Muistisairaus ja parisuhde

0

Puolison sairastuminen muistisairauteen ei tapahdu hetkessä. Usein oireita on ollut jo vuosia ja pahimmillaan parisuhdekin on ehtinyt ajautua melkoisiin vaikeuksiin. Muuttunut käyttäytyminen ja harkitsemattomat teot aiheuttavat riitoja ja pahaa mieltä. Sitten kun muistisairauden diagnoosi saadaan, teoille ja ristiriidoille löytyy selitys. Se voi olla helpotus tai lopullinen niitti parisuhteelle. On pakko pysähtyä miettimään elämää nyt ja tulevaisuudessa. Miten meille käy? Miten me jaksetaan? Mistä joudutaan luopumaan? Entä jos toinenkin sairastuu? Miten sairaus etenee? Jokainen parisuhde on omanlainen samoin kuin jokainen yksittäinen ihminenkin. Tieto muistisairaudestakin otetaan vastaan hyvin eri tavoin. Kaikki joutuvat kuitenkin kohtaamaan epävarmuuden tulevaisuudesta. Sairauden etenemisestä ei voi tietää – ei ajasta, eikä oireista.

Varsin usein käy niin, että välittömästi diagnoosin jälkeen puolisoista tulee omainen ja hoidettava. Ainakin toisten ihmisten silmissä. Sairastuneen puolison ohi aletaan puhua, eikä hänen mielipidettään kysytä. Hänet yritetään tahattomasti asettaa potilaan rooliin, minkä hän usein saattaa itselleen omaksuakin. Keskustellessani muistipariskuntien kanssa olen kuullut, ettei heiltä useinkaan kysytä kuinka heidän parisuhteensa voi. Omaisille on tarjolla omia vertaistapaamisia, muistisairaille järjestetään ryhmätoimintaa, mutta yhteistä parisuhdetta tukevaa toimintaa on tarjolla vähän. Kuitenkin mitä paremmin parisuhde voi, sitä parempana puolisot yleensä kokevat elämänlaatunsa. Yhteinen, molemmille mielekäs tekeminen lähentää, vaikka sitä omaakin tekemistä ja tukea on hyvä olla.

Voi parisuhde sitten hyvin tai huonosti, muistisairaus herättää paljon tunteita. Niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Monet tunteista ovat raskaita. On voimakasta pelkoa, huolta, surua, häpeää ja vihaa. Paljon koetaan myös ihania tunteita. Rakkauden ja yhteenkuulumisen tunne voivat lisääntyä sekä hetkessä eläminen ja nykyhetken arvostaminen kasvaa. Läheisyyttä ja hellyyttä voi olla enemmän kuin ennen.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Lähelläsi-hanke on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella puolisoista on todettu muistisairaus.  Hanke järjestää monipuolista toimintaa mielen virkistämiseksi ja parisuhteen tueksi. Keskeistä on myös mahdollisuus pohtia omaa elämäntilannetta yhdessä toisten vertaisten kanssa. Lisätietoa hankkeen toiminnasta www.osmy.fi/lähelläsi.

 

Maaret Meriläinen
toimintatarepeutti
Lähelläsi-hanke
Oulun Seudun Muistiyhdistys

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.