Sosiaaliturvauudistus on valmisteltava koko eduskunnan yhteistyönä

2

Viimeistään kuluvan hallituskauden sote-sekoilut ovat osoittaneet, että kaikista pitkäkestoisimmat Suomen yhteiskuntaan vaikuttavat ratkaisut on valmisteltava kaikkien puolueiden yhteistoiminnassa.

Tällä hetkellä meille kaikille tärkeiden sote-palveluiden uudistus on jumittamassa kahden puolueen poliittiseen lehmänkauppaan, jossa toiselle on luvattu maakunnat poliittisen vallan pönkittämiseksi ja toiselle sote-palveluiden markkinaehtoistaminen bisnesväen lompakon täyttämiseksi. Tämä on osoittautumassa erittäin huonoksi ratkaisuksi niin palveluiden toimivuuden, niiden kokonaiskustannusten kuin ennen kaikkea ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

Sote-sopan porina jatkuu aivan varmasti myös tulevana vaalikautena nykyisen hallituksen lykättyä ison osan siihen liittyvistä asioista ensi keväänä valittavien päättäjien niskoille. Kaiken muun hyväksi käsittelyyn on tulossa myös kiistaton tarve uudistaa suomalaista sosiaaliturvaa. Se on tällä hetkellä hyvinkin byrokraattinen viidakko, jossa luoviminen vaatii vähintään kahta alan korkeakoulututkintoa.

Sosiaaliturvaa on valitettavasti leikattu kuluvalla hallituskaudella muun muassa indeksijäädytysten myötä, mutta myös sen muotoa on uudistettava tasokorotuksien tekemisen lisäksi. Kuluvalla hallituskaudella on toteutettu myös pienimuotoista perustulokokeilua. Vaikka käytännössä siitä saatavat opit voivat jäädä laihoiksi, on senkin tulokset hyödynnettävä mietittäessä jatkoa sosiaaliturvan uudistuksen suhteen.

Keskeisintä olisi mielestäni kuitenkin se, että vuosikymmenten ajaksi tehtävä sosiaaliturvauudistus valmisteltaisiin yhdessä niin oikeiston kuin vasemmistonkin toimesta, jotta eri poliittiset puolueet voisivat sitoutua siihen paremmin pitkiksi ajoiksi. Ei ole kestävää laittaa kaikkia palikoita uuteen järjestykseen neljän vuoden välein, varsinkin jos kyse on ihmisten perusturvasta.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Yhteistyötä ja -vastuuta todella tarvitaan. Kirjoittajalla hyvää, napakkaa perusasioiden erittelyä hallituksen väärin politisoimasta sote-uudistuksesta