Kun kartanlukutaito heikkenee

0

Monelle meistä ajokortti tuo vapautta ja riippumattomuutta jokapäiväiseen elämään. Mitä sitten, kun elämään tulee etenevä muistisairaus ja lääkäri ottaa puheeksi ajokortista luopumisen?

Muistisairaus ei automaattisesti tarkoita heti ajo-oikeuden menetystä. Auton käsittelytaito voi säilyä pitkään, mutta muistisairaus vaikuttaa laajasti mm. liikenteen hahmottamiseen, reittien muistamiseen, nopeisiin ratkaisuihin ja ajonopeuksiin. Kartanlukutaito heikkenee. Ajo-oikeusasia tulisi ottaa puheeksi mahdollisimman varhain muistisairausdiagnoosin saamisen jälkeen, jotta autoilusta luopumiseen ehtisi sopeutua ja muut liikkumisen vaihtoehdot selvittää.

Arjen sujuminen ilman autoa aiheuttaa suurta epävarmuutta, huolta pärjäämisestä, pelkoa ja häpeääkin. Miehille ajokortin menetys on usein vaikeampaa kuin naisille. Voi olla hankala käsittää, miksi autolla ajaminen ei olisikaan enää sallittua.  Ajokortista luopuminen heikentää itsenäisyyden tunnetta ja kaventaa sairastuneen ihmisen toimintaa arjessa. Autoilusta luopuminen saattaa heikentää sosiaalisia suhteita ja mielialaa sekä kotiin jäädään herkemmin neljän seinän sisälle. Nämä ovat muistisairaan toimintakyvyn kannalta merkityksellisiä. Läheisten tuki tässä tilanteessa on tärkeää. Vertaiskokemukset auttavat myös asian käsittelyssä.  Asian kanssa ei kannata jäädä yksin.

Eikö edes lyhyitä matkoja voi ajaa, kotoa kauppaan ja takaisin? Ikävä kyllä, Suomen laissa ei ole käytössä rajoitettua ajo-oikeutta.  Joskus on tilanteita, jolloin autossa on mukana esim. puoliso, joka neuvoo oikeat risteykset ja reitit, mutta tämä ei riitä ajo-oikeuden säilymiselle. Kyseessä kuitenkin on sekä muistisairaan ihmisen että muiden tienkäyttäjien turvallisuus.

Muistisairaiden ihmisten ajokykyyn liittyvät asiat ovat ajankohtaisia, sillä vuosittain 14 500 uutta ihmistä saa Suomessa muistisairausdiagnoosin. Lievää muistisairautta sairastaa n.100 000 ihmistä, työikäisiä heistä on n. 7 000. Muistisairaus koskettaa koko sairastuneen lähipiiriä.

Neurologian erikoislääkäri Veli Tuomivaara luennoi aiheesta ”Muistisairaus ja ajokyky” maanantaina 14.5. klo 17.30-18.30 Oulun kaupungin pääkirjaston Pakkala-salissa. Yleisöluentotilaisuuden järjestää Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Kiinni Elämässä työikäistoiminta ja se on kaikille avoin. Tervetuloa!

Marjut Kiviahde

Kiinni Elämässä työikäistoiminta

Oulun Seudun Muistiyhdistys ry

JAA