Irtisanotaanko Pohjois-Pohjanmaalta 700 sairaanhoitajaa vai lopetetaanko pelastustoimi?

1

Hallitus on ilmoittanut tavoittelevansa sote- ja maakunta-uudistuksellaan kolmen miljardin euron säästöjä. Sama lukema on isketty valtiovarainministeriön virkamiesten puheenvuoroon, jolla he pohjustavat poliittista keskustelua. Silti sote-uudistuksen uskotaan kasvattavan julkisen talouden menoja noin miljardilla eurolla vuodessa muun muassa Kuntaliiton arvion mukaan. Siitä huolimatta menoleikkaukset ovat erittäin todennäköisiä hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa. Miksi?

Paholainen asuu nimittäin rahoituksessa. Sitä suunnitellaan leikattavaksi lainsäädännössä mekaanisesti raa’alla tavalla. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalle kaavaillaan 35-70 miljoonan euron sopeutustarvetta. Tälle antaa mittaluokan se, että yksin 35 miljoonan sopeutus vastaisi esimerkiksi 700 sairaanhoitajaa, koko tulevan maakunnan pelastustoimea tai noin 10 000 asukkaan kunnan sote-budjettia. Nämä tiedot löytyvät Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja soteuudistuksen poliittisen seurantaryhmän kokouksen esityslistan liitteistä.

Tulevassa maakunnassa ei tietenkään toteutettaisi leikkauksia noin yksioikoisesti, vaan höyläyksiä tehtäisiin hyvin monesta paikasta. Mutta sairaanhoitajien ja palo-autojen määrä voisi joka tapauksessa vähentyä. Maakunta- ja sote-uudistukseen kaavailtu valtion suora rahoitus on pirullinen kiristysruuvi tulevien maakuntapäättäjien kannalta, koska vetämällä rahahanat kiinni valtio voisi pakottaa maakunnat leikkaamaan palveluitaan erittäin rankasti. Verotusoikeutta kun ei maakunnille ole suunniteltu, ja liikkumavaraa olisi asiakasmaksujen lisäksi lähinnä palveluiden tason ja laadunkin leikkaamisessa. Sote-palveluita siirtyisi valinnanvapauslakien myötä entistä enemmän Esperi Caren, Attendon ja Mehiläisen kaltaisten monikansallisten konsernien hoidettavaksi. Niiden työn jäljestä esimerkiksi hoivakotien puolelta voi lukea vaikka täältä, täältä ja täältä. Ei kovin humaania toimintaa ainakaan minun mielestäni.

Sipilän sotemaku on aivan selkeästi varsinkin julkisia palveluita alasajava uudistus myös Pohjois-Pohjanmaalla, jos asioista puhutaan niiden oikealla nimellä. Jo PoPSTER-hankkeessa kaavailtiin maakuntien vuodeosastojen massasulkemista, eikä vauhti ole kuin kiihtymään päin. Hallituspuolueiden edustajilta toivoisikin nyt rehellisyyttä siinä, ettei heidän kaavailemansa uudistus kauniista puheista huolimatta paranna palveluita, vaan kaikkea muuta.

Toisista syistä johtunut Oulaskankaan synnytysosaston lopettaminen on palveluverkon alasajolle vain alkusoittoa. Tarkasteluun tulee varmasti vielä palvelulupaus eli mitä palveluita ihmisten on ylipäätään mahdollista saada julkiselta sektorilta. Leikataanko enää tulevaisuudessa ikäihmisten syöpiä tai polvia, ja saavatko alkoholistit vain kärvistellä omissa liemissään? Jää nähtäväksi.

Rahoitusongelmat ovat muuten vielä vaikeammat muihin Pohjois-Suomeen mahdollisesti muodostuvissa maakunnissa. Esimerkiksi Lapissa lakisääteiset palvelut maksaisivat 855 miljoonaa euroa, mutta rahaa niihin on luvassa vain 750 miljoonaa euroa hallituksen rahoituslakiesityksen mukaan. Lappi on näillä nuoteilla erittäin kovassa pakkoraossa. Tilanteen eteneminen nykyisten askelmerkkien mukaan johtaisi siihen, että Lapin maakunnasta tulisi muutaman vuoden kuluttua osa Pohjois-Pohjanmaata. Jos maakunta ei nimittäin pysyisi budjettiraameissa, pakkoliitokset kuuluvat myös kuvioon. Saattaisi utsjokelaisillekin olla aikamoinen urakka omaksua pohjois-pohjalainen maakuntaideentiteetti, mutta vielä isompi työ olisi mennä palveluiden perään entistä kauemmaksi.

Itse en tosin lähtisi lyömään vetoa Sipilän soten toteutumisen puolesta. Hallituksella on suunnitelmalleen vain yhden kansanedustajan enemmistö. Lisäksi Petteri Orpon lupaus antaa puolueensa edustajille vapaat kädet asian suhteen taisi lyödä viimeisen naulan tähän arkkuun. Ja tänään tulleet uutiset, jonka mukaan vanhustenhoivan ongelmat romahduttivat kokoomuksen kannatuksen, eivät taida lisätä intoa ajaa läpi uudistusta, joka hyvin todennäköisesti toisi lisää esperöintiä ikäihmisten palveluihin. Esperi Caren jättänyt toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni kun uumoili valinnanvapauden tuplaavan heidän markkinansa. Ja saattaapa jo perustuslakivaliokunnan lausunto vetää tulpan pois Sipilän sotemaku-veneestä.

1 KOMMENTTI

  1. Joo, sanoo kansalaiset häissään. Sipilän bisneskakkara-ajattelu johtaa koko maakunnan samaan kierteeseen missä mm. Oulunsalo jo on. Oulunsalostahan lopetettiin Alkon myymälä kun se ei kannattanut mikä johtui siitä kun sen äkäiset myyjät ei ottaneet vastaan pikkupoikien keräämiä tyhjiä kaljapulloja ja koska samat pojat ei ostaneetkaan tilalle täysiä pulloja.

    Tuhoisa Kierre syntyy siitä, että kun paloautot vähenee, tilanteen korjaamiseksi säädetään laki joka sallii tulitikkujen myynnin vain 1 puntti/viljelty peltohehtaari/year. Tämä prosessi taas kiristyessään johtaa tulitikkuteollisuuden hitaaseen mutta varmaan kuihtumiseen ja edelleen haapatukin pinokuutiometrihinnan romahdukseen, mutta eihän Juhan kaverit niitä tehtaita eikä haavikoita omista ?