä vuotta,eli 4500 uutta hoitajatyöpaikkaa ja rahoitus jää seuraavan porvarihallituksen kontolle tyypilliseen vasemmistolaiseen tapaan
    Sossuthan pettivät tämänkin vaalilupauksen,kuten kaikki muutkin lupaukset.
    Eli Ollikin saa odotella tuota ”onnekasta muutosta”,kunnes jää eläkkeelle,hallituspuolueilla ei ole vanhushoidossa vastuunkantoa,ainoastaan vastuunpakoilua.

  2. pelkkää sanan helinää tän vasurit osaavat kunnes hillopaikka löytyy,kuten päivän postinuutiset kertovat