Hätähuuto maailman parhaan ruoan puolesta

26
Tämän perjantain suurimman mediahuomion on saanut ansaitusti traktoreiden marssi Helsinkiin Senaatintorille mielenosoitukseen suomalaisen viljelijän toimintamahdollisuuksien ja maailman parhaan ruoan puolesta. Traktorilla on huristeltu Helsinkiin Ylikiimingistä saakka. Viljelijöiden hätä on todellinen, ja heidän viestiänsä on viimein kuultava niin Maaseutuvirastossa, Mavissa kuin maan hallituksessakin. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen tämänpäiväiset päätökset siirtää Mavin ylijohtaja toisiin tehtäviin ja Mavin ottaminen ministeriön tiukempaan ohjaukseen olivat välttämättömiä tilanteen eteenpäinviemiseksi.

Viljelijätukien maksatuksen jatkuva viivästyminen on ajanut maanviljelijät syvään taloudelliseen ahdinkoon. Pankkien kanssa on jouduttu neuvottelemaan maatilan maksujen lykkäyksistä, ja jopa sähköjä on katkaistu maatiloilta maksamattomien laskujen vuoksi. Tilanne on täysin kestämätön. Tuet ovat osa viljelijöiden palkkaa. Millä muulla alalla palkanmaksua voitaisiin lykätä puolella vuodella?
 
Valtiolla on tukirahat valmiina viljelijöille. Mavi ei voi kerta toisensa jälkeen viivästyttää maksatusaikataulua useilla kuukausilla. Teknisten ongelmien ratkaiseminen ei voi viedä näin pitkää aikaa. Tukijärjestelmien byrokraattisuus on muutenkin täysin omaa luokkaansa, eikä palvele maanviljelijöiden etua lainkaan.
 
Tukien maksatuksen viivästymisen lisäksi päivän aiheena on maataloustuotteiden hintojen halpuutus. Kuka enää tulevaisuudessa lähtee viljelijän töihin, jos käteen ei jää kulujen jälkeen palkkaa lainkaan? Siinä tilanteessa aletaan olla, jos kotimaisesta ruoasta ei olla valmiita maksamaan sille kuuluvaa hintaa. Haastan blogini lukijat valitsemaan tänään viikonlopun ruokaostoskoriin niin monta suomalaista ruokatuotetta kuin mahdollista. Syödään jatkossakin maailman maukkainta kotimaista ruokaa!
 
JAA

26 KOMMENTTIA

 1. Mavin ylijohtajan siirrolla toisiin tehtäviin ei korjata suomalaisen maatalouden tilaa tai ongelmia. Keskustapuolue taitaa olla hieman ihmeissään, onhan meillä kepulaiset pääministerinä ja maatalousministerinä ja siitä huolimatta viljelijät marssivat traktoreillaan mielenosoitusmarssiin Helsinkiin. Suomalainen maatalous on niin riippuvainen verovaroin maksettavista tuista, ettei se siedä minkäänlaisia viivästyksiä tukien maksussa. Siksi kannattaisiko jo lopultakin siirtää maataloustuotteiden ostot maihin, joissa kolmekin satoa olisi korjattavissa vuosittain ja tuotteiden lopullinenkin hinta aivan toisenlaisessa, alhaisemmassa tasossa kuin Suomessa. Tämä mantra omavaraisesta maataloudesta tulee aivan liian kalliiksi suomalaisille veronmaksajille.

  • Täytyy muistaa että maatalouden alasajo vie mennessään myös jatkojalostuksen työpaikat. Koko ketju työllistää n.300000 henkilöä ja jos heidät ajetaan työttömiksi tälläkin hetkellä 400000:n työttömän jatkoksi ei suomen talouden korjaaminen ole yhtään lähempänä toteutumistaan. Eikä ruoka voi muuttua edullisemmaksi sillä että kotimaista tarjontaa ei ole, siinä käy lopulta juuri päinvastoin. Se näkee ken elää.

