Kuntouttavan työtoiminnan ongelmat on korjattava

3

Kuntoututtavan työtoiminnan perusajatus on periaatteessa hyvä. Sillä on ajatus tarjota tekemistä ihmisille, joiden voimavarat ovat syystä tai toisesta kovin rajalliset ja mahdollistaa opettelua uudelleen ”arjen ruljanssiin”.

Toisaalta sitä on kritisoitu usein tehottomaksi ”orjatyöksi”. Monet ovat kokeneet, että sillä on korvattu oikeaa palkkatyötä yhdeksän euron kulukorvauksella. Kritiikki on usein esitetty syystä. Suurin ongelma on siinä, jos työkykyinen ja perusterve ihminen ohjataan työhön käytännössä vailla työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Kuntouttavan työtoiminnan ongelmista on kirjoittanut valtavasti esimerkiksi bloggaaja Saku Timonen. Hän on vyöryttänyt jatkuvasti esiin esimerkkejä aiheeseen liittyen. Niitä ei ole tarve toistaa. Mutta miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Kansanedustajaehdokkaana haluaisin itse nostaa esille ennen kaikkea palkkatuen käytön laajentamisen. Palkkatuki on tutkitusti erittäin tehokas tapa työllistää, vaikka valitettavasti kaikkea sen mahdollisuuksia ei tätä nykyä käytetä hyvin.

Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten tilannetta olisi helpotettava säätämällä kaikille yli 24 kuukautta työttömänä olleille subjektiivinen oikeus palkkatuettuun työhön. Samaan aikaan on luotava palkkatuelle malli, joka kannustaisi yrityksiä palkkaamaan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, nuoria työttömiä tai osatyökykyisiä alentamalla
työnantajan sivutyökuluja.

Näin päästäisiin ainakin tietyiltä osin irti kuntouttavan työtoimintaan liittyvistä väärinkäytöksistä. Keskeistä on huomata se, että jos ihmisellä on valmius palkkatyöhön, on kovin kyseenalaista käyttää häntä palkattomaan työhön.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Sana pitkäaikaistyötön kalskahtaa työnantajan korvaan pahalta.Eiköhän ne vasemmistoliitossa nuo ulkomailta völjätyt moniosaajat ole etusijalla ”työpaikkahaussa”.
    Puolueen mielestä tarveharkinta pitäisi poistaa,ja polkea suomalaistenkin heikkoja ansioita.
    Ja tuon orjatyön,eli 9-euron isä on tietenkin riistopuolue sdp,jolle köyhät ovat etusijalla vain puheissa…teot ovat aina toista.

  2. ei näitä punikkeja duunari kiinnosta se on sata varmaa se