Ouluun tarvitaan nopeasti selviämishoitoasema

2

Maanantaina olleessa Oulun kaupunginvaltuustossa nähtiin varsin hämmentävä keskustelu syrjäytymisestä erään valtuutetun ”ihmisroska”-möläytyksen johdosta. Asia nousi esiin ohi esityslistan tavalla, jonka vähääkään oululaista päätöksentekoa seuraavaa tuntevat jo vallan hyvin. Asiaa on puitu muutaman ajan erittäin paljon ja hyvä niin. Ihmisarvoa halventanut puhe on tuomittu laajasti ja vaikeimmassa asemassa oleville on osoitettu ymmärrystä.

Samalla nousi esiin havahduttavalla tavalla hyväosaisten keskuudessa todennäköisesti yleinen ajatusmalli, jossa syrjäytyneistä puhutaan vain, kun he ovat kaikkien näkyvillä. Jos Isokadulla joidenkin havaitsemat päihteiden ongelmakäyttäjät olisivat pysyneet lähiöasunnoissaan, ei keskustelua olisi koskaan käyty ja Pihlajalinnalla olisi Oulussa aiempi toimitusjohtaja. Monet etuoikeutetut hyväosaiset ovatkin vieraantuneet tyystin siitä katujen ja kämppien todellisuudesta, jossa monet voivat erittäin pahoin. Kun jokin on poissa silmistä, se on poissa mielestä.

Nyt on kuitenkin aika lähteä tositoimiin päihdetyön resurssien kohentamiseksi ja tätä kautta päihdehelvetissä taistelevien ihmisten puolesta. Nostan tässä esiin vain yhden konkreettisen esimerkin, jota edistämällä saataisiin tilannetta asian suhteen parannettua. Ouluun on nimittäin pitkään ollut suunnitteilla selviämishoitoasema, jota ovat eri aloitteessaan esittäneet niin Kokoomus kuin Vasemmistoliitto. Se rauhoittaisi sinällään uusia toimintaresursseja kesällä saaneen Oulun seudun yhteispäivystyksen, mutta tarjoaisi humalan poisnukkumisen ohella myös mahdollisuuden esimerkiksi hoitoonohjaukseen.

Sinällään selviämishoitoasemasta on jo suunnitelmat sote- ja maakuntauudistuksen papereissa, mutta sen aloitusvuodeksi on kaavailtu aikaisintaan vuotta 2025. Tämä on aivan liian kaukana. Alkoholinkäyttö on polarisoitunut ja päihdeongelmaisia on entistä enemmän. Ne, jotka voivat pahoin, voivat todella pahoin. Siksi toivoisi selviämishoitoasemaa kiirehdittävän entisestään Oulun kaupungissa ja sairaanhoitopiirissä vaakalaudalla olevan sote-uudistuksen kohtalosta riippumatta.  Sen tarpeesta on aiemmin ollut laaja poliittinen yhteisymmärrys, joten soisi lähdettävän pikaisesti tuumasta toimeen.

JAA

2 KOMMENTTIA