Riskittä Reissussa -hanke edistää suomalaisten Venäjällä matkailevien miesten seksuaaliterveyttä

1

 

Tästä se alkaa! Riskittä Reissussa -hanke on pyörähtänyt käyntiin. Riskittä Reissussa on Hiv- säätiön kolmivuotinen hanke, joka on sosiaali -ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama. Hankkeen tarkoituksena on muun muassa edistää suomalaisten keski-ikäisten ja sitä vanhempien matkailevien miesten seksuaaliterveyttä. Tarkoituksena on lisäksi vähentää erityisesti Venäjän matkoilta saatuja uusia hiv- tartuntoja ja kehittää tartuntojen varhaisempaa diagnosointia. Terveysalan ammattilaisten osaamista hivin ennaltaehkäisystä ja testauksesta edistetään myös hankkeen aikana.

Miksi hanke?

Suomalaisilla todetut hiv-tartunnat saadaan yhä useammin ulkomailta suojaamattoman seksin välityksellä. Eniten tartuntoja saadaan Thaimaasta, Venäjältä, Espanjasta ja Virosta. Esimerkiksi Venäjältä peräisin olevien tartuntojen määrä on liki kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Mistä tämä voi johtua? Ensinnäkin, suomalaiset matkustavat paljon: suomalaiset tekevät jopa 8 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa vuodessa. Suomalaiset matkustavat runsaasti myös nimenomaan Venäjälle: Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2017 Venäjälle 400,000 vapaa-ajanmatkaa. Toiseksi, hiv on levinnyt Venäjällä kiihtyvällä tahdilla. Tiesitkö esimerkiksi, että YK:N UNAIDS -ohjelman mukaan Venäjällä on maailman kolmanneksi vakavin hiv-epidemia? Tartunnat ovat levinneet huumeidenkäyttäjien keskuudesta kantaväestöön, jossa hiv leviää suojaamattoman seksin välityksellä. Hivtartuntojen esiintyvyys Venäjällä onkin yli kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Näin ollen hiv tartuntariski on Venäjällä suurempi kuin Suomessa. Kolmanneksi, tutkimusten mukaan joka viidennellä matkailijalla on satunnaista seksiä matkailun aikana. Näistä kontakteista lähes puolet tapahtuu ilman kondomia. Näin ollen matkailijoiden merkittävin riski liikenteen ja alkoholin ohella liittyykin seksiin. Alkoholia tai muita päihteitä käytettäessä arviointikyky laskee, mikä lisää riskinottoa entisestään myös seksin osalta. Hiv-tartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia kaikissa seksikontakteissa. Hiv-tartunnan voi nykyään myös estää jälkikäteen käyttämällä PEP-jälkiehkäisylääkitystä.

Mitä seuraavaksi?

Toukokuussa pyörähtää taas käyntiin Turvaseksipartiointi raja-asemilla. Kiertue kestää toukokuusta syyskuun alkuun ja se toteutetaan neljänä viikonloppuna neljällä eri raja-asemalla. Yhteistyökumppanina partioinneissa toimii Suomen Punainen Risti (SPR).

Ensimmäiseksi matkailuautomme suuntaa kohti Vaalimaan raja-asemaa 25-26. toukokuuta. Kesäkuun 15. ja 16. päivä meidät tavoittaa Vartiuksen raja-asemalta Kuhmosta.

Oletko sinä tai asiakkaasi liikkeellä rajan pinnassa kyseisinä ajankohtina? Kerromme mielellämme esimerkiksi seksitaudeilta suojautumisesta ja hivin ennaltaehkäisemisestä sekä opastamme seksitautitestien suhteen. Matkailuautossa on lisäksi mahdollisuus käydä nimettömästi hiv-pikatestissä. Mukaan saa myös turvaseksipakkauksen. Paikanpäällä on lisäksi jaossa rajallinen määrä hiv-kotitestejä. Tule siis juttusille ja vinkkaa myös kaverille!

 

Lisätietoa turvaseksipartioinnista: riskittäreissussa.fi ja punainenristi.fi

 

Turvallista matkaa!

 

Projektikoordinaattori
Jenna Rantasuomela
Hiv-säätiö/ Hivpoint
jenna.rantasuomela@hivpoint.fi

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Paras keino suojautua taudilta Venäjällä on laittaa kaksi kortonkia päällekkäin,ja jättää naimatta.