Miksi hivillä yhä pelotellaan?

0

 

Työssäni kohtaan silloin tällöin tilanteita, joissa hätääntynyt ihminen ottaa yhteyttä. Hätäännyksen on aiheuttanut entinen seurustelukumppani: toinen saa exältään puhelun tai viestin, jossa tylysti kehotetaan käymään hiv-testissä, koska ”aihetta on”. Eksä voi esimerkiksi väittää itseltään löytyneen hivin, ja että luultavasti entinen kumppani on sen myös saanut. Eron tullessa jotkut näyttävän haluavan kostaa, ja ilmeisesti pahinta mitä he keksivät on pelotella hiv-tartunnalla

Tokihan olemme hiv-testin tehneet, ja parhaan mukaan on paniikissa olevaa ihmistä pyritty rauhoittamaan. Ei siinä tilanteessa paljon auta faktatiedot siitä, että nykyään hiv on krooninen sairaus. Se on lääkityksellä hyvin hoidettavissa ja omasta infektiosta huolimatta lapset syntyvät ilman tartuntaa. Tai että nykytietämyksen mukaan hiv ei tartu eteenpäin edes seksissä ilman kondomia, kun tartunnan kanssa elävä käyttää hiv-lääkkeitä.

Joka kerta tilanne on lauennut siihen, että testi näyttää negatiivista, eli tartuntaa ei ole. Se on tietysti suuri helpotus ihmiselle sillä hetkellä. Myöhemmin on myös selvinnyt, ettei sillä eksälläkään tosiasiassa mitään tartuntaa ole… Ihminen on kyllä varsin kekseliäs halutessaan aiheuttaa toiselle pelkoa tai mielipahaa. Herää vain kysymys, miksi hivillä yhä pelotellaan? Onko se edelleen niin suuri mörkö, pahinta mitä kuvitella saattaa? Ja mistä tämä johtuu? Sanotaan että tieto lisää tuskaa, mutta itse kyllä väittäisin että joskus myös tietämättömyys lisää tuskaa. Niin paljon turhaa paniikkia ja ahdistusta, joka oikealla ja ajantasaisella tiedolla olisi vältettävissä.

Maailman aids-päivää vietetään vuosittain 1.12. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-tartunnan kanssa elävien oikeuksien puolesta. Päivä ei selvästikään ole turha, vaan tehtävää on vielä paljon ihmisten asenteiden ja tietoisuuden parantamiseksi. Tiesitkö että Suomi on hiv-hoidon huippumaita, jossa hiv-tartuntojen määrä on saatu pidettyä maailman alhaisimmalla tasolla?  Suomessa ei kuolla enää aidsiin, ja lääkehoidon ansioista hiv-tartunnalla ei välttämättä ole minkäänlaista vaikutusta ihmisen terveydentilaan. Suomessa on maksuttomat, helposti lähestyttävät hiv-testauspalvelut sekä tehokkaat hoito- ja tukipalvelut tartunnan saaneille. Meillä lähes 100% tartunnan saaneista on toimivalla hiv-lääkityksellä.

 

Millä vuosikymmenellä sinun tietämyksesi hivistä on? Testaa tietosi: https://www.maailmanaidspaiva.fi/

Katso myös hauska videonpätkä ”hiv on muuttunut”: https://www.youtube.com/watch?v=F7up-JFbk-k

 

 

Suunnittelija, seksuaalineuvoja

Mervi Valjus

Hiv-säätiö/ Hivpoint

JAA