Bisnesusko sammuttaa valot Raahen leikkaussaleista

0

Toimivia asioita ei kannata lähteä rikkomaan. Valitettavasti näin kuitenkin tehdään Raahen sairaalan suhteen. Hallituksen asetuksen ja terveydenhuoltolain nojalla Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on pakotettu aloittamaan sitä koskevat yt-neuvottelut nukutuksessa annettavien leikkaustoiminnan lopettamiseksi. Viime vuonna Raahessa tehtiin 1600 leikkausta, jossa potilas nukutettiin tai puudutettiin laajasti.

Laajamittainen toiminta ajetaan alas, vaikka sairaanhoitopiirin mukaan hoidossa ei ole ollut ongelmia. Hyvältä hoidolta ja ihmisten auttamiselta pyyhkäistiin pohja päätöksillä, joiden tosiasiallinen tausta on jo hallitusohjelmassa linjatuissa 350 miljoonan euron säästöissä erikoissairaanhoitoon.

Ne ovat näkyneet myös pohjoisessa kouriintuntuvalla tavalla. Raahen leikkaustoiminta ja Oulaskankaan synnytykset ovat tästä rankimmat esimerkit. Sote-palveluiden ei tule olla mikään muuttumaton monotoliitti, mutta nykyinen suunta on mielestäni erittäin huolestuttava. Pidän sitä surullisena myös maakunnan keskuskaupungin asukkaana, OYS:n työntekijänä ja poliittisena toimijana. Oulunkin ulkopuolella on elämää ja sote-palveluita tarvitsevia ihmisiä.

Leikkauksia on leikattu alueellistamisen nimiin vannovan keskustan johdolla. Sen joukkoihin kuuluu myös paljon hyviä ihmisiä, jotka tekevät pyyteetöntä ja hienoa työtä pohjois-pohjalaisten puolesta. Valitettavasti tällä hallituskaudella puolueesta on noussut esiin lähinnä tänään pankinjohtajaksi siirtymisestään ilmoittaneen Anne Bernerin ja kempeleläisen yrityspomo Juha Sipilän ääni. He puolestaan vaikuttavat kuuntelevan lähinnä pääomasijoittajia ja kassakoneen kilinää. Työn lopputulemat ovat olleet sen mukaisia.

Suunta voidaan kuitenkin kääntää tulevissa vaaleissa. Nyt on iskettävä stoppi myös erikoissairaanhoidon keskittämiselle ja siihen suunnattaville kohtuuttomille säästöille, koska tällä tahdilla Raahen ja Oulaskankaan koko toiminnan ylle nousee jossain vaiheessa tummia pilviä. Keskeistä on myös laittaa koko valtakunnan sote-uudistus uuteen uskoon niin, että sote-palvelutuotanto, niiden integraatio ja saatavuus voidaan taata ympäri maakunnan. Tämän puolesta Vasemmistoliitossa teemme kovasti töitä.

JAA