Aidot ääripäät löytyvät eriarvoisuuden ongelmasta

0

Suomessa on puhuttu viime vuosina paljon ääripäistä. Kyseinen keskustelu on ollut varsin kummallista, koska maahanmuuttoasioissa on vain yksi rasistinen ääripää. Sen sijaan nuorten keskuudessa on aito ääripäiden välinen ongelma. Osa nuorista voi todella hyvin ja osa todella huonosti. Tosin hyvinvointia ei ymmärrettävästi kukaan halua keneltäkään pois.

Polarisaation ongelma kuitenkin todistettiin taas tänään julkistetussa THL:n tutkimuksessa, jossa osoitettiin vuonna 1997 syntyneistä nuorista jopa viidenneksen saaneen lääkärin asettaman mielenterveysdiagnoosin. Heitä oli jopa puolitoista kertaa enemmän kuin vastaavassa vuonna 1987 syntyneistä tehdyssä tutkimuksessa.

Yhtä lailla tänä vuonna 21 vuotta täyttäneistä nuorista jopa kuusi prosenttia on ollut sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Luku on tuplaantunut vuoden 1987 verrokki-ikäluokkaan vertailtaessa. Ei enää mikään mitätön pienryhmä.

Samassa tutkimuksessa todettiin hyvätuloisten vanhempien lasten menestyvän paremmin koulussa kuin köyhien. Ja erityisesti tytöt klaaraavat lukunsa paremmin. Samaan aikaan varsinkin pojat joutuvat vaikeuksiin lain kanssa, kun viidennes ikäluokasta 1997 on saanut rangaistusmääräyksen.

Vastaavia esimerkkejä kyseisestä hienosta tutkimuksesta voisi poimia vaikka kuinka paljon. Tutkijat ovat tehneet myös varmasti erittäin asiallisen havainnon siitä, kuinka suuri osa nuorista voi aidosti erittäin hyvin.

Samanlaisia tuloksia tulee muualtakin, koska esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n mukaan noin 15 prosenttia perheistä on aidossa taloudellisessa ahdingossa. Kaikille ei ole itsestäänselvää (kuten allekirjoittaneen kaltaiselle keskituloiselle) ostaa noin vain lapselleen uusi talvihaalari.  Köyhyys on ylisukupolvinen ongelma ja vahingoittaa tulevaisuuden näkymiä jo pienestä pitäen.

Suunta on käännettävä. Kaikki mahdolliset panostukset on Suomessa laitettava eriarvoisuuden poistamiseen ja jo ennaltaehkäisyn tasolla. Toki ”korjaaviin” palveluihin (kuten psykiatriseen erikoissairaanhoitoon) on myös suunnattava aidot resurssit, mutta ennen kaikkea on taattava kunnollinen perusturva, mahdollisuus harrastaa jokaiselle lapselle ja nuorelle ja laadukas varhaiskasvatus sekä peruskoulu. Myös vanhemmuutta on tuettava vahvasti itse kunkin yksilölliset tarpeet huomioiden. Ja niin edelleen.

Keskeistä on se, että emme tarvitse ääripäiden vaan hyvinvoinnin kasvamista. Sen edistämisessä meillä poliitiikassa mukana olevilla on erittäin iso pala purtavaksi.

JAA