Vasemmiston koti, uskonto ja isänmaa

8

Kovin monen kanssapunavihreän mielestä koti, uskonto ja isänmaa on tunkkaisin mahdollisin arvokombinaatio. En voi siitä heitä syyttää. Patataantumukselliset konservatiivit ovat monesti vannoneet niiden nimeen perustellen kodilla, uskonnolla ja isänmaalla milloin mitäkin vastenmielistä näkemystään. Ennen vanhaan huonoina aikoina niitä käytettiin vielä enemmän alistamisen ja ankeuttamisen välineinä. Ei tarvitse olla mikään hipsterivassari kritisoidakseen kyseistä kolmikkoa, koska Tuntemattoman Sotilaan kommunistisotilas Lahtinen antoi kauniisti sanottuna palttua korolle, uskonnolle ja isänmaalle.

Mutta. Itse asiassa koti, uskonto ja isänmaa ovat vasemmistolaisia arvoja kuin oikeistolaisissa piireissä varmasti kuvitellaan.

Nimittäin ne, jotka tappelevat eniten asunnottomuutta vastaan ja kohtuuhintaisen asumisen eli kodin puolesta ovat vasemmistolaisia. Vasemmiston politiikan ytimiä on pitkään ollut kodin takaaminen jokaiselle. Kodinkaan ei tule olla mikään ahdasmielinen paikka, eikä ketään saa sinne kahlita, kuten varmasti vieläkin joskus tehdään. Koti on siellä, missä ihminenkin. Ei sitäkään maiden fyysisillä rajoilla voi rajoittaa.

Suomalainen evankelisluterilainen kirkkokin on noussut monella tapaa yhteiskunnan omaksitunnoksi, joka aidosti nostaa köyhän äänen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja puolustaa niitä, jotka eivät ääntään jaksa korottaa. Kirkko on myös aidosti huolissaan ilmastonmuutoksen turmiollisuudesta koko ihmiskunnan tulevaisuudelle. Toki Jumalaan ja Jeesukseen saa erittäin vapaasti uskoa tai olla uskomatta, ja kirkossakin on vielä paljon pataluhaa konservatismia. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vihkiminen näyttää olevan ev-lut –kirkon osalta olevan vielä kovin pitkässä kuusessa. Valitettavasti.

Mutta esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkisen aikana otettiin niin monta myönteistä askelta tulevaisuuteen, että minäkin innostuin ehdokkaaksi seurakuntani luottamustehtäviin ja tulin vieläpä valituksi. Sitä paitsi Jeesus oli vassari kaataen rahanvaihtajien pöydät! Taisipa hän hengailla ilman sen kummempia stressauksia kaikkien syntisten seurassa. Radikaali kaveri, joka ei pahemmin perustanut edes jäykistä perhearvoista. Silti on muistettava, että arvokombinaation uskontokin voi olla vallan hyvin jokin muu kuin kristinusko. Eikä teologisuuksia tule sekoittaa poliittiseen päätöksentekoon, eikä kirkon tule ottaa puoluepoliittisia kantoja suuntaan tai toiseen.

Entäs sitten se isänmaa? Se lienee sitten vaikein näistä, käsitteeseen koodautuu sinällään arvolatautuneesti ja mieslähtöisesti patriarkaatti. Mutta minun isänmaani on samanlainen kuin vaikkapa Pate Mustajärvellä. Reippaan räväkkä, mutta oikeudenmukainen ja monenlaisuuden salliva. Siellä saa pitää halutessaan kaulassa niin Leijona-korua kuin rauhanmerkkiä, ja lähes kaikkea siltä väliltä. Isänmaallisuus ei ole öyhöttävää nationalismia tai Rajat kiinni –meininkiä, vaan oikeudenmukaisuutta ja heikompien puolustamista. Ennen kaikkea isänmaan ei tule olla myytävänä. Näinhän sote-uudistuksessa meinasi käydä, kun iso osa verorahoistamme meinasi lähteä monikansallisten sote-jättien taskuihin Cayman-saarten suuntaan.

Koti, uskonto ja isänmaa. Vasemmistolaisellekin hyvin sopivat nämä liberaalit, tulevaisuuteen ja ihmislähtöiset katsovat arvot. Niihin on hyvä nojata rasismia, fasismia ja ihmisvihamielisyyttä vastaan. Jos se vain omalta tuntuu.

