Seuraava hallitus aktiivimallia kumoamaan

0

Tällä eduskunnalla olisi vielä keskiviikkona ollut mahdollisuus heittää historian roskakoppaan työttömyysturvan vihattu leikkuri, jota myös aktiivimalliksi kutsutaan. Toisin kuitenkin kävi, koska hallituspuolueiden äänillä äänestettiin nurin sen kaatamista koskeva kansalaisaloite toisessa käsittelyssä. Kun asiasta keskusteltiin eduskunnan suuressa salissa muutama viikko sitten, sitä oli aluksi puolustamassa vain kaksi(!) hallituspuolueen edustajaa, ministerit Mattila ja Lindström. Äänestykseen kuitenkin tuli keskiviikkona paljon isompi joukko, kun ei tarvinnut puhua mitään. Ehkä sekin kertoo jotain.

Aktiivimalli on ruumillistuma Sipilän hallituksen politiikasta, jossa keppi on ollut tärkeämpi kuin porkkana. Aktiivimalli ujutettiin viekkaudella ja vääryydellä lävitse sen jälkeen, kun pääministeri Sipilä oli luvannut kiky-sopimuksen katkeran kalkin juoneelle ay-liikkeelle, ettei leikkauksia työttömyysturvaan enää tulisi. Aktiivimalli on kohdistunut erityisesti pitkäaikaistyöttömiin, osatyökykyisiin ja ikääntyneisiin työttömiin. Se voi leikata ihmisen työttömyysturvaa, vaikka olisi kuinka aktiivinen. Viime vuoden lopun tietojen mukaan aktiivimalli oli leikannut jopa 160 000 ihmisen työttömyysturvaa. Se on kaiken kaikkiaan erittäin kohtuuton ja ihmisiä eriarvoistava järjestelmä.

Aktiivimalli voidaan kuitenkin saada nurin jo puolentoista kuukauden kuluttua eduskuntavaalien koittaessa. Vasemmistoliitto kuin myös SDP ovat sitoutuneet kumoamaan aktiivimallin päästessään hallitukseen. Ne eivät varmasti ottaisi myöskään käyttöön aktiivimalli kakkosta, joka ajoi tänään toivottavan pysyvällä tavalla karille. Työministeri Jari Lindström oli pettynyt siihen, ettei työhakupakkoon velvoittava järjestelmä edennyt. On kovin kummallista, että jonkun mielestä moinen hakemuspumppaussysteemi olisi johtanut työpaikkojen syntyyn. Pikemminkin monissa yrityksissä olisi todennäköisesti jätetty laittamatta työpaikkoja julkiseen hakuun, mikä taas vähentäisi monen työllistymismahdollisuuksia.

Aktiivimallin kumoamisen tulee mielestäni olla kynnyskysymys Vasemmistoliiton hallitukseenmenolle. Se on osoitus epäoikeudenmukaisuuksista, joista on ehdottomasti päästävä eroon. Emme varmastikaan saa kaikkia tavoitteitamme lävitse mennessämme valtioneuvostoon, mutta aktiivimallin jättämisen historiaan tulee olla yksi niistä.

JAA