Ahneuden ajasta inhimillisyyden aikaan

2

Tiesitkö, että maailman 26 rikkaimman omaisuus on yhtä suuri kuin maailman köyhemmän puolikkaan?

Tiesitkö, että jos rikkammat ihmiset maksaisivat puoli prosenttia veroa enemmän omaisuuksistaan, niin maailman kaikki kouluun pääsemättömät 260 miljoonaa lasta voisivat kouluttautua ja noin kolme miljoonaa ihmistä saisi välttämättömimmän terveydenhuollon?

Nämä tiedot käyvät ilmi Oxfamin vuoden alussa julkistetusta raportista ja samalla se kertoo siitä, kuinka maailmanlaajuisesti rikkaat ovat rikastuneet entisestään ja köyhät vain köyhtyneet. Epätasa-arvo maapallollamme on valtava.

Jos nämä muutamat maailman gigasuperrikkaat luopuisivat edes omaisuutensa murusista, riittäisi niistä hyvinvointia miljoonille. Toivossa voi elää, mutta harvoinpa nämä kroisokset lähtevät mukaan ”talkoisiin” yhteisen asian puolesta. Ahneus on maailman turmiollisin asia.

Suomessa onneksi tilanne on hyvä edellä olevaan verrattuna. Mutta täälläkin on suuria ongelmia ihmisryhmien välisten eriarvoistumisen myötä. Varsinkin lapsik­­­­öyhyys on noussut ja Suomessa on tätä nykyä jopa 150 000 köyhää lasta. Lapsiköyhyys on erityisen turmiollista, koska elämän alkuvaiheessa koettu köyhyys leimaa ja lannistaa monet ja johtaa köyhyyhden periytymiseen.

Eriarvoistumisen lisääntyminen näkyy myös siinä, kuinka Suomessakin ahneudesta on tullut hyväksyttävää myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Eikä valtiovaltakaan ole ollut sitä suitsemassa. Päin vastoin.

Esimerkiksi valtionyritys Postin johtajan Heikki Malisen palkka 82 000 euroa kuussa on jotain täysin käsittämätöntä ottaen huomioon sen, että Posti irtisanoo työntekijöitään Suomessa ja siirtää palvelukeskuksensa Tallinnaan.

Samaan aikaan valtiovalta on toteuttanut politiikkaa, jossa muun muassa perusturvan indeksijäädytyksien ja lääkekorvausten leikkaamisen myötä pienituloisten taskusta on otettu rahoja hyvätuloisten veronalennuksiin. Tämäkin on arvovalinta.

Valtiovallan käyttäjät ovat pian vaihtumassa Suomessa. Myös täällä on siirryttävä ahneuden ajasta inhimillisyyden aikaan. Rikkaille suunnatut veronalennukset on lopetettava, ja nyt on aika korottaa kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten perusturvaa.

Koko maailman asioita ei saa noin vain muuttumaan äänestämällä Suomen eduskuntavaaleissa. Mutta Suomen tilanteeseen silloin voi vaikuttaa suurestikin, ota valta pois ahneudelta!

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Persuthan olivat aikoinaaan puoluetuen suurimmat vastustajat. Sitten kun jytkähti, niin ostettiin arvokiinteistö Hesasta persueliitille. Näe malka omassa silmässäkin.