Käsillä tekeminen on tärkeää

1

Olin päivän töissä tuijottaen tietokonetta, kirjoittaen, vastaten sähköpostiin ja puhelimeen sekä miettien, muistinko hoitaa kaikki asiat. Muistilappu pöydällä oli pitkä ja osan sain hoidettua, mutta lista jatkui aina uusien asioiden ilmetessä. Illalla palasin asunnolleni ja ajatuksenani oli lukea sähköpostit ja vastata niihin, hoitaa pankkiasioita ja tehdä opiskeluun liittyvää tehtävää. Mutta toisin kävi.

Sohvalla lojui käsityö, neulepuseron tekele, jota en voinut vastustaa. Neuloessani muistin äitiäni, joka oli minulle jo pienenä kertonut kuinka käsitöiden tekeminen tekee hyvää aivoille ja on suorastaan välttämätöntä omalle hyvinvoinnille. Hän antoi minulle lapun, jossa luki ”Loputon tiedon ja viihteen ahmiminen tyhmistää. Aivojen vanhat osat vaativat hiljaisuutta ja käsillä tekemistä. Vasta silloin ihmisen luonnollinen viisaus pääsee esiin.”

Kenenkähän kirjoittama tuo teksti mahtoi olla? Lähetin kuitenkin äidille kiitollisia terveisiä sinne jonnekin. Jo ennen kouluikää hän opetti minut neulomaan ja käsityöt ovat aina olleet harrastuksenani. Siinä neuloessani huomasin kuinka suorituspaineeni helpottivat ja nautin olostani. Käsillä tekeminen rentoutti ja virkisti. Äitini antaman ohjeen mukaisesti: ”Tärkeintä ei ole mitä saat tehdyksi, vaan se hyvä mitä sinussa tapahtuu kun teet käsilläsi.”

Käsillä tekemisen vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on tehty tutkimuksiakin. Niiden mukaan käsillä tekeminen tehostaa oppimista, keskittymistä ja muistamista sekä kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Voiko tämän parempaa olla? Äidin sanoin ”Käsillä tekeminen on henkisen hyvinvointimme ja eheytemme kannalta tärkeää”.

Tutkimuksissa on pystytty myös näyttämään, että kuulonvaraista oppimista voi edistää, kun samanaikaisesti tekee jotain käsillä. Käsillä tekemisen tulee kuitenkin olla yksinkertaista ja tuttua – esimerkiksi neulomista tai vapaata piirtelyä. Käsin kirjoitettukin kuulemma jää paremmin muistiin, koska tiedon prosessointiaika on pidempi mitä koneella näpytellessä.

Taidankin jatkaa muistivihkoon käsin kirjoittamista ja muistilappujen tekemistä, vaikka näpyttely olisi nopeampaa. Sukkakudinta en ole vielä ottanut mukaan luennolle tai kokoukseen, mutta ei se hassumpi idea taida olla…

Ajatus ainakin tuntuu hyvältä 🙂

Raija Fors

Ylitarkastaja, TtM

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue


JAA

1 KOMMENTTI

  1. Tietokoneella ohjelmointi on ihan samanlaista käsillä tekemistä kuin neulontakin. Kun laittaa merkkejä oikealla tavalla toisen perään ja ohjelman suoritettuaan näkee aikaansaannoksensa, kokee tyydytystä, oppimisen riemua ja halua kehittyä paremmaksi – etenkin jos lopputulos ei vastannut odotuksia. Ja mitä enemmän tietokoneella naputtelee, sitä tutummaksi sekin tulee. Yksinkertaisuudesta sanoisin, että asiat ovat tasan niin yksinkertaisia kuin niiden haluaa olevan. On omasta tahdosta kiinni, kuinka pieniin detaljeihin haluaa keskittyä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.