Saanko luvan – liikkua yhdessä?

0

Iloinen puheensorina kuuluu pukuhuoneesta liikuntasalin puolelle, kun saavun paikalle. Kohta jo hymyilevät kasvot toisensa jälkeen tervehtivät ja kertovat kuulumisiaan. ”Teuvo ja Raisa ei tännää sitte tuukkaa”, huikataan ringistä. Ohjaajana ilahdun – en siitä, että kyseinen pariskunta ei pääse tänään mukaan – vaan siitä, että osallistujat ovat tutustuneet toisiinsa niin, että pitävät yhteyttä keskenään sekä liikuntaryhmään että moniin muihinkin asioihin liittyen. He ovat löytäneet itselleen vertaistukea – ystäviä. Näitä ihmisiä yhdistää se, että he ovat eläkkeellä olevia pariskuntia, joista toisella puolisoista on muistisairaus ja se, että he ovat tulleet mukaan Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Lähelläsi-hankkeen Musiikin tahtiin -liikuntaryhmään.

Olemme onnekkaita, koska olemme saaneet ryhmän käyttöön kaupungilta hyvän liikuntasalin. Siellä on hyvä valaistus sekä runsaasti tilaa liikkua. Tuolit ovat käytössä tarvittaessa ja kokoontumiselle sai varattua riittävän pitkän ajan. Tila on melko häiriötön ja ruuhkaton. Erityisen tärkeänä osallistujat pitävät mahdollisuutta avustaa puolisoitaan pukuhuoneessa. Tällaisen mahdollisuuden puuttuminen voi tuoda haasteen tai jopa esteen mieleisen liikunnan harrastamiselle muistisairaalle ja läheiselle. Uimahalleissa tämä on todettu selkeäksi puutteeksi. Ei ole muutenkaan yksiselitteistä, miten mahdollistetaan muistisairaan ihmisen osallistuminen kodin ulkopuoliseen toimintaan, mutta tukea ja erityishuomiota tarvitaan.

On sykkeen kohotuksen aika ja Ann Christine laulaa meille ”Mennään tanssimaan”. Ja mehän tanssimme twistaten kukin tyylillään. Tämä, jos mikä saa heittäytymään hetkeen, pitämään hauskaa ja siirtämään arkiset askareet sekä murheet toviksi syrjään. Musiikki herättää tunteita ja muistoja. Aivot piristyvät rytmeistä sekä liikesarjojen ja luovan liikkeen tuottamisesta. Tämä lisää sekä mielen että kehon hyvinvointia. Yhdessä liikumme itsekseen, pareittain ja piirissä. Jokainen liike on oikea. Jokainen saa osallistua omien voimavarojensa mukaan.

Musiikin tahtiin -ryhmä on muutakin kuin liikuntaryhmä. Liikunnan tuomien hyötyjen lisäksi osallistuminen yhdessä puolison kanssa tukee parisuhdetta ja auttaa jopa löytämään uusia tapoja keskinäiseen vuorovaikutukseen muuttuvassa arjessa. Samankaltaisessa tilanteessa olevat osallistujat saavat toisiltaan tietoa ja tukea. Porukan yhteinen ymmärrys toistensa arjen haasteista tuo lohtua, jaksamista ja jopa konkreettista apua arkeen. Ryhmässä voi olla oma itsensä ja nauttia hetkestä sallivassa ja turvallisessa ympäristössä. Eräs osallistuja sanoikin, että ”on niin hyvä, ku kaikki tietää mistä on kyse, ei tartte selittää ja sitte voijjaan auttaa toisia, kattoa vähä perrään”.

fysioterapeutti
Minna Kangas
Oulun Seudun Muistiyhdistys ry, Lähelläsi-hanke

Tervetuloa mukaan Lähelläsi -hankkeen pariskunnille järjestämään monipuoliseen toimintaan. www.osmy.fi/lähelläsi

 

 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.