Kansalaistoiminnalla mahdollisuuksia kaikille

0

Mahdollisuuksien torin tarkoituksena on herätellä ihmisten tietoisuutta mahdollisuuksistaan vaikuttaa ympärillä olevan maailmaan, niin lähellä kuin kaukana. Tietoisuuden heräämisestä syntyy kansalaistoimintaa, joka on teemana tämän vuoden Mahdollisuuksien torilla. Teemalla kunnioitetaan Suomi 100- juhlavuotta.

Heräämistä tapahtuu aina kun ihmiset ovat aktiivisessa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja oivaltavat missä ja miten voimme yhdessä vaikuttaa, toimia ja saada aikaan muutoksia ja uudistuksia vallitseviin tilanteisiin. Kansalaistoiminnan aktivoituminen edellyttää yhteiskuntaa ja sen moninaisuutta koskevan tiedon hankkimista sekä kykyä asettaa kysymyksiä, ihmetellä ja keskustella. Se edellyttää myös yksilön kykyä tarkastella maailmaa myös muiden ihmisten näkökulmasta sekä arvioida omia asenteitaan ja havaintojaan kokonaisuuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Siksi vuorovaikutteinen kohtaaminen ja tarinoiden kuuleminen sekä omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen aktivoivat sekä yksilöä että yhteisöä kansalaistoimintaan. Jokaisella meistä on unelmia, toiveita ja mielikuvia siitä millaista on hyvä elämä. Kohtaamalla ja yhdessä näitä unelmia jakaen, toiveita kertoen ja edelleen mielikuvia yhdessä luoden rakennamme yhteistä kuvaa siitä, millainen on hyvä maailma kaikkien elää. Se luo uskoa omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa asioihin suotuisalla tavalla. Demokraattisissa maissa kansalaistoimintana syntyneet yhteiskunnalliset liikkeet toimivat aina järjestelmän hälytyskelloina. Ne saavat käyntiin prosesseja joiden avulla järjestelmän puutteita tunnistetaan, avataan ja vaikutetaan. Kansalaistoiminnan erityisyys on siinä, että ne toimivat linkkinä kansalaisten arjen ja poliittisesti toimivien yhteiskunnallisten järjestelmien ja/tai siihen kohdistuvien toimintojen ja muutossuunnitelmien välille.

Mahdollisuuksien torit ovat ilmaisia yleisötapahtumia, joiden tavoitteena on paitsi lisätä paikkakuntalaisten kiinnostusta globaaleihin kehityskysymyksiin, myös tarjota keinoja vaikuttaa vallitseviin epäkohtiin. Mahdollisuuksien toreilla paikalliset kansalaisjärjestöt ovat esillä esitellen toimintaansa tarjoten ihmisille mahdollisuuksia ja keinoja toimia ja vaikuttaa oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Torikävijöille tapahtuma tarjoaa myös elämyksiä ja uusia näkökulmia. Saat tietoa erilaisista toiminnoista, josta voit löytää itsellesi sopivaa järjestötoimintaa niin lyhyeksi kuin pidemmäksikin aikaa. Toreilla rakennetaan yhteisöllisyyttä, elävöitetään paikallista kansalaistoimintaa ja tutustutaan paikkakunnan eri toimijoihin ja asukkaisiin. Se toimii luontevana kohtaamispaikkana ja uusien mahdollisuuksien mahdollistajana.

Toreja järjestetään vuosittain noin 20 paikkakunnalla. Torilla mukana olevat yli 40 järjestöä, tuottavat tapahtumassa järjestettävän toiminnan ja ohjelman. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sen ohjelmaan kuuluu mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, asahi-joogaa, työpajoja sekä makuja maailmalta. Mukana on myös Oulun Seudun Kaverikoirat, maskotti-Ronsu ja juontaja Nalle Mustikkanenä. Ruoka-annokset maksavat noin 1-5 euroa. On siis hyvä varata sopivan kokoista käteistä mukaan.

Valtakunnallista Mahdollisuuksien tori -verkostoa koordinoi Kepa ry. Oulun Mahdollisuuksien torin järjestelyistä ja koordinoinnista vastaa Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry.

Toiminnanjohtaja
Maire Vuoti
Pohjois-Pohjanmaan sosiaali-ja terveysturvayhdistys ry

Lisätietoja Oulun Mahdollisuuksien torista:
Annaleena Hänninen, viestinta@kumppanuuskeskus.fi

Oulun Mahdollisuuksien torin Facebook-sivu:
www.facebook.com/oulunmahdollisuuksientori

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.