  • On se vaan jännä että vielä löytyy hölmöläisiä, kuten ”varma säästökohde” joilla ei ole silmät avautuneet. Mistä maasta niitä tuotteita tuodaan ja etenkin millä rahalla? Maailman väkiluku räjähtää käsiin. Olisi käsittämättömän tyhmää ja vaarallista hävittää oma maatalous. Tulevat sukupolvet tai jopa me voidaan elää vielä puutteessa. Teollinen tuotanto on paennut muihin maihin, metsäyhtiöt eivät maksa veroja, eivätkä työllistä niin paljon että koko kansa voi sillä pitää korkeaa elintasoa. Lisäksi huomautan että kaikissa kehittyneissä yhteiskunnissa on oma maatalous. Voidaan kysyä myös kannattaako täällä”veronmaksajienkaan” asua. Turhaa lämmityskulua, kun pidetään sulana maailman lyhintä työaikaa tekeviä ihmisiä, epäedullisissa oloissa. Globaalisti ajateltuna Suomi pitäisi tyhjentää ja ihmiset pakkomuuttaa edullisimmille asuinalueille.

 2. Vapaa markkinatalous on armoton. Suomi ei voi millään kilpailla maataloustuotteiden hinnoilla eikä kannattavuudella.

  Maailmaa kiertäneenä voin todeta, että tuo mantra maailman parhaasta ruuasta on täyttä potaskaa. Jos se olisi yhtään parempaa kuin muualla tuotettu, maksettaisiin siitä msrkkinoilla paremmin ja ongelmaa ei olisi.

 3. Venäläiset maksoi olterman juustosta oikean hinnan, mutta poliitikot katkaisi päätöksillään venäjän kaupan! Nyt samaa juustoa oli esim. Eilen s- kaupassa halpuutus lapuilla myynnissä. Lisäksi kilpailu virasto määräsi Valion myymään maitoa ”ylihinnalla”, siitä hyötyy Arla ja ulkoa maitoa tuovat, koska valio ei saa kilpailla, joten valion maito ei käy tietenkään kaupaksi! Tähän lisäksi Mavin vatulonti tuki maksuissa.
  Ongelmat johtuvat suurelta osin poliitikkojen lyhyt näköisistä päätöksistä ja virka miesten maanviljelijä vihasta, joten tässä tulos. Eli nyt Mirja töihin, asiat kuntoon ja venäjän kauppa pyörimään uudelleen, sitä varten sinut ja kollegasi on äänestetty sinne…
  Olen maalta kotoisin ja kaikki sympatia viljelijöiden / karjanpitäjien puolella. He tekevät suomessa eniten töitä suhteessa ansaitsemaansa palkkaan, eli töissä 24\7\365…

 4. Kirjoitat kauniisti mutta ihmettelen sitä että olet kuitenkin vallassa olevan puolueen kansanedustaja ja uskoisin että olet ollut asiasta tietoinen kuten minäkin, tavallinen kaupunkilainen, kun asiasta on puhuttu uutisissa. Odotit kuitenkin siihen asti että ihmiset nousivat barrikadeille ja nyt yrität ratsastaa tällä hypellä.
  Nyt haastat ihmisiä ostamaan kotimaista, miten itse aikaisemmin olet toiminut kun pitää oikein julistaa asiaa. Vinkkinä kun ostat suoraan tuottajalta niin voit kuulla miten se ehkä sinua äänestänyt maaseututuottaja voi vai pelottaako mitä tekstiä sieltä tulee, kun puolue ei ole toiminut vastuullisesti.

 5. Tämä nyt ei pidä paikkaansa. Keski-Euroopassa en ole törmännyt ruoka-aineallergikkoihin. Suomessa tuo joukko hirvittävän suuri. Keski-Eurooppalaisessa ruokapöydässä ei meikeläistäkään närästä.

  Lyhyt satokausi vaatii tuhdit myrkyt ja lannoitteet Suomessa, ne kai sitten sen tuotoksen puhdistavat kaikesta – terveellisestäkin.
  Osttaan mieluummin Baltiasta ja Saksasta.

 6. Sitä parasta millään mittarilla mitattuna eikä maukkainta ruokaa ei kyllä tuoteta Suomessa. Ai niin, onhan täällä EUn poikkeusluvalla myytyä dioksiini/elohopeasilakkaa ja tulvapeltojen pottuja. Väliportaiden harrastaman välistävedon ansiosta Suomessa tuotettu ruoka on ylihintaista, siitä huolimatta alkutuottajalle jää vain muruset.

