Varhaiskasvatus on parasta mielenterveystyötä

1

Oulun kaupunginhallituksen tuore linjaus pienentää varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ansaitsee erittäin suuren kiitoksen. Päätös meni läpi yksimielisenä, joten valtuuston uskoisi hyväksyvän päätöksen ilman suurempia riitoja.

Varhaiskasvatukseen satsaaminen on erittäin tärkeä ja pitkäjänteinen päätös. Elämän varhaisina vuosina syntyy kaikki olennainen pohja tulevaa ihmisyyttä varten. Jos ihmisen elämän alkupäässä hommat menevät ns. takamukselleen, ei jatkossakaan ole todennäköisesti helppoa. Vuosien mittaan ongelmat usein kasautuvat ja hankaloituvat. Asiasta on erittäin paljon tutkimusnäyttöä.

Suomalaisten lasten henkinen hyvinvointi on nimittäin koetuksella. Tuoreiden tietojen mukaan lähes 100 000 lasta kärsii erilaisista mielenterveysongelmista maassamme. Luvun soisi herättävän kaikki päättäjät maassa, jossa tunnetusti tuskaillaan samaan aikaan aina vain alhaisempien syntyvyyslukujen kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki. Esimerkiksi jo peruskoululaisilla on huomattavia vaikeuksia luku- ja kirjoitustaidossa, jotka paljastuvat karusti esimerkiksi ammattiopintojen alkusuoralla. Kuluvalla viikolla Kaleva uutisoikin muun muassa ns. negatiivisten keskeyttämisten määrän noususta Oulun seudun ammattiopistossa. Itselleni asia ei tullut yllätyksenä, koska OSEKK:n luottamushenkilönä asiaa on pidetty erittäin hyvin esillä kokouksissamme.

On syytä huomata, että kaikkia varhaiskasvatukseen liittyviä pulmia ei vielä korjattu kaupunginhallituksenkaan linjauksilla. Esimerkiksi ei ole vielä olemassa polkua siihen, että subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan myös kaupungissamme. Sen sijaan tulevien eduskuntavaalien jälkeen tähän(kin) asiaan saatetaan palata, jos ja kun hallitusvalta vaihtuu Suomessa. Myös mielenterveyspalveluihin tarvitaan erittäin suuret satsaukset, kuten kansanedustaja Hanna Sarkkinen toisaalla viisaasti esittää.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Oikeanlainen varhaiskasvatus on tärkeää. Mutkia ei kuitenkaan ole syytä vetää suoriksi. Ennen päiväkodeissa kannustettiin lapsia menestymään ahkeruudella koulussa. Nyt päivähoitoa on arvosteltu siitä, että ”tädit leikkivät opettajia”. Oppilas jatkaa sitten samaa leikkipedagogiaa yläasteelle saakka. Tulokset näkyvät Pisa-tutkimuksissa.
    Tämä on esimerkki siitä, että myös väite jonkin asian esittäminen ”parhaana mielenterveystyönä” on naiivi ja aika populistinen. Asiat ovat aina paljon monimutkaisempia.