Hoitajakäyntien asiakasmaksut lisäisivät eriarvoisuutta Oulussa

0

Maanantaina julkistettuun kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen Oulun tulevan vuoden budjetiksi sisältyy paljon kauniita sanoja. Siinä puhutaan moneen otteeseen esimerkiksi eriarvoisuuden ongelmasta ja ennaltaehkäisevien palveluiden merkityksen tärkeydestä.

Päivi Laajalan budjettikirjan tylyt luvut kertovat kuitenkin raadollisemmasta näkökulmasta. Esimerkiksi uutena asiana esitettävät akuuttivastaanoton hoitajakäynnistä perittävät 11,40 euron asiakasmaksut olisivat omiaan lisäämään terveyseroja ja taloudellista epätasa-arvoa Oulussa. Julkisia terveyspalveluita käyttävät erityisesti työttömät, lapsiperheet ja eläkeläiset, jotka ovat keskimäärin muutenkin taloudellisesti haastavammassa asemassa kuin esimerkiksi työterveyspalveluiden piirissä olevat ihmiset.

Lähdettäessä hoitajamaksujen perintään Oulu kulkisi vastavirtaan verrattuna esimerkiksi Helsingin kaupunkiin, joka on poistanut laajan poliittisen yhteisymmärryksen siivittämänä terveyskeskusmaksut lääkärissäkin käynnistä jo vuonna 2013. Tämä edistää aidosti kansanterveyttä ja sen pitäisi olla myös Oulun (ja mahdollisesti tulevan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan) linja! Hintakaan tälle ei ole kohtuuton, koska jos maksut lääkärin terveyskeskusvastaanotolla poistettaisiin, se maksaisi koko Suomessa vain 40 miljoonaa euroa ja säästäisi itsensä loppuviimein takaisin raskaamman hoitotarpeen laskiessa.

Mutta sen sijaan Oulussa kaavaillaan otettavaksi lisää rahaa juuri pienituloisten taskuista. Kun myös hoitajan vastaanotolla käymiseen luodaan taloudellinen kynnys, eivät pienituloiset hakeutuisi välttämättä niillekään. Sairauksien ja vaivojen kanssa sinniteltäisiin entistä pitempään kotona. Tämä johtaisi todennäköisesti siihen, että hakeuduttaessa hoitoon olisivat vaivat usein erikoissairaanhoitoa vaativia. Ja se ”lysti” vasta kallista onkin. Tuli sote-uudistus tai ei.

Yksinomaan elämäntapaohjauksella usein ehkäistävissä oleva tyypin II diabetes maksaa vuosittain koko yhteiskunnalle neljä miljardia euroa vuosittain. Ja juuri hoitajat voivat parhaiten tehdä tätä duunia. Ei tarvita erikoislääkäriä hoksauttamaan siitä, ettei rasvaista ruokaa kannata ahtaa älyttömiä määriä itseensä.

Joka tapauksessa Oulun kaupungin viranhaltijat ovat päättäneet budjetoida tulevalle vuodelle 800 000 euroa hoitajakäynneistä perittävistä asiakasmaksuista. Tosin samaan aikaan on todettava, että noiden kustannusten perimiseen liittyvä hallinnointi söisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä saatavia tuloja. Samaan aikaan yhä useampi pienituloinen joutuisi myös perintäkurimukseen.

Oulu ei voi taloudellisesti mitenkään huonosti. Esimerkiksi koko kaupunkikonsernia luonnehdittiin viime vuonna Kauppalehdessä olleessa analyysissä ”napakaksi kokonaisuudeksi, jota velka ei liiemmin paina.” Emme ole pelotteluista huolimatta perikadon partaalla, vaan myös koko valtakunnassa eletään talouskasvun aallonharjalla. Eikä ole kovin montaa viikkoa siitä, kun kaupunki teki yli 18 miljoonaa euroa ylimääräistä tuloa myymällä Technopoliksen osakkeet. Vaikka julkisia(kaan) rahoja ei saa tuhlata menemään, ei kaupunki niin kurimuksessa ole, että akuuttivastaanotoille pyrkiviltä pienituloisilta ihmisiltä tulisi lähteä nyhtämään yhtään senttiä lisää rahaa kaupungin kukkaroon.

Tulevina viikkoina käydään budjettineuvotteluita kaupungin lopullisesta talousarviosta. Toivon todellakin, että lopullisesta talousarviokirjasta jätetään pois muun muassa akuuttivastaanottojen hoitajamaksut. Näin on tehtävä, jos Oulun kaupungissa halutaan aidosti välittää pienituloisten tilanteesta ja ajatella myös kaupungin taloutta nokkaansa pidemmälle.