Meri-Toppila ei ole Veri-Toppila

1

Helsingin Sanomissa mehusteltiin toissapäivänä allekirjoittaneen kodin läheisyydessä sijaitsevan Meri-Toppilan asioilla. Tiesin toki aluetta joskus kutsuttavan Veri-Toppilaksi, vaikka tokihan tämä nimitys ei vastaa omaa kokemustani siitä. Vierailen itse usein alueella asuvien ystävieni luona tai lenkkeilemässä alueen puistoissa. Vaikka Meri-Toppilassa on usein rauhallista, joskus elämän nurjemmat puolet saattavat näkyä siellä selvästikin.

Hesarin jutussa jäi muuten mainitsematta, että Meri-Toppilassa on myös ollut EM-kisat aivan muutama vuosi sitten. Eivätkä kyseessä olleet mitkään lestinheiton tai suonensisäisten huumeiden käyttöskabat, vaan frisbeegolfin kansainväliset merkkikisat. Joten Meri-Toppilallakin on monet kasvot, joista kertovat myös Hesarin sinällään asiallisesti esiinnostamat kulttuurikuviot.

Sinällään Meri-Toppilassa kuten monessa muussakin oululaisessa lähiössä on paljon sosiaalisia ongelmia. Päihteiden ongelmakäyttö, pienituloisuus ja kokonaisvaltainen syrjäytyminen eivät muuksi puhumalla muutu. Mutta lähiöiden tulevaisuuden ei tarvitse olla niin synkkä. Yksinkertaisinta on esimerkiksi sekoittaa fiksusti vuokra- ja omistusasumista keskenään, kuten omalla asuinalueellani Toppilansalmessa on tehty.

Esimerkiksi omistusasuntomme vieressä on paljon Oulun kaupungin vuokra-asuntoyhtiön Sivakan kerrostaloja. Seutu on kaikkiaan hyvin rauhallinen, jollei ota huomioon salueen lukuisilla rakennustyömailla käyvää myllerrystä. Meri-Toppilassakin on myyty vuokra-asuntoja omistusasunnoiksi ja sen kylkeen nousee Ranta-Toppilan pientaloalue. Alueen kasvot kehittyvät.

Tämä ei toki yksin riitä Meri-Toppilan sosiaalisten ongelmien korjaamiseen. Alueen tulevaisuutta kohentavien ratkaisujen ei tarvitsisi toki olla kaikista perinteisimpiä. Esimerkiksi liikkuvat päihdehuoltopalvelut, kouluissa ja urheiluseuroissa tehtävä työ ylisukupolvisen syrjäytymisen estämiseksi, asukkaiden osallistaminen omaa arkeaan koskeviin asioihin, alueen yleisen viihtyvyyden parantaminen esimerkiksi puistojen parantamisen myötä ovat osittain jo käytössä olevia kuvioita. Tosin ne tarvitsevat resurssit toimiakseen, ja tässä julkinen sektori voi tehdä paljon. Ja isot rakenteelliset ratkaisut esimerkiksi sosiaaliturvan kehittämisen suhteen ovat luku sinänsä. Keskeisintä on huomata, että Meri-Toppila ei loppuviimein ole Veri-Toppila.

Lähiöidenkin asioihin voi muuten vaikuttaa tulevissa eduskuntavaaleissa. Meri-Toppilan kattavan Toppilan äänestysalueen äänestysprosentti ei ollut kovinkaan korkea esimerkiksi viime kuntavaaleissa. Vain 48% alueen äänioikeutetuista kävi äänestämässä, kun koko Oulun äänestysprosentti oli 56%. Lähiöiden äänen soisi kuuluvan paljon vahvemmin, koska niin Meri-Toppila, lapsuuteni Rajakylä ja moni muu oululainen ja suomalainen lähiö ovat ennenkaikkea ihmisten kotiseutuja. Tulevalla vaalikaudella soisikin puututtavan sosiaalisten haasteiden lisäksi myös lähiöiden laajoihin peruskorjaustarpeisiin, koska erittäin moni 70-luvun kerrostalo alkaa kääntymään käyttökaarensa loppuun ilman mittavia rahallisia satsauksia.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Veri Toppila on menetetty alue tyystin. En sitä tuttuani unhoida koskaan, joka syyttä siellä tapettiin. Siellä käydessäni. Omistusasuntojen hintoihin se heijastuu. Eihän juopon-Narkin- tai ilotytönkää maine lähde, jos sen kerran saat. Rajakylä maineen on vain kaksi katua tuoneet. Jos niitä ei olisi -70 luvulla tehty, olisi loistava paikka. Kait päättäjillä on tullut älliä, että entisiä virheitä ei toisteta Toppilansalmessa. Aika näyttää.