Tehdään näkymätön näkyväksi!

0

Olen usein miettinyt omaishoitajia, keitä he ovat? He ovat ihan tavallisia ihmisiä; äitejä, isiä, vaimoja, miehiä, poikia, tyttäriä, siskoja, veljiä, ystäviä. He voivat olla saman katon alla asuvia, naapureita tai kaupungin toiselta laidalta omaisistaan huolehtivia. He voivat olla myös etäomaishoitajia, joiden vastuulla on satojenkin kilometrien päässä tärkeä läheinen. Jollakin omaishoitajan työ voi olla jo takana, toisilla matka on vasta alkamassa, usein ilman määräaikaa.

Omaishoitajat ovat heitä, jotka uskaltavat valita läheisensä hyvinvoinnin. Läheisen hyvinvoinnin valitseminen vaatii tahtoa, mutta myös huumoria, jotta jaksaa. Mitä kaikkea muuta tuon tahtomisen taakse kätkeytyykään? Toisen hyvinvoinnista huolehtiminen vaatii pitkää pinnaa. Se vaatii sitä, että on valmis ymmärtämään ja tukemaan, rakastamaan. Se on myös velvollisuuden tuntoa, jossa helposti oma itse ja omat tarpeet unohtuvat. Mutta ennen kaikkea se on toisen arvostamista ja välittämistä.

Toivon samaa myös omaishoitajille. Että he arvostavat ja välittävät itsestään, jotta jaksavat välittää läheisestään. Uskon siihen, että voit antaa rakkautta muille juuri sen verran kuin rakastat itseäsi. Sen vuoksi onkin tärkeää, että omaishoitaja on myös sen verran itsekäs, että ottaa aikaa itselleen, omille harrastuksilleen ja ystävilleen. Omaishoitajalla on oikeus niin normaaliin elämään kuin vain on mahdollista. Hänellä on oikeus saada rakkautta, oikeus nauraa ja iloita. Ennen kaikkea hänellä on oikeus olla oma itsensä.

Oulun seudun omaishoitajat ry täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Olemme 20 vuoden ajan tehneet näkymätöntä näkyväksi, auttaneet ja tukeneet heitä, jotka usein joutuvat taistelemaan oikeuksiensa puolesta, vaikka voimia ei olisi. Toteutamme vuoden 2018 aikana 12 tahtoa- kampanjan yhdessä Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n ja Joensuun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kanssa, joilla on myös 20-vuotisjuhlavuosi. Kampanjamme tarkoituksena on tehdä näkymätön näkyväksi –kertoa suoraan ja mutkattomasti mittaamattoman tärkeästä työstä. Työstä, jota yhteiskuntamme ei vieläkään oikein tajua.

Minnamaria Salminen

Toiminnanjohtaja, Oulun seudun omaishoitajat ry

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.