  Kun syö suomalaista ruokaa, tukee S- ja K-ketjuja ja joitakin harvoja suuria elintarvikevalmistajia.

 7. Sitä parasta millään mittarilla mitattuna eikä maukkainta ruokaa ei kyllä tuoteta Suomessa. Ai niin, onhan täällä EUn poikkeusluvalla myytyä dioksiini/elohopeasilakkaa ja tulvapeltojen pottuja. Väliportaiden harrastaman välistävedon ansiosta Suomessa tuotettu ruoka on ylihintaista, siitä huolimatta alkutuottajalle jää vain muruset.

  Kun syö suomalaista ruokaa, tukee S- ja K-ketjuja ja joitakin harvoja suuria elintarvikevalmistajia.

 8. eihän tässä ole kyse maatalouden alasajosta vaan nyt viljelijätkin joutuu tekemään töitä elantonsa eteen ei tule pätäkkää yhtä helposti.miksei kukaan ole huolissaan työttömistä joita on rehellisesti ilmoitettuna yli 500.000 tuhatta sitten on muita pienituloisia eläkeläisiä ja köyhyysrajalla olevia yli miljoona.heidät on unohdettu maanviljelijöillä on ruokaa ei heidän tarvi olla leipäjonossa vaan oletteko nähneet tuskin.joka vuosi ei tarvi vaihdella autoja ja traktoreita voi niillä ajaa pitempäänkin.

 9. EhdIn jo iloita Kansanedustajan vierailleen ICA max kaupassa Ulkomailla. Siellä on sentään vielä joku Roti ja tolkku näissä hinnalla millä hyvänsä kansan myrkytys talkoissa. Ruotsalaisen kehoittaessa syömään tuotetta max. 2 kertaa /kk vastaava luku on suomessa 3-5 krt /viikko. No ei se haittaa, vaikka olisikin vain Leningradista ulkomaan kokemusta, kunhan sitä ei kerro, ettevät idäni suhteet vaarannu, eikä Tiitisen-lista paljastu Keskustapuolueen jäsen luettelon, luettelon oikein todistetuksi, Stasin varmentamaan kopioksi.

 10. Mirja kommenteista päätellen ei kirjoituksesi mennyt ihan ”myötäsukaseen putkeen.” Kuitenkin asiaa ja asiasta kirjoitat. Suomalainen maataloustuote ruokana on kyllä huippuluokkaa mitä hygieniaan tulee, se on kunnossa maatiloilta – kaupanhyllyyn saakka. Mutta se onkin asia johon ei Keskustapuolueella ole mitään ansiota.

 11. Keskusteluissa syyllistetään suomalainen maajussi. No eihän se maajussi ole syyllinen siihen, että K- js S-herrat lihovat ja ruoka on kallista.

  Etenkin pikkumaajussi tekee kovaa työtä, varsinkin ne, jotka tuottavat ilman myrkkyjä. Siinä saa istua traktorissa 18-tuntisia työpäiviä, ennenkuin on edes kylvön aika. Lisäksi tulee Pohjolan lyhyt, oikukas kesä.

  Kun kylvö tehty, ei muuta kuin hoitamaan parinkymmenen hehtaarin metsätilkkua. Kun sekin tehty, ei muuta kuin rekkafirmasta keikka ajamaan Norjan lohta. Talvella myös rekan rattiin, jäisillä vuonoteillä ei pysy juuri muut kuin suomalaiset ja norjalaiset rekkamiehet, mutta norskit eivät lähde ajamaan kalaa Suomeen.

  Kun kevät tulee, sama homma alkaa taas alusta, edellyttäen, että on pystynyt talvella korjaamaan 25v vanhan traktorin.

  summa summarum: suuret kauppaketjut kuriin!

 12. Vaikea ymmärtää mihin tuo ”maailman paras ruoka” -hokema perustuu. Tai siis ymmärrän, Vehkaperähän on keskustalainen ja hänen kuuluukin liehitellä maajusseja.
  Ranskassa tai Italiassa viimeistään huomaa, ettei suomalainen ruoka ole maailman parasta. Ei lähellekään.
  Eikä edes terveellisintä. Monessa maassa, muun muassa Tanskassa ja Hollannissa, ihmisten keskimääräiset eliniät ovat Suomea selvästi korkeammat.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.