Puutalot ovat duunarin ilmastoteko

1

Pääministeri Juha Sipilä osoitti epätoivoisuuttaan kaatamalla oppositiopuolueiden niskaan likasaavin suoraan metsästä viime viikonloppuna. Hänen puheensa siitä, kuinka ”punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan”, osoitettiin nopeasti höpöpuheeksi Helsingin Sanomien toimesta.Nöyränä sillanrakentajana politiikkaan tullut pääministeri lähti samalle linjalle kuin USA:n valheita liukuhihnalta lasketteleva presidentti Donald Trump. Vaaleissa ei varmasti palkita ylimielisyydestä.

Paikkansa pitämättömistä väitteistä huolimatta myös Vasemmistoliitolla on selkeät nuotit suomalaisen metsän kestäväksi hyödyntämiseksi. Eräänä keinona tässä voisi olla metsänomistajille maksettava taloudellinen kannustin, joka houkuttelisi siirtämään hakkuita. Mitä vanhemmaksi metsä tulisi, sitä suurempi kannustin olisi. Järeäksi kasvanut puu on luonnollisesti arvokkaampaa, joten metsänomistaja saisi myös verot huomioiden paremmat rahat siitä, että hiiltä on ehtinyt sitoutua metsään enemmän. Tätä järeää puuta olisi hyvä hyödyntää erityisesti rakentamisessa. Mitä suurempi jalostusarvo puulla on, sitä paremmin se hyödyttää myös yhteiskunnan kokonaistaloutta. Puutalot tuovat mukanaan varmasti enemmän työllisyyttä kuin vessapaperi.

Suurin osa suomalaisten omakotitaloista rakennetaan puusta, mutta kerrostaloista vain pieni murto-osa. Puuta hyödynnetään myös julkisessa rakentamisessa valitettavan vähän. Se on sääli, koska puu on rakennusmateriaalina hyvä ilmastolle ja ihmiselle. Sisäilmaongelmat ovat aikamme suuri murheenkryyni, ja olen saanut itsekin puida niitä myös toimissani luottamushenkilönä.

Tässä voitaisiin oppia paljon eritoten Pudasjärveltä, jossa ollaan edelläkävijöitä asiassa. Sielläkin huono sisäilma oli todellinen vitsaus esimerkiksi koulurakennuksissa. Koillismaan päättäjät olivat sisäilmaongelmien painittuaan viisaita ja päättivät rakentaa hirsikampuksen, johon asetuttuaan oppilaiden ja henkilökunnan sisäilmaoireilut ovat helpottaneet. Perinteet nostettiin kunniaan ja paikallinen yritys Kontiotuote hoiti homman kotiin. Hienoa! On hyvä mainita, että hirsirakennuksena se on myös energiatehokas betonitaloihin verrattuna.

Lisäksi hirsitaloon hiili on sidottuna parhaimmillaan satoja vuosia ja keskimäärin hirsitalon rakenteet rakenteet sitovat saman verran hiilidioksidia kuin auto tuottaa hiilidioksidia 400 000 kilometrin matkalla. Helsingissäkin on herätty puurakentamiseen julkisella puolella, kun Lapinmäen päiväkoti on tehty massiivipuisista clt-elementeistä. Puurakentamisen lisääntymistä muuallakin Suomessa voidaan tukea myös monella tapaa kaavoittamalla ja tonttipolitiikalla. Kunnilla on kaavoitusmonopoli,  joten meillä päättäjillä on valta tässä asiassakin.

Kun metsää hakataan, niin korjattu puu tulee käyttää vastuullisesti. Kaikki puu ei tietenkään käy rakentamiseen, ja Suomessa tehdään esimerkiksi paperia vastaisuudessakin. Puulla lämpeneviä kiukaitakaan ei kukaan EU:ssakaan ole kieltämässä erilaisista uutisankoista huolimatta. Selvää kuitenkin mielestäni on, että painopistettä tulisi hivuttaa korkean arvonlisän puolelle. Niihin panostamalla voimme taata ilmastolle ja duunarille mahdollisimman hyvän tulevaisuuden.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. ”On hyvä mainita, että hirsirakennuksena se on myös energiatehokas betonitaloihin verrattuna.”
    Hah, hirsiseinä päästää ja saakin päästää määräysten mukaan lämpöä harakoille monta kertaa sen mitä muut seinät. Eli onpas todella energiatehokas. Mutta niinhän sitä sanotaan, että kun on varaa rakentaa monia muita ratkaisuja kalliimpi hirsitalo, niin silloin on myös varaa sitä lämmittää, vaikka kuluttaakin enemmän.