JAA

8 KOMMENTTIA

  • Kiitos kehusta. T: Kirjoittaja

 1. Hienoa, sanon minäkin. Valitettavasti kokoomuksen ”virsi” on nykyään:raha, markkinat ja globalisaatio. Tuo globalisaatio sen takia, että se kuulostaisi tavallisen kansan korvissa hienommalta.

 2. Ei hieno kirjoitus.Vasemmistolaisten Ranskalaistutkijoiden mukaan vasem…kommunismi on kautta aikojen murhannut yli 100-miljoonaa ihmistä maapallolta,se siitä vasureiden suvaitsevaisuudesta.
  Eläviä esimerkkejä nähdään Suomessakin joka itsenäisyyspäivä vasemmistomarkoista hevosien rääkkäämiseen,autojen,myös poliisiautojen polttamiseen,jne,se suvaitsevaisuudesta
  Tietenkin suvaitaan jos olet samaa mieltä ja vielä enemmän jos olet homo ja lesbomyönteinen.

  Ja Mäkinen ja Askola olivat oikeita ev.lut kirkon mädättäjiä,hyvä ,että järkevämmät voimat ovat astuneet tilalle.
  Ja vasemmistolainen sdp on ainoa poliittinen puolue joka on taistellut asein suomalaisia vastaan liittääkseen maamme Venäjän vaikutusvallan alle .
  kommunistit eivät kerenneet mukaan sillä SKP perustettiin Tammikuussa 1918.
  Sotesta olemme samaa mieltä.

  • Olipa ”elitistinen” kommentti. On ikivanha oikeiston tapa väittää kaiken muun paitsi oman ajattelun olevan kommunismia. Suomen kansasta siis on noin 15 % eliittiä.
   Eliten olisi syytä huomata, että elämme 2000-luvulla. Vai on kommunismi murhannut kautta aikojen murhannut yli 100 miljoonaa ihmistä. Mutta kuinka paljon on oikeisto murhannut ihmisiä kautta aikojen: moninkertaisen määrän. Kannattaa perehtyä historiaan.

   • Kommunismin musta kirja..suomennettu ranskasta.Kommunistinen järjestelmähän perustuu ihmisten joukkotuhontaan,jotta eliitti voisi pitää kiinni saavutetuista eduista.

    Ja oikeisto on mahdollisesti murhannut paljon enemmän.On historiallisesti selvä totuus, että kristinusko on maailman suurin terroristijärjestö joka on maailmassa eniten tappanut ja tapattunut sekä tukenut tappamisia.
    -oikeassa olet.

    i surmannut paljon enemmän ,kristillinen kirkkokin voi lyödä kevyesti tuon miljoonan.

    Ja historia on ollut aina lempiaineeni…politiikan kera.

 3. Älä pilkkaa osuu omaan nilkkaan. Pilkaa se on liehittelykin,

 4. Sama asiahan on myös tämä,mutta ilman tappamisia???????????????????????????????????????
  Vasemmisto jankuttaa puolustavansa köyhien etuja sensijaan että ilmoittaisi reippaasti pyrkivänsä poistamaan köyhyyttä, mutta eihän se käy, koska sittenhän ei vasemmistolla olisi edes retoriikan puolella mitään virkaa enää. Sdp,vas tarvitsee tarvitsee köyhiä äänestäjiä kipeästi,että eliitillä olisi lokoisat oltavat.

  Koko vasemmiston ml. sdp tavoite on saada aikaan mahdollisimman paljon avustuksista ja tuista riippuvaisia ihmisiä. Näiden almujen avulla vasemmistopoliitikot voivat kontrolloida ja pitää ihmiset sidottuina liekanaruun omassa leirissään. Tämä tässä onkin inhottavaa ja kuvottavaa – kansan köyhdyttäminen poliittisten päämäärien saavuttamiseksi,ja sitten vaalipuheissa luvataan katteettomia petettyjä puheita,että pölhö-kustaat äänestäisi näitä.

  Jos joku ei tätä usko niin, kysynpä kuka äänestäsi vasemmistoa jos kaikille olisi annettu mahdollisuus vaurausta.

  Bernsteinsosialisti Mauno Koivisto sanoi sen aikoinaan ihan suoraan ja ääneen. Jos porukka vaurastuu liikaa niin me ei saada ääniä.