Ikä ei suojaa seksitaudeilta

0

Matkaillessa harrastetun suojaamattoman seksin yleisyydestä kertovat Suomen seksitautitilastot: puolet suomalaisten hiv-tartunnoista tulee ulkomailta. Lisäksi kuppa- ja tippuritartunnat ovat lisääntyneet. Tästä syystä me Hivpointissa olemme jo useana vuonna käyneet yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa levittämässä turvaseksin ilosanomaa turvaseksipartioiden avulla. Kierrämme joka kevät ja syksy raja-asemia, satamia ja laivoja tarjoten hiv-pikatestejä ja turvaseksipakkauksia matkailijoille. Etenkin raja-asemilla tavoittaa hyvin sitä kohderyhmää, joka on saattanut harrastaa suojaamatonta seksiä Venäjän tai Viron reissuillaan.

Etelä-Karjalan alueella todettiin viime vuonna useita tapauksia, joissa hiv-tartunta oli saatu Venäjällä suojaamattomassa seksikontaktissa. Monessa tapauksessa tartunnan saaneilta oli testattu hivin sijaan kaikki muut sairaudet, koska terveysalan ammattilaiset eivät osanneet kysyä tai epäillä hiv-tartunnan mahdollisuutta ennen kuin potilas oli jo sairaalakunnossa. Jos matkoilta saadut seksitaudit ovat näin yleisiä, niin miksi hiv-testaus ei tule terveydenhuollon toimipisteissä puheeksi?

Yksi syy saattaa olla hiv-tartunnan saaneiden ikä. Moni hoitaja ja lääkäri saattaa mieltää seksitaudit vain nuorten ongelmaksi. Ehkä ajatellaan virheellisesti että vanhemmat ihmiset eivät harrasta satunnaista seksiä? Hoitajalle ei tule edes mieleen tarjota iäkkäämmälle asiakkaalle seksitautitestejä, puhumattakaan hiv-testauksesta. Ikä ei kuitenkaan suojaa seksitaudeilta! Esimerkiksi Thaimaasta saaduista hiv-tartunnoista valtaosa todetaan 50–70-vuotiailla. Terveysalan ammattilaisten olisi hyvä muistaa ottaa matkailijan seksuaalikäyttäytyminen puheeksi, vaikka kyseessä olisi jo iäkkäämpi henkilö. Toki asiakkaan olisi syytä itsekin rohkaistua kertomaan, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa.

Niin kauan kuin tartuntoja rajan takaa tulee, niin meillä on vielä työtä tehtävänä. Seuraavan kerran Hivpointin ja Suomen Punaisen Ristin turvaseksipartion tavoittaa Vartiuksen raja-asemalla jo tällä viikolla! Partioimme rajalla perjantaina 22.9 klo 14-19 ja lauantaina 23.9 klo 10-15.

Jos liikut niillä suunnilla, niin tule ihmeessä juttusille! Kerromme mielellämme muun muassa seksitautien tarttumisesta ja niiltä suojautumisesta, tai koska ja missä voi käydä seksitautitesteissä. Meiltä saat mukaan turvaseksipakkauksen, ja matkailuautossa on mahdollisuus käydä anonyymisti hiv-pikatestissä. Saatammepa jopa tarjota kupposen kuumaa kahvia. Lisätietoa turvaseksipartioinnista: hivpoint.fi ja punainenristi.fi

Suunnittelija
Mervi Valjus
Hiv-säätiö / Hivpoint

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.