Pikavippi on sikavippi

1

Pikavippiyritysten toiminta on kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttöä. Tämä on nähty jälleen kerran uutena käytäntönä, jossa luottotietonsa menettäneille tarjotaan ”takaajalainaa”. Siinä pikavipin taannut joutuu maksamaan sen takaisin, mikäli velallinen ei itse siitä suoriudu. Erityisen kieroa kuviossa on se, että laki luottotiedottomien lainottamisen kiellosta kierretään maksamalla pikavippi takaajalle.

Pikavippibisneksen pyörittäjät ovat siis keksineet keinon vetää myös rahaongelmiin joutuneen läheiset entistä pahemmin mukaan vaikeuksiin. Toivottavasti tällainen toimintamalli lopetetaan mahdollisimman pian. Kyseessä on todellinen sikavippi, mutta se on vain yksi osoitus pikavippibisneksen raadollisuudesta. Pikavipeillä tehdään erittäin kovat rahat ja esimerkiksi muutama vuosi sitten alan suurimmissa yrityksissä sijoitetun pääoman tuotto on voinut olla jopa 200 prosenttia. Tämä on aivan satumainen lukema, joista moni bisnesmies on erittäin kateellinen. Se on tahkottu laillistetulla ryöstöllä, jossa hankaluuksissa olevilta ja ylivelkaantuneisuuteen ajautuvilta ihmisiltä kiskotaan rahat pois.

Pikavippibisneksen saattaminen kuriin tulee saattaa entistä tiukempaan vauhtiin tulevalla vaalikaudella. Oikeusministeri Antti Häkkästä saattaa periaatteessa kiittää siitä, että hän on tarttunut ongelmiin ja asiaa koskevaa lainsäädäntöä on eduskunnassa. Pikavippien mainontaa on laitettava suitsiin, ja niiden markkinomisen kieltoa koskevan lakialoitteen allekirjoitti hienosti 121 kansanedustajaa. Ennen tämän toteutumista jokainen mainoskanava printtilehdistä netti- ja ulkomainontaan on täynnä pikavippiserenadeja.

Pikavippien markkinoinnin kahlinta lainsäädännön keinoin ei yksin riitä ratkaisemaan ongelmaa. Kaikista parasta olisi painaa korot niin alas, että koko toiminnan taloudellinen mielekkyys häviäisi. Esimerkiksi juuri yllä mainitussa ”takaajalainassa” todellinen vuosikorko on 49,9%. Se on mielestäni kiskontaa.

Pikavippiyritysten toimintaedellytyksiä on vähennettävä myös julkisen sektorin omin toimin. Suomeen on luotava myös nykyistä paljon kattavampi sosiaalisen luototuksen järjestely, joka tulee viedä lävitse koko kunta- tai mahdollisesti syntyvän maakuntakentän. Monet kunnat tekevät myöntävät jo sosiaalisia luottoja, mutta mahdollisuus niihin on vielä varsin tuntematon suuren yleisön parissa.

Sosiaalisen luoton avulla voi saada luottoa arjen äkillisiin tarpeisiin. Sellainen voi olla vaikka pyykinpesukoneen hajoamisen myötä tullut tarve hankkia uusi. Sosiaalinen luottokin on maksettava takaisin, mutta korot ovat paljon kohtuullisemmat ja julkisen sektorin kanssa voi neuvotella esiin nousevista haasteista varmasti paremmin kuin veroparatiiseihin paikantuvien pikavippikonsernien kanssa.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Tämäkin asia korjaantuu äärimmäisen helposti jos vain tahtoa riittää. Ratkaisu on se, että pannaan setelipainokone täysille ja painetaan satasia yötä päivää. Nämä rahat laitetaan Oulun torille katetulle siirtolavalle. Siitä saa hakea jos puuttuu ja siihen saa tuoda jos on liikaa.

    Todennäköistä tietenkin on, että alkuvaiheessa ottolainauspuoli korostuu. Mutta kun kodeissa alkaa olla rahaa esim. Muutenkin alimitoitettujen Keittiöiden lattioilla niin että seteleitä pitää lantatalikolla lapioida tieltä pois kun jääkaapilla käy, niin alkaa voittaa ajatus seteleidenkin kierrättämisestä.

    Muutenkin lainakorko käsitteenä alkaa olla jo vanhentunut. Pankkienkin lainojen kysyntä kasvaisi huimasti ja Euroopan keskuspankilta tulisi lisäboonuksia jos korkopolitiikkaa Suomessa muutettaisiin siten, että lainan antanut pankki maksaisi korkoa lainanottajalle alkuun vaikka esim. 8 % p